Niet aan dit boek likken – Idan Ben-Barak en Julian Frost

Niet aan dit boek likken is een interactief prentenboek voor kinderen van 4 tot 8 jaar. Het boek gaat over bacteriën. Auteur Idan Ben-Barak en illustrator Julian Frost nemen de lezer mee op reis door de wereld van Min, een piepkleine bacterie. Zo weet je waar Min en haar vrienden wonen, hoe ze worden overgedragen en hoe ze eruitzien als je ze met het blote oog kunt waarnemen.

Niet aan dit boek likken Boek omslag Niet aan dit boek likken
Idan Ben-Barak en Julian Frost
Luitingh-Sijthoff

Niet aan dit boek likken – Het zit onder de vieze beestjes.

Het verhaal:

Niet aan dit boek likken is een interactief prentenboek voor kinderen van 4 tot 8 jaar. Het boek gaat over bacteriën. Auteur Idan Ben-Barak en illustrator Julian Frost nemen de lezer mee op reis door de wereld van Min, een piepkleine bacterie. Zo weet je waar Min en haar vrienden wonen, hoe ze worden overgedragen en hoe ze eruitzien als je ze met het blote oog kunt waarnemen.
Vertaald door Jan Paul Schutten (van o.a. Het wonder van jou en Het raadsel van alles wat leeft). Met achterop een plekje waar je wél mag likken. Full colour geïllustreerd en met echte microfotografie!

In drie woorden:

Leerzaam, interactief en humoristisch.

In meer woorden:

Sommige boeken hebben zo’n originele en pakkende titel, dat je meteen verkocht bent en het boek wel moet pakken. Dit boek is daar zo’n voorbeeld van. Wie verzint nu zo’n titel? Ik weet wel wat er gebeurt als ik dit boek in de schoolbibliotheek neer zou zetten. Hoe dan ook, het boek gaat op een speelse manier over microben.

Al snel wordt de lezer voorgesteld aan Miek. Miek is een microbe en ze is heel klein. Aan de hand van voorbeelden en getallen wordt uitgelegd hoe klein Miek wel niet is. Microben vind je dus overal. Linnea Rundgren heeft de foto’s in dit boek gemaakt. Met speciale apparatuur kon zij de leefomgeving van de microben fotograferen. Julian Frost heeft de tekeningen van de microben gemaakt. De platen zijn heel bijzonder door de combinatie van fotografie en illustraties. Hierdoor zijn de microben ook absoluut niet angstaanjagend, maar eerder grappig.

Jan Paul Schutten heeft de teksten van Idan Ben-Barak vertaald en dit heeft hij met veel humor gedaan. Het boek is geschikt voor kinderen in de onder- en middenbouw. Aangezien het vak ‘techniek’ binnenkort een vaste plek op het rooster van de basisschool moet krijgen, is dit boek meteen al een aanrader als introductie van een les. Doordat de lezer opdrachten krijgt van de schrijver, wordt het verhaal eigenlijk ‘interactief’.

Op internet zijn trouwens talloze proefjes te vinden om zelf op zoek te gaan naar microben. Door bijvoorbeeld stukjes brood langs verschillende plekjes te wrijven waar je veel microben verwacht, kun je met een beetje geduld microben zichtbaar maken.

Mocht je na het lezen van de titel van het boek echt niet in kunnen houden, op de achterkant vind je een plekje waar je echt aan het boek kunt likken. Durf jij als niemand kijkt?