Die zomer met Jente – Enne Koens

Marie verhuist tegen haar zin naar een nieuwbouwwijk. Ze laat Zoë, haar BB en BZ (Beste Buurmeisje en Bijna Zus) achter, maar maakt op haar eerste dag in de polder al een nieuwe vriendin: Jente. Er volgt een zomer waarin ze elke dag zwemmen, logeren, jongens bespioneren, opgroeien. Met Jente zijn de dagen vol avontuur, maar soms is ze ineens driftig, en af en toe zelfs gemeen. Naarmate de zomer vordert, begint er iets te wringen bij Marie. Moet je elkaar altijd kunnen vertrouwen, zoals ze Zoë vertrouwde, of kan vriendschap ook heel anders zijn?

Die zomer met Jente Boek omslag Die zomer met Jente
Enne Koens
Luitingh-Sijthoff

‘Ben je bang?’ vroeg ze. Ik wilde zeggen dat ik niet bang was. Echt niet. Ze was zeker zelf bang. Maar het lukte me niet ook maar één woord uit te brengen.

Het verhaal:

In Die zomer met Jente geeft Enne Koens (auteur van o.a. Sammie en opa en Ik ben Vincent en ik ben niet bang) een sfeervol en raak portret van een vriendschap tussen twee opgroeiende meisjes.

Marie verhuist tegen haar zin naar een nieuwbouwwijk. Ze laat Zoë, haar BB en BZ (Beste Buurmeisje en Bijna Zus) achter, maar maakt op haar eerste dag in de polder al een nieuwe vriendin: Jente. Er volgt een zomer waarin ze elke dag zwemmen, logeren, jongens bespioneren, opgroeien. Met Jente zijn de dagen vol avontuur, maar soms is ze ineens driftig, en af en toe zelfs gemeen. Naarmate de zomer vordert, begint er iets te wringen bij Marie. Moet je elkaar altijd kunnen vertrouwen, zoals ze Zoë vertrouwde, of kan vriendschap ook heel anders zijn?

In drie woorden:

Intrigerend, invoelbaar en sfeervol.

In meer woorden:

Het zal je als puber maar gebeuren … je moet verhuizen naar een saaie nieuwbouwwijk ‘in the middle of nowhere’ en hierdoor wordt je gedwongen om afscheid te nemen van je beste vriendin. Het overkomt de tienjarige Marie. Op de eerste dag in de polder maakt ze echter al een nieuwe vriendin: Jente. Met Jente wordt alles anders, want Jente durft alles. In het begin is dit heerlijk en voelt alles als één groot avontuur. Al snel maakt Marie ook kennis met de andere kant van Jente. Jente kan enorm driftig worden en haar bui kan soms enorm omslaan. Ze kan dan intens gemeen doen. Is haar nieuwe vriendin wel een echte vriendin?

Enne Koens schreef dit bijzondere verhaal over het meisje Marie dat haar weg zoekt in haar nieuwe leefomgeving en ontdekt dat vriendschap en vertrouwen vele verschijningsvormen hebben. Het boek bestaat uit drie delen en de delen beginnen steeds met een gedicht. Het verhaal leest aan de ene kant heel makkelijk weg, maar aan de andere kant gaat het er ook serieus aan toe. Het boek zet je aan het denken.

Maartje Kuiper heeft de prachtige illustraties gemaakt. De voorkant van het boek brengt je door de zomerse kleuren meteen in de sfeer van de zomervakantie. De illustraties in het boek zijn in zwart-wit en worden ondersteund door de kleur geel. Het geel zorgt voor een zomers accent. Het boek ziet er hierdoor prachtig uit.

Dit boek vind ik geschikt voor kinderen van 10-12 jaar en is zeker een aanrader voor iedere schoolbibliotheek. Ik zou dit boek dus gebruiken in de bovenbouw. Er zijn verschillende passages in het boek die zich lenen om een gesprek met de kinderen aan te gaan. Stel dat bijvoorbeeld iemand iets van jou vraagt en jij durft het niet. Wat doe je dan? Stel jij dan je vriend(in) teleur? Hoor je er dan nog wel bij? Wat zou jij doen in dat geval?

En Marie? Wat doet zij? Zij komt erachter dat vriendschap niet altijd is wat het lijkt en dat het ontzettend belangrijk is om eerlijk te zijn naar jezelf.

Verder merk je ook in dit boek hoe belangrijk ouders kunnen zijn. De vader van Marie lijkt Marie soms beter te begrijpen dan haar moeder en helpt Marie om antwoorden te ontdekken op vragen waar zij een antwoord op zoekt.

Een verhaal met een boodschap. Ik houd er wel van!