Recensie: Wijzer met klanken en letters

Juf Els is gastrecensent bij juf Sanne en bekeek het spel ‘Wijzer met klanken en letters’. In dit blog lees je haar bevindingen:

Speel je wijzer in de wereld van klanken en letters!
Draai aan het rad, voer de opdracht uit en scoor punten.
Is je scorekaart vol?
Dan ben je Wijzer met klanken en letters!   

               

Wijzer met klanken en letters is een spel waarmee kinderen spelenderwijs worden meegenomen in de magische wereld van klanken en letters. In de doos vind je verschillende spelborden, een kunststof wijzer, opdrachtkaarten, een handleiding, een persoonlijke scorekaart en een diploma. Ook vind je kartonnen tussenschotjes, die je nodig hebt om de speldoos in te richten.

Voorbereiding

Voordat je kunt beginnen met het spelen van het spel, richt je eerst de speldoos in. De tussenschotten worden op de juiste plaats geplaatst en de opdrachtkaarten worden gesorteerd op kleur.
Er zijn opdrachtkaarten met één stip, deze zijn voor de basisversie en er zijn opdrachtkaarten die een stip en een uil hebben. Deze laatste kaarten zijn moeilijker. De opdrachtkaarten worden per kleur in het daarvoor bestemde vak in de speldoos gelegd. Plaats daarna de kunststof wijzer in het spelbord wat je wilt gebruiken. Kopieer voor elk kind een persoonlijke scorekaart. Hierop kleuren de kinderen rondjes in bij de opdrachten die ze gedaan hebben.

 

Doel van het spel:

Met dit spel oefenen kinderen hun fonologisch bewustzijn.

De kinderen:
– herkennen afzonderlijke woorden in een zin.
– zijn zich bewust dat sommige woorden op elkaar rijmen.
– ontdekken dat woorden verdeeld kunnen worden in klankgroepen.
– kunnen de beginklank van een woord herkennen.
– kunnen losse klanken samenvoegen tot een woord.
– veranderen woorden door letters weg te halen en/of toe te voegen.

Aan de slag:

Het spel Wijzer met klanken en letters telt twaalf onderdelen. Elk onderdeel heeft zijn eigen kleur waarbij een aspect van het fonologisch bewustzijn wordt geoefend. Voor de kinderen staan hier symbolen bij, zodat zij dit zelfstandig in een kleine groep kunnen spelen. De verklaring van de symbolen kun je klassikaal met de kinderen doornemen. In de doos zitten vijf spelborden. Afhankelijk van de ontwikkeling van de kinderen maak je een keuze en neem je de bijbehorende opdrachtkaarten erbij. Spelbord 5 is een spelbord om het lijf en het brein op een speelse manier te activeren, hierop staan bewegingsoefeningen.

 

De kinderen die het spel gaan spelen, zitten om het spelbord. Een van de kinderen begint en draait de wijzer. De wijzer stopt bij een kleur. Het kind pakt vervolgens een opdrachtkaart met dezelfde kleur. De opdracht wordt uitgevoerd. De antwoorden staan op de achterkant, dus een van de andere kinderen kan controleren of het antwoord goed is. Wanneer kinderen zelf woorden bedenken bij een klank of een rijmwoord mogen noemen, bepaalt de groep of de opdracht goed is uitgevoerd. Is de opdracht goed uitgevoerd dan mag dit kind een rondje kleuren op zijn scorekaart.

Het kind, dat als eerst een rij van één kleur vol heeft, is de winnaar.

In de praktijk

Ik heb het spel klassikaal aangeboden. De kinderen zijn bekend met rijmen, hakken en plakken en kennen al een aantal letters. Met spelbord 4, waarop alle kleuren zijn afgebeeld, hebben we klassikaal van elke kleur één kaart gespeeld. Hierna is het spel steeds in kleine groepjes met de leerkracht gespeeld.

De kinderen zijn heel enthousiast. Om de beurt draaien ze aan de wijzer en roepen ze de kleur waarvan ze de opdracht willen. Eerst geeft de leerkracht de opdracht, maar wanneer ze het spel enkele keren gespeeld hebben, weten ze goed wat de opdracht is bij elke kleur. Dit zien ze ook aan de symbolen, die op het spelbord staan. Jammer is wel, dat de kaartjes dan ook al een keer gespeeld zijn. Sommige kinderen herhalen een eerder gegeven antwoord en moeten uitgedaagd worden om bijvoorbeeld een nieuw rijmwoord te bedenken. Een uitbreidingsset is dan ook zeker welkom. De tekeningen op de kaartjes zijn eenvoudig en heel herkenbaar voor de kinderen.

Ieder kind krijgt een scorekaart en ze vinden het super leuk om na elke goed antwoord een cirkel in te kleuren. Zo houden ze zelf bij wat ze gescoord hebben. Wanneer ze de kaart vol hebben, zijn ook de opdrachten gespeeld. Er zit dan geen uitdaging meer in om het spel nog een keer te spelen. Er mogen wel extra kaarten aan toegevoegd worden. Mijn algemene indruk is dat het een leuk spel is om met kinderen klanken en letters spelenderwijs te oefenen en dat kinderen enthousiast bezig zijn met het spel.