Recensie en winactie: Kat en Vis van Alain Clark en Loes Riphagen

Even heel eerlijk hè, tussen jou en mij. Ik heb altijd best mijn bedenkingen wanneer een BN’er een  kinderboek schrijft. Dat is waarschijnlijk niet zo aardig van me, en er zijn absoluut boeken te noemen die mijn vooroordeel niet verdienen. Ook weet ik dat ik niet de enige ben, die dit vooroordeel over BN’er die een boek schrijven heeft. En misschien staan ze daarom al met 1-0 achter. Aan de andere kant, het zijn BN’ers en die kunnen altijd rekenen op een flinke portie media-aandacht. Uiteindelijk vind ik, als een boek goed is, verdient het die aandacht. En vandaar dat ik heel graag aandacht geef aan het nieuwe boek van zanger Alain Clark en illustrator Loes Riphagen: Kat en Vis. Ze stellen zich even zelf aan jullie voor:

Het verhaal:
Kat en Vis wonen samen in een huis. Vis woont in zijn kom op het tafeltje bij het raam en Kat ligt vaak in een hoekje van de kamer te slapen. Vis is nieuwsgierig en stelt Kat veel vragen over de wereld buiten zijn kom. Ze fantaseren samen over beroemd worden, vliegen naar de maan en nog veel meer…
Grappige en korte (voorlees)verhaaltjes, met prachtige illustraties van Loes Riphagen.


Juf Sanne zegt:
Een kat en een vis, kunnen die wel vrienden zijn? In het boek Kat en Vis, geschreven door Alain Clark met illustraties van Loes Riphagen, is dat geen enkel probleem. Het boek bestaat uit 35 korte verhaaltjes van steeds een aantal regels. Kort maar vaak ook krachtig. Humoristisch en soms aandoenlijk. Kat en Vis heeft mij verrast. Ik heb soms hard moeten lachen om de verhaaltjes en ik was steeds nieuwsgierig naar het volgende verhaal. Kat en Vis kwam bij mij over als een boek met moppen, maar dan met klasse. Niet ordinair maar smaakvol dus. Zijn de verhaaltjes soms voorspelbaar? Een beetje misschien, maar daar hebben kinderen helemaal geen last van, en ik moest er nog steeds om lachen.

(Illustratie en tekst uit: Kat en Vis van Loes Riphagen en Alain Clark geplaatst met toestemming van Moon Uitgevers)

Andere verhalen zijn juist weer grappig verrassend, zoals Netvis en Tellen of Licht aan.

(Illustratie en tekst uit: Kat en Vis van Loes Riphagen en Alain Clark geplaatst met toestemming van Moon Uitgevers)

De tekeningen van Loes Riphagen zijn net een tikkeltje anders dan ik van haar gewend ben en dat bedoel ik positief. Kleurrijk, simplistisch, vrolijk en strak. Leuk dat ze een personal touch in het boek heeft verstopt. Ik vermoed dat dit je alleen opvalt als je meer van haar werk kent.

Tip van mij: lees de verhaaltjes zeker hardop als je alleen bent. Of nog beter, zorg dat je publiek hebt.  Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 3,5 jaar. Het nodigt zeker uit om naderhand nog even na te praten over bepaalde onderwerpen of grapjes.
Of er nog een deel van Kat en Vis komt, dat durf ik niet te zeggen. Want die laatste pagina baart me toch wat zorgen!

Kat en Vis winnen?
In het kader van de Nationale Voorleesdagen  mag ik van Moon Uitgevers drie exemplaren van Kat en Vis weggeven aan bezoekers van JufSanne.com.  Zou jij een exemplaar willen winnen? Doe dan mee!

Beantwoord de volgende vraag:

Hoeveel verhalen telt het boek Kat en Vis?

De winnaars zijn bekend! Gefeliciteerd: Debby Tiebosch,  Mariska en Milo Zonneveld en Mira Hong-Schuttevaar

Je kunt het antwoord in de recensie terugvinden. Mail jouw antwoord naar juf Sanne o.v.v. Kat en Vis winactie en vergeet daarbij niet je adres te vermelden. De winnaars worden 4 februari 2018 bekend gemaakt.

Alain Clark en Loes Riphagen gaan op een boektoer door Nederland tijdens de Voorleesdagen. Op deze site kun je zien wanneer ze bij een boekhandel bij jou in de buurt komen.