Recensie: Make ’n break

Juf Els testte voor JufSanne.com het spel ‘Make ’n break’ van Ravensburger. Juf Els:

Wat is het?

Make ‘n’ Break is een spel van Ravensburger waarbij de spelers worden uitgedaagd om, onder tijdsdruk, zoveel mogelijk bouwwerken na te bouwen. Het spel is voor twee tot vier spelers en kan met kinderen vanaf vier jaar gespeeld worden.

De inhoud van de doos is:
– de handleiding
– een timer
– een dobbelsteen met de cijfers 1, 2 en 3
– tien bouwstenen in verschillende kleuren
– 80 bouwkaarten
– 60 fiches met de waarden 1 en 10.

De bouwkaarten kunnen verdeeld worden in twee stapels. De kaarten met de blauwe getallen vormen een stapel voor jonge of ‘ongeoefende’ bouwers. De kaarten met de rode getallen zijn een uitdaging voor de geoefende bouwers. Op de bouwkaarten staan bouwwerken in de kleuren van de bouwstenen en er zijn kaarten waar de bouwer zelf de kleur van de bouwstenen mag bepalen.

Voordat je gaat spelen haal je alles uit de doos. Voorzichtig worden de fiches losgemaakt en bij elkaar gelegd. De bouwstenen liggen in het midden van de tafel. De bouwkaarten worden geschud en liggen op een stapel met de afbeelding naar beneden.

De handleiding is duidelijk en verdeelt in duidelijke blokken: voorbereiding, het spel begint, bouwen, aanwijzing, waardering en het einde van het spel. De tekst is simpel geformuleerd zodat ook kinderen de handleiding kunnen begrijpen.  

Doel van het spel

Op de bouwkaarten zijn bouwwerken afgebeeld die de spelers ( onder tijdsdruk) moeten nabouwen.

Aan de slag

 Het spel wordt gespeeld met een groep van vier kleuters. De bouwstenen liggen in het midden op tafel . Daarnaast liggen de bouwkaarten met een blauw getal met hun afbeelding naar beneden.  Het spel wordt uitgelegd en mijn kleuters hebben zin om te gaan bouwen. De eerste speler neemt een bouwkaart. Hij kijkt goed en met de bouwstenen bouwt hij het bouwwerk na. Wanneer hij klaar is, controleren de andere spelers of hij goed gebouwd heeft. Is dit gelukt dan krijgt hij een fiche en wordt de gespeelde bouwkaart aan de kant gelegd. De volgende speler is aan de beurt. Hij neemt een nieuwe bouwkaart van de stapel en gaat aan het werk. Zijn alle bouwkaarten nagebouwd, dan is het spel afgelopen. De fiches worden geteld en de speler met de meeste fiches heeft gewonnen.

In de praktijk

Voordat we gaan spelen bouwen de kleuters even “vrij” met de bouwstenen. Ze vinden de kleuren mooi en de bouwstenen liggen goed in hun hand.

Voor mijn kleuters gebruik ik de bouwkaarten met de blauwe getallen.

Om de beurt bouwen ze het bouwwerk na die op de bouwkaart is afgebeeld. “Deze is makkelijk”, of “Hier heb ik alle bouwstenen voor nodig” wordt er geroepen. Ze nemen alle altijd om het bouwwerk na te bouwen en laten de medespelers controleren of er goed gebouwd is. Ziet het bouwwerk hetzelfde uit? Dan geven ze de bouwer een fiche. Er wordt enthousiast gebouwd. Bouwkaarten die ze te moeilijk vonden, werden doorgegeven aan de volgende speler.  Deze speler ontving uit de pot een fiche als “vergoeding”.

Zo hebben wij het spel enkele keren gespeeld. Hierna hebben we de timer toegevoegd. De speler die aan de beurt is, gooit met de dobbelsteen. De worp bepaalt hoeveel tijd de bouwer krijgt om het bouwwerk na te bouwen. Deze tijd wordt, via de timer, aangezet.

De toevoeging van de timer zorgt voor extra uitdaging. De kleuters vonden het helemaal geweldig. De timer is voor hen makkelijk in te stellen. Samen hebben we afgesproken om zodra de bouwkaart omgedraaid wordt, een medespeler op het startknopje drukt en zodat de tijd begint te lopen. Ze gingen dan vlug aan de slag en zeer geconcentreerd werd er zo snel mogelijk gebouwd. Soms was er teleurstelling … ”jammer, ik heb het niet gehaald”, maar er werd ook gejuicht “yes, gehaald!”. Het blauwe getal gaf het aantal fiches aan, wat de bouwers verdienden. Tijdens het spelen hielden ze de hoeveelheid verdiende fiches van elkaar in de gaten. Op het eind was de winnaar snel te zien.

Het spel Make ‘n’ Break is een geweldig spel waar fanatieke bouwers mee aan de slag kunnen. Wanneer er oudere spelers meedoen, gebruik je de andere bouwkaarten ( met een rood getal) erbij. Zo heeft iedere speler een uitdaging op niveau en is het voor elke leeftijd geschikt!