Red de olifant – Tiny Fisscher en Pieter Feller

Doris en Dee wonen samen met hun moeder boven hun eigen kinderboekwinkel De Olifant. De winkel loopt goed, maar dan wil de gierige huisbaas ineens de huur flink verhogen. Dat kan de moeder van Doris en Dee helemaal niet betalen! De winkel dreigt ten onder te gaan, maar samen met opa bedenken de kinderen een plan om de winkel te redden. Ze schakelen daarbij zelfs een heuse prinses in, die ook kinderboeken schrijft! In de tussentijd vindt het dochtertje van de gemene huisbaas haar vader om heel andere redenen stom, en zij verzint ook een plan om hem dwars te zitten …

Red de olifant Boek omslag Red de olifant
Tiny Fisscher en Pieter Feller
Veltman

Hoe red je een kinderboekenwinkel van de ondergang?

De inhoud:

Doris en Dee wonen samen met hun moeder boven hun eigen kinderboekwinkel De Olifant. De winkel loopt goed, maar dan wil de gierige huisbaas ineens de huur flink verhogen. Dat kan de moeder van Doris en Dee helemaal niet betalen! De winkel dreigt ten onder te gaan, maar samen met opa bedenken de kinderen een plan om de winkel te redden. Ze schakelen daarbij zelfs een heuse prinses in, die ook kinderboeken schrijft! In de tussentijd vindt het dochtertje van de gemene huisbaas haar vader om heel andere redenen stom, en zij verzint ook een plan om hem dwars te zitten …

In drie woorden:

Spannend, humoristisch en herkenbaar.

In meer woorden:

Red De Olifant is een spannend en humoristisch verhaal tot stand gekomen middels een mooie samenwerking tussen Pieter Feller en Tiny Fisscher. Het duo schrijft sinds 2015 samen kinderboeken. Met thema’s als samenwerken, gierigheid en eerlijkheid is dit een uitstekend voorleesboek voor in de klas. Het leest vlot en de spannende verhaallijnen maken het lastig het boek opzij te leggen.

Het verhaal bevat drie verschillende verhaallijnen, die alles met elkaar te maken hebben. Aan een kant wordt het verhaal verteld door de ogen van Dorus, Dee en hun moeder Fien en aan de andere kant door de ogen van Roelof Baksteen, de gemene huisbaas van Fien. Verder lees je hoe de prinses zich voorbereidt op haar bezoek aan de kinderboekwinkel. Alle verhaallijnen hebben natuurlijk te maken met de reddingsactie van kinderboekwinkel De Olifant en komen aan het eind van dit boek bij elkaar.

Het boek biedt al tijdens het lezen aanknopingspunten voor een gesprek over de problematiek in onze huidige samenleving. Deze kinderboekenwinkel staat symbool voor algehele leegstand in winkelstraten en kleine ondernemers die het moeilijk hebben. Vanwege de vele webwinkels moeten veel fysieke winkels hun deuren sluiten. Dit biedt mogelijkheden om met de kinderen in debat te gaan. Laat de kinderen voor- en tegenargumenten bedenken over het wel of niet kopen bij een lokale ondernemer en voer daarna het debat. Of laat de kinderen in groepjes een realistische actie bedenken om de leegstand in hun stad of dorp tegen te gaan en laat ze hier een poster van maken. Ze kunnen de plannen met behulp van hun poster presenteren aan de rest van de klas. Kinderen kunnen daarnaast een reclamevideo maken voor een lokale ondernemer. Ze kunnen eerst een interview houden met de ondernemer om informatie te verzamelen en daarna kunnen ze een plan bedenken voor het maken van een reclamevideo. Uiteindelijk kunnen ze de video opnemen en aan de lokale ondernemer overhandigen. Tegenwoordig maken veel mensen gebruik van sociale media. De ondernemer zou dit filmpje bijvoorbeeld op sociale media kunnen plaatsen om zijn zaak te promoten.

De zwart-wit illustraties passen goed bij het verhaal. Natascha Stenvert laat in haar illustraties duidelijk zien hoe het personage zich voelt. Je kunt zichtbaar de emoties van de gezichten aflezen. Tilda, de dochter van Roelof Baksteen, heeft vaak een boze gezichtsuitdrukking. Zij is gek op boeken en wil heel graag dat haar vader nieuwe boeken voor haar koopt. Haar vader vindt dit niet nodig. Hij vindt het kopen van boeken voornamelijk geldverspilling. Hij probeert zo goedkoop mogelijk aan boeken te komen. Haar vader begrijpt niet wat Tilda zo leuk vindt aan lezen. Dit deed mij heel erg denken aan mijn eigen kindertijd. Ik ben gek op boeken en in mijn vrije tijd heb ik bijna altijd een boek in mijn handen. In mijn omgeving begrepen ze vroeger soms ook niet waarom ik zo graag een boek las en waarom ik mij uren kon vermaken in een boekwinkel of bibliotheek. Gelukkig weerhield het Tilda en mij er niet van om te lezen en mooie boeken te ontdekken.