Kijk! Twee zijn gelijk, een zoekboek – Britta Teckentrup

Waar zijn de twee beren met identieke sjaals? Welke vogels dragen precies hetzelfde verenkleed? Welke twee visjes zwemmen allebei tegen de stroom in? Op elke spread in dit zoekboek is een precies gelijkend dierenpaar verstopt. In het rijmpje bij elke zoekplaat staan steeds een paar aanwijzingen om de jonge lezer op weg te helpen.

Kijk! Twee zijn gelijk, een zoekboek Boek omslag Kijk! Twee zijn gelijk, een zoekboek
Britta Teckentrup
Fontaine Uitgevers

Zoek je mee naar twee gelijke dieren?

Het boek:

Waar zijn de twee beren met identieke sjaals? Welke vogels dragen precies hetzelfde verenkleed? Welke twee visjes zwemmen allebei tegen de stroom in? Op elke spread in dit zoekboek is een precies gelijkend dierenpaar verstopt. In het rijmpje bij elke zoekplaat staan steeds een paar aanwijzingen om de jonge lezer op weg te helpen.

Na het succesvolle Eentje is anders is dit een nieuw zoekboek van illustratrice Britta Teckentrup, ook bekend als de auteur en illustrator van het boek Sttt, tijger slaapt. De bekende kinderboekenschrijver Sjoerd Kuyper vertaalde de versjes naar het Nederlands.

In drie woorden:

Rijmend, zoekboek, kleurrijk.

In meer woorden:

Dit boek met prachtige linnen omslag staat vol met dieren. Het zijn steeds dieren van één soort, zoals katten, vissen, toekans, otters en zeehonden. Op elke pagina zijn er twee identieke dieren te vinden. Soms vind je ze snel, maar bij de kleine dieren is het lastiger om twee gelijke te vinden. Het boek is geïllustreerd door Britta Teckentrup, een bekroond illustrator, kinderboekenauteur en beeldend kunstenaar. Ze maakt prachtige illustraties, elke bladzijde is een waar kunstwerkje.

Op elke linkerbladzijde vind je een kleine versie van het dier, met een begeleidend gedichtje. Soms geeft de auteur in het gedichtje een aanwijzing over waar je het tweetal kan vinden zoals bij de eekhoorn:

Tast toe en eet smakelijk,
Bon appétit.
Heeft iedereen een eikel?
Nee! Welk duo niet?

De teksten die vertaald zijn door Sjoerd Kuijper lezen fijn. Op de laatste pagina komen alle dieren uit het boek voorbij en worden de kinderen gevraagd welke tien dieren vijf stelletjes vormen.

Dit boek is zeer geschikt voor in de klas. Kinderen zijn fanatiek in het vinden van de gelijke. Ze leren daarbij goed kijken naar de afbeeldingen. Wat zijn ze trots als ze de gelijke gevonden hebben!