5 redenen waarom je écht de serie ‘Het ministerie van oplossingen’ moet (voor)lezen

In mijn werk voor Kleuteruniversiteit heb ik regelmatig contact met uitgevers over nieuwe uitgaven. Zo ook in 2016 toen ik voor het eerst in aanraking kwam met het werk van Sanne Rooseboom. Haar debuut: Jippie! een humeurig sprookje intrigeerde mij onmiddellijk. Eindelijk eens een prinses die niet in een standaard prinsessenrol wilde passen. Het land van Jippie en het land van Grom, dat klinkt toch al superleuk? (Stiekem nog een leestip, dus.)

De uitgever bracht mij destijds in contact met Sanne en we spraken af elkaar te ontmoeten voor een interview voor JufSanne.com. Tijdens het interview vertelde Sanne mij dat er nóg een boek van haar zou verschijnen: Het Ministerie van Oplossingen. En wéér was ik geïntrigeerd, wat een fantastische titel!

Inmiddels is deel 3 van ‘het Ministerie’ verschenen. Ik heb het boek nét uit en ben naar mijn computer gesneld om jou te vertellen dat je ook zeker deze serie moet gaan (voor)lezen. En ik geef je maar liefst 5 redenen waarom je dat moet gaan doen. Lees door tot aan het eind en maak kans op een exemplaar van ‘Het Ministerie van Oplossingen en het veel te volle huis‘. De uitgever stelt twee exemplaren ter beschikking voor deze winactie.

 1. De titel

  Ik gaf het al aan, de titel vind ik echt fantastisch. In de boeken is het Ministerie van Oplossingen een groepje van drie kinderen en een oudere dame die in het geheim problemen die zich voordoen in hun omgeving proberen op te lossen. Er zijn meerdere ministeries verspreid over de wereld, en een hoofdkantoor in Genève. Elk boek behandelt een zaak.
  Het Ministerie moet zich wel houden aan een aantal voorwaarden. Schending van de voorwaarden kan opheffing tot gevolg hebben. Allereerst moet het Ministerie geheim blijven. Ten tweede mogen de ambtenaren van het ministerie zichzelf niet helpen en moeten ze iedereen die hulp nodig heeft, deze hulp ook bieden. Dus niet alleen iemand die je aardig vindt.

 2. James Bond voor kinderen

  In feite zijn de ambtenaren van het Ministerie van Oplossingen heuse geheim agenten! Nina, Alfa en Ruben zijn nog kinderen, en laten we wel wezen, dan is het extra spannend. Daarnaast zijn er ook echte bad guys in het spel die continu proberen onze helden te dwarsbomen. Kortom, genoeg ingrediënten voor een spannend verhaal.

 3. Het verhaal groeit

  Het begon misschien voorzichtig met deel 1 met een zaak waarin een jongen werd gepest, maar in deel 2 werd er een ware zoektocht naar een verdwenen Van Gogh opgezet én probeerden de leden van het Ministerie een moord van meer dan 65 jaar geleden op te lossen. Deel 3 is ook weer ontzettend spannend, met goeie plot-twists en flinke portie spanning en avontuur. Na het lezen van deel 3 denk je: ‘Wanneer komt deel 4?’. Ook breidt het Ministerie zich uit met meer ambtenaren.

 4. Mark Janssen is de illustrator

  Ja, dat moét eigenlijk genoeg zeggen. Maar mocht dat niet zo zijn, leg ik het graag even uit. Mark Janssen heeft al meer dan 400 boeken geïllustreerd. De laatste jaren is er toch iets veranderd in zijn manier van werken, zijn stijl. Er ging een knop om in hoofd en dat zie je terug in zijn werk.  Prachtige prentenboeken als Eiland, Stop Monsters en Niets Gebeurd zijn het resultaat. Het Ministerie van Oplossingen heeft drie beeldschone covers van Mark gekregen en in het binnenwerk prijkt er bij elk hoofdstuk een zwart-wit illustratie van zijn hand. Het maakt het verhaal compleet.

 5. ‘Gewoon’ een goed boek, een spannende serie

  Het Ministerie van Oplossingen is een vermakelijke, spannende, avontuurlijke, leuke en gezellige serie. De spanning wordt goed opgebouwd, de twists zie je lang niet altijd aankomen, en het gevoel van saamhorigheid binnen het Ministerie maakt dat het zeer prettig leest. Jong en oud werken samen, en al zie het in het echt niet gebeuren, in boeken kan alles! Nog een extra reden, je kunt de delen los van elkaar lezen.

Misschien heb jij deze serie al ontdekt. Dat zou goed kunnen, want van deel 1 werden er maar liefst 20.000 exemplaren verkocht. Misschien is dit de eerste keer dat je hoort van deze serie. Ik hoop dat ik je dan enthousiast heb kunnen maken en dat je naar de boekwinkel of bibliotheek gaat en lekker gaat lezen.

De uitgever stelt twee exemplaren van ‘Het Ministerie van Oplossingen en het veel te volle huis’ ter beschikking voor lezer van dit blog. Wil jij kans maken op een exemplaar? Doe dan mee en beantwoord de volgende twee vragen:

 1. In welk jaar verscheen het eerste deel van het Ministerie van Oplossingen?
 2. Waarom wil jij dit boek winnen?

Mail je antwoord voor 15 juni 2019 naar Juf Sanne en vergeet daarbij niet jouw adres te vermelden. De winnaars worden 16 juni 2019 bekend gemaakt.

 

De winnaars zijn bekend. Gefeliciteerd: Irma Meinen en Marit Tuik!