Koning Mier – Bart Demyttenaerre & Myriam Berenschot

Wat doe ik hier eigenlijk? Koning Mier weet het niet. Iedereen in de mierenkolonie is hard aan het werk, maar hij hoeft helemaal niets te doen. Zou iemand hem missen als hij gewoon zou weglopen? Een krioelend leuk boek over mieren en mensen. En over elkaar waarderen, natuurlijk.

Koning Mier Boek omslag Koning Mier
Bart Demyttenaerre & Myriam Berenschot
Clavis

Hoe zijn de taken verdeelt in een mierenkolonie?
En kan één mier wel gemist worden?

De inhoud:

Wat doe ik hier eigenlijk? Koning Mier weet het niet. Iedereen in de mierenkolonie is hard aan het werk, maar hij hoeft helemaal niets te doen. Zou iemand hem missen als hij gewoon zou weglopen? Een krioelend leuk boek over mieren en mensen. En over elkaar waarderen, natuurlijk.

In drie woorden:

Familie, zelfbewustzijn en samenwerken.

In meer woorden:

Bart Demyttenaerre heeft een duidelijke boodschap in het verhaal verwerkt: Hoe groot of klein jouw taak ook is, iedereen is belangrijk en onmisbaar. Dit prentenboek is daarom uitermate geschikt om in te zetten in de eerste weken van het nieuwe schooljaar, want ook hier geldt: Iedereen in de groep is belangrijk en onmisbaar! Daarnaast kan het gebruikt worden om thema’s als vriendschap en eigenwaarde aan de orde te laten komen.

Het boek biedt naast deze maatschappelijke boodschap ook een informatief aspect. In Koning Mier wordt de rolverdeling van een mierenkolonie uitgelegd. De rolverdeling in het boek lijkt heel erg op de rolverdeling zoals het er in de werkelijkheid aan toe gaat.

Op de kleurrijke en duidelijke illustraties van Myriam Berenschot valt veel te zien. De prenten kunnen op zichzelf heel goed als vertelplaten ingezet worden. Je kunt er steeds weer nieuwe dingen in ontdekken. Geef bijvoorbeeld een les over het leven van de mier binnen een mierenkolonie. Er staat een duidelijke prent in het boek die de rolverdeling mooi weergeeft. Of ga eens met de klas de natuur in om deze kleine dieren in het echt te ontdekken tijdens een wandeling rondom de school. Neem een aantal insectenkijkers mee en laat de kinderen de dieren van dichtbij bekijken. Dit past perfect binnen een project over kriebelbeestjes.

Wat het boek verder nog bijzonder maakt, is dat het tot stand is gekomen in samenwerking met leerlingen van Straf! School met lef uit Beringen (België). Deze nieuwe school staat op de be-MINE, het voormalige mijnenstelsel van Beringen, en heeft Koning Mier als mascotte. Het verhaal is een ode aan de mijnwerkers die hier vroeger hebben gewerkt. De mijnwerkers werkten net zo ijverig in de donkere mijngangen als de mieren in de mierenkolonie. Een mooi prentenboek voor kinderen van alle leeftijden.