Boekentip: Ada Dapper, wetenschapper

Ada Dapper, wetenschapper

Het verhaal:

Ada Dapper, wetenschapper inspireert kinderen tot het najagen van hun passies met dezelfde nieuwsgierigheid en evenveel doorzettingsvermogen als Ada’s klasgenoot Roza Rozeur.
* Waarom zitten er puntige stekels aan een roos?
* Waarom groeien er haren in een neus?
Het hoofd van Ada zit vol met dit soort vragen en ze is eindeloos nieuwsgierig. Ada Dapper, wetenschapper gaat over het oplossen van problemen en nooit opgeven. Het leert dat vragen niet altijd tot antwoorden leiden, maar juist tot meer vragen.

Juf Sanne zegt:

In drie woorden:

Geweldig, bruikbaar, roldoorbrekend!

In meer woorden:

Ik ben fan. En niet alleen van dit boek, maar ook van de voorganger: Roza Rozeur, ingenieur. Beide titels zijn geschreven door Andrea Beaty voor kinderen die geïnteresseerd zijn in wetenschap. Wat bijzonder fijn is dat in beide boeken een meisje de hoofdpersoon speelt. Ada is een meisje met vragen, heel veel vragen. Omdat haar ouders het antwoord niet weten op al die vragen, gaat Ada zelf op onderzoek uit. Die experimenten verlopen helaas niet altijd vlekkeloos en haar ouders worden er wanhopig van. Ada ontdekt dat één vraag vaak leidt tot veel meer vragen, en dat er niet altijd een antwoord is op een vraag. Haar ouders ontdekken dat het niet goed is om de nieuwsgierigheid te temperen. Ze proberen haar voortaan zoveel mogelijk te helpen. En zo komt alles goed.

Dit boek is op rijm en vertaald uit het Engels door Edward van de Vendel. Dat is op zich een moeilijk karwei. Dat merk je ook best in dit boek, de tekst loopt niet altijd soepel. Als je daar doorheen kunt kijken, is Ada echt een bruikbaar boek. Voor ouders en leerkrachten van kinderen wiens lievelingswoord ‘waarom‘ is.

Bekijk ook zeker eens Roza Rozeur, ingenieur. Het boek vertelt kinderen dat mislukkingen juist goed zijn. Zo heb je iets geleerd en weet je dat het anders moet.

Mislukt? Hoera! Weer iets nieuws ontdekt!