Recensie: Gravitrax van Ravensburger

Een tijdje geleden zag ik Gravitrax voor het eerst en was direct gefascineerd. Wauw! Met dit speelgoed wil ik zelf nog spelen, dacht ik. Een aantal maanden later kreeg ik de kans om de kogelbaan eens uit te proberen. In dit blog lees je een verslag van mijn ervaringen met Gravitrax: Het interactieve kogelbaansysteem van Ravensburger. Je kunt ook de vlog bekijken die ik samen met mijn zoon Jesse (10) gemaakt heb.

Wat is Gravitrax?

Gravitrax bestaat uit verschillende bouwelementen waarmee je een kogelbaan kunt bouwen. De starterset bevat meer dan 100 onderdelen. Je begint met de grondplaten en verwijdert de hexagonen door ze eruit te drukken. Normaal heb je deze elementen juist nodig, maar nu gaat het juist om de grondplaten. Deze platen zorgen ervoor dat de bouwstenen stabiel blijven staan. De zeshoekige stapelstenen kunnen de twee plateaus verhogen en de witte (wederom zeshoekige) bochtstukken kunnen met rails aan elkaar verbonden worden. In de starterset zitten ook onderdelen als een wissel, een verzamelbakje, een finish en een actieblokje: het magnetische kanon. De starterset is zeer uitgebreid en daar is zeker niet op bezuinigd. Met deze set kun je absoluut aan de slag en ontdekken hoe leuk Gravitrax nu eigenlijk is.

Bekijk de vlog van juf Sanne en Jesse

 

Juf Sanne zegt:

Gravitrax zag er in de winkel leuk uit en stelde niet teleur. Wat een geweldig speelgoed is dit! De set nodigt onmiddellijk uit om aan de slag te gaan. Het is heel fijn dat er voorbeelden worden meegeleverd zodat je een idee van de mogelijkheden krijgt, maar als snel leg je dat boekje opzij en bouw je zelf de meest geweldige banen. Het is dan echt het allerleukste om te proberen alles uit de doos te gebruiken. Ik vond Gravitrax zelfs zo verslavend dat ik al snel de uitbreidingsets heb aangeschaft: de katapult en de uitbreiding zodat we nog grotere en spectaculaire banen konden bouwen.

Het is constant testen en uitproberen. Heeft de kogel genoeg vaart? Komt hij bij de eindbestemming? Wat werkt er goed, en wat werkt er juist minder goed? Spelen met Gravitrax is echt een ontdekkingstocht, en het verveelt totaal niet.

Gravitrax was in 2018 terecht geselecteerd als kansmaker voor ‘Speelgoed van het jaar’. Deze eretitel hebben ze niet gewonnen, maar wat mij betreft is Gravitrax dé ontdekking van 2018.

Is Gravitrax geschikt voor op school?

Ik ben van mening dat het zeker geschikt is voor gebruik op school. De adviesleeftijd is vanaf 8 jaar, ik denk zelf dat dit wel meevalt en dat ook kinderen vanaf 6 jaar ermee zouden kunnen spelen. Waar je wel rekening moet houden is dat de grondplaten van karton zijn. Voorzichtigheid is geboden als je dit materiaal op school zou willen inzetten. In de vlog geef ik de tip om een houten onderplaat te gebruiken zodat je de baan gemakkelijk kunt verplaatsen en niet direct hoeft af te breken.