Recensie: ontdek de wereld

Juf Els testte voor JufSanne.com het spel: Ontdek de Wereld van Ravensburger. Juf Els:

Spelletjes spelen, daar leren kinderen bijzonder veel van, en ik ben er dol op! Ik vind het dan ook leuk om nieuwe spellen uit te proberen met mijn kleuters. Juf Sanne vroeg mij om Ontdek de Wereld van Ravensburger te testen. En dat deed ik graag.  Hier lees mijn verslag:

Ontdek de wereld. Wat is het?

Ontdek de wereld is een geografisch spel waarbij de kinderen door middel van legkaarten hun eerste oriëntatie krijgen op de wereldkaart. Daarnaast ontdekken ze via speelkaarten waar bijzondere dieren leven en interessante plekken zijn. Het spel is voor twee tot vier spelers in de leeftijd van 5 tot 10 jaar.

De inhoud van de doos is: de handleiding, een dobbelsteen, 6 continenten, 42 legkaarten, 30 speelkaarten en een speelbord, wat uit vier delen bestaat.

Voor het eerste spel haal je alles uit de doos. De legkaarten, de speelkaarten en de continenten worden voorzichtig uit het karton gehaald. Het speelbord wordt in elkaar gepuzzeld.

De handleiding beschrijft het Basisspel – Wereldontdekkers, een Spelvariant 1 – Avontuur continenten en een Spelvariant voor gevorderden – Van cactus tot kangoeroe. De spellen worden goed uitgelegd. Eerst wordt beschreven wat je nodig hebt, daarna hoe het spel verloopt en tot slot wordt uitgelegd hoe de winnaar van het spel wordt bepaald.

Basisspel – Wereldontdekkers

Doel van het spel
De afbeeldingen van de legplaatjes op het speelbord zoeken om zo de continenten compleet te maken.

Aan de slag
Het speelbord ligt midden op tafel. De legkaarten worden geschud en iedere speler krijgt vijf kaarten. De overige kaarten worden met de achterkant naar boven naast het speelbord gelegd. De speelkaarten worden met de afbeelding naar boven aan de rand van het speelbord gelegd.<

Een van de spelers begint. Hij legt één van zijn legkaarten op de juiste plaats op het speelbord. Hierna pakt hij een nieuw legkaartje van de stapel, zodat hij er weer vijf voor je hebt liggen. De volgende speler is aan de beurt.

Wanneer je, als speler één van de afbeeldingen compleet maakt, dan mag je de kaart met deze afbeelding pakken. Dat is je beloning.

Liggen alle legkaarten op het speelbord, dan is het spel afgelopen. De speler met de meeste speelkaarten heeft gewonnen.

In de praktijk
Het spelbord is kleurrijk, de continenten hebben ieder hun eigen kleur en zijn goed te onderscheiden. Op elk continent zijn verschillende kleine afbeeldingen te zien. Dit maakt de kinderen nieuwsgierig naar de informatie bij de afbeeldingen.

Kleuters, die na de vakantie naar groep 3 gaan, spelen het spel. In groepjes van vier gaan ze aan de gang. Enthousiast gaan ze rondom het spelbord zitten. Enkele herkennen een continent en roepen enthousiast ‘Dit is Europa’. De namen van de andere continenten weten ze niet, dit willen ze wel heel graag weten. De kaarten worden uitgebreid boven het spelbord gelegd, zodat iedereen ze goed kan zien. Het spel wordt uitgelegd en elke speler krijgt 5 legkaarten, ze zijn er klaar voor!

Om de beurt legt een speler een legkaartje op het bord. Dit gaat vlot. Wanneer de eerste kaarten liggen, proberen ze een afbeelding compleet te krijgen door een legkaartje aan een uitliggend legkaartje te leggen. Ze juichen wanneer de eerste kaart verdiend is en willen graag weten wat er op het kaartje staat. De kinderen hebben de smaak te pakken. Ze willen dolgraag meer kaarten winnen en kijken goed naar hun legkaarten en naar de kaarten die al op het bord liggen. Het basisspel verloopt vlot en wanneer alle legkaarten op het spelbord liggen is het spel afgelopen. De winnaar wordt bepaald door de verdiende kaarten van elke speler te tellen. 

Spelvariant voor gevorderden – Avontuur continenten

Doel van het spel
Speelkaarten verzamelen door de afbeeldingen op de wereldkaart compleet te maken.

Aan de slag
Dit spel wordt klaargelegd zoals hierboven is beschreven. Daarnaast worden de continenten en de dobbelsteen toegevoegd. Iedere speler mag een continent uitkiezen en legt deze voor zich neer.

Een van de spelers begint. Hij gooit met de dobbelsteen en mag de overeenkomstige actie uitvoeren (een eigen legkaartje op het speelbord leggen of een legkaartje bij een andere speler wegnemen en vervolgens op het speelbord leggen). Wanneer hij met een legkaartje een afbeelding compleet maakt, krijgt hij de bijbehorende speelkaart. Deze legt hij voor zich neer. Staat deze afbeelding op zijn eigen continent, dan mag hij de witte zijde naar boven leggen. Dit betekent dat de kaart dubbel telt.

Zijn alle kaarten van de stapel op, dan wordt er doorgespeeld tot de legkaarten bij een speler op zijn. De dobbelsteen gaat nu uit het spel en ieder mag een eigen legkaartje of een legkaartje van een ander op het speelbord leggen. Het spel eindigt als alle legkaarten op het speelbord liggen.

Deze keer worden de wereldbollen geteld op de voor- en achterkant. De winnaar is de speler met de meeste wereldbollen.

In de praktijk
 Nadat we enkele keren het basisspel gespeeld hebben, gaan we over tot het spelen van de eerste variant – Avontuur continenten. De dobbelsteen en de losse continenten worden aan het spel toegevoegd. De dobbelsteen bepaalt of je een eigen of een legkaartje van een ander op het bord mag leggen. Dit geeft het spel een extra dimensie. De kinderen vinden het spannend om met de dobbelsteen te gooien, maar vooral … wordt er een legkaartje bij hen afgepakt?!

Ook deze keer zijn ze enthousiast en blijven ze fanatiek tot het eind. Ze zijn gericht op het verzamelen van de afbeeldingen die op hun eigen continent staan, want die geven straks twee punten. Enkele kinderen weten de afbeelding te benoemen. Dit hebben ze goed onthouden, na het spelen van het basisspel. Een paar afbeeldingen blijven moeilijk bijvoorbeeld Ayers Rock of de  Basiliuskathedraal. De verdiende kaarten leggen de kinderen zo neer dat ze de wereldbollen van elkaar in de gaten houden. Op het eind controleren ze samen welke kaarten twee wereldbollen hebben. De speler met de meeste wereldbollen is winnaar!

Spelvariant voor gevorderden – Van cactus tot kangoeroe

Doel van het spel
Speelkaarten verzamelen door de afbeeldingen op de wereldkaart compleet te maken. Extra punten verzamelen door je kennis te gebruiken om de afbeelding te benoemen.

Aan de slag
Dit spel wordt op dezelfde manier gespeeld als de variant Avontuur continent.

Je krijgt punten als je een afbeelding compleet maakt en een extra punt als deze afbeelding op jouw continent staat. Nu komt er een mogelijkheid bij om een extra punt te verdienen. Ontvangt een speler een speelkaart dan mag hij proberen de afbeelding te benoemen. Noemt hij de juiste naam, dan mag hij de kaart met de witte zijde voor zich neerleggen. Heeft hij de afbeelding op zijn continent, dan hoeft hij de speelkaart niet meer te benoemen. Hij verdient zo het extra punt.

Conclusie

 Wat een leuk spel is Ontdek de wereld!  Het ziet er aantrekkelijk uit en door de eenvoudige spelregels is het snel te spelen. De kinderen zien hoe de wereld eruit ziet en ontdekken welke dieren er op de verschillende continenten leven en welke bezienswaardigheden te zien zijn.

Voor mijn kleuters zijn de afbeeldingen van de dieren heel herkenbaar. De verschillende bezienswaardigheden zien ze voor het eerst en die vinden ze moeilijk om te onthouden. Variant 3 – Van Cactus tot kangoeroe is voor deze groep te moeilijk. Het spel staat in mijn spelletjes-kast en komt elke week wel een keer op tafel. Een mooie aanwinst!