De zee zag het – Tom Percival

Het verhaal begint met een kennismaking met Sofia. Een meisje met een speelgoedbeer, als knuffel. Deze beer is bijzonder en echt haar vriendje, hij is van Sofia’s opa  geweest en daarna van haar moeder. Op een dag raakt ze haar beer kwijt op het strand. Niemand ziet dat, behalve de zee. Deze neemt de beer mee op reis. Hij bracht de beer naar alle stranden en alle havens. De beer dreef over oceanen, meren en rivieren. Een reis van dagen, weken en jaren … totdat een meisje de beer voorbij ziet drijven. Komt de beer bij Sofia terug?

De zee zag het Boek omslag De zee zag het
Tom Percival
Veltman

Toen de storm voorbij was, zat de beer helemaal alleen op het grote, lege strand. Niemand zag hem, behalve de zee.

In drie woorden:

Vriendschap, ontroerend, herinnering.

Het verhaal:

Het verhaal begint met een kennismaking met Sofia. Een meisje met een speelgoedbeer, als knuffel. Deze beer is bijzonder en echt haar vriendje, hij is van Sofia’s opa  geweest en daarna van haar moeder. Op een dag raakt ze haar beer kwijt op het strand. Niemand ziet dat, behalve de zee. Deze neemt de beer mee op reis. Hij bracht de beer naar alle stranden en alle havens. De beer dreef over oceanen, meren en rivieren. Een reis van dagen, weken en jaren … totdat een meisje de beer voorbij ziet drijven. Komt de beer bij Sofia terug?

In meer woorden:

Wow, wanneer je het prentenboek De zee zag het openslaat vallen de prachtige, sfeervolle illustraties je meteen op. Wat blijkt … in de illustraties in dit boek zijn elementen uit de collectie van het Rijksmuseum gebruikt. Dit naar aanleiding van het project Rijksstudio, waarbij een groot aantal kunstwerken online beschikbaar zijn gesteld. Tom Percival vond dit idee geweldig en is aan het werk gegaan. Door een combinatie van bestaande elementen en zijn eigen illustraties  heeft hij een nieuwe wereld en een nieuw verhaal gecreëerd. De zee zag het is het mooie resultaat.

De zee zag het is een hartverwarmend verhaal over vriendschap. Een vriendschap die je in je hart bewaard en altijd bij je blijft. Wat bijzonder maakt is dat de beer na zijn lange reis terug komt bij Sofia. Na dit prentenboek kun je met kinderen praten over vriendschap. Wat is vriendschap? Met wie heb je een vriendschap? Wat gebeurt er als jouw vriend verhuist? Welke vriendschap bewaar je in je hart?

De zee zag het een prentenboek, wat je zeker in je hart sluit!

Tips:

  • Houd een gesprekje over wat Beer onderweg ziet. Maak een rivier door een reep te scheuren van blauw glimmend papier en plak dit op een vel A4 papier. Dit is de rivier. Laat de kinderen de oever tekenen. Wat ziet Beer wanneer hij op de golven drijft?
  • Wat komt Beer tegen, wanneer hij kopje onder gaat. Maak de onderwaterwereld. Geef de kinderen een schoenendoos en laat ze de binnenkant blauw verven. Hierna creëren ze een onderwaterwereld door vissen, waterplanten, zeeanemonen etc. te knutselen. Ze plakken dit aan de binnenkant van de doos of bevestigen dit op de bodem van de zee.
  • Zoek op internet enkele foto’s van kunstwerken met een landschap. Druk deze af. Geef elk kind een kopie en laat ze een element/detail uit het kunstwerk knippen. Vanuit dit element/detail tekenen ze verder en maken een nieuw kunstwerk.