De jongen en de walvis – Linde Faas

In droomachtige afbeeldingen vertelt Linde Faas het verhaal van een toevallig treffen tussen een jongen en een reuzenwalvis. Door deze ontmoeting komt de jongen erachter hoe fijn het is om: iemand te hebben om mee te spelen,  iemand te hebben om mee te ontdekken,  iemand te hebben om zich mee te verwonderen,  … een vriend te hebben.  Een prachtig, ontroerend prentenboek dat je doet verlangen het steeds opnieuw te lezen … en een vriend te hebben zoals de walvis.

Jongen en de walvis, de Boek omslag Jongen en de walvis, de
Linde Faas
Lemniscaat

Er was eens een jongen die graag alleen was.
Maar op een dag viel hij in slaap …

De inhoud:

In droomachtige afbeeldingen vertelt Linde Faas het verhaal van een toevallig treffen tussen een jongen en een reuzenwalvis. Door deze ontmoeting komt de jongen erachter hoe fijn het is om: iemand te hebben om mee te spelen,  iemand te hebben om mee te ontdekken,  iemand te hebben om zich mee te verwonderen,  … een vriend te hebben.  Een prachtig, ontroerend prentenboek dat je doet verlangen het steeds opnieuw te lezen … en een vriend te hebben zoals de walvis.

In drie woorden:

Bijzonder, aandoenlijk en sfeervol.

In meer woorden:

De jongen en de walvis is het tweede solo prentenboek van Linde Faas. Ze gaat vaak voor een losse stijl in haar illustraties, ze komen realistisch over en goed tot hun recht vanwege de beperkte hoeveelheid tekst per pagina. Het verhaal beschrijft een hele bijzondere vriendschap tussen een jongen en een walvis. Sam komt op een dag een reuzenwalvis tegen en ontdekt hoe waardevol het is om een vriend te hebben. Je kunt met vrienden spelen, ontdekken en verwonderen. Het boek past  uitstekend bij het thema vriendschap. Gebruik het boek als aanleiding om met kinderen in gesprek te gaan over bijzondere vriendschappen. Je zou ervoor kunnen kiezen om alleen het begin van het verhaal voor te lezen en te eindigen op het moment dat Sam in zijn slaap tijdens een storm verder de zee op drijft. Laat de kinderen dromen en fantaseren hoe het verhaal afloopt. Het boek biedt genoeg aanknopingspunten om met kinderen te filosoferen over het begrip ‘thuis’. Waar voel jij je thuis? Wat betekent thuis voor jou? Bij wie voel jij je thuis? Al met al een prachtig prentenboek waar je als leerkracht verschillende kanten mee op kunt.