JufSanne.com Boekenbingo 2018 gaat van start

De vierde editie van de JufSanne.com Boekenbingo gaat van start! Ik roep kinderen, leerkrachten, ouders, opa’s en oma’s, om allemaal mee te doen met deze geweldige uitdaging. Lees  60 kinderboeken in 5 maanden tijd. Dit jaar is er speciale aandacht voor Nederlandse (en Vlaamse) auteurs, een volledig NL editie dus.

(Download de afbeelding, print hem uit en hang deze zichtbaar op in jouw school. Deel de afbeelding op Facebook of Instagram en attendeer collega’s op de Boekenbingo.)

Wat is de Juf Sanne Boekenbingo?
In 2015 ben ik begonnen met de Boekenbingo om het lezen op school en thuis te stimuleren. In eerste instantie deed ik dat voor de leerkrachten, maar al gauw bleek dat kinderen en ouders ook mee wilden doen.

Ik ontving prachtige verhalen van deelnemers die allemaal erg enthousiast waren geworden over de Boekenbingo. Kinderen hadden meer leesplezier, stegen aanzienlijk in leesniveau en leerkrachten gaven aan dat ze  werden verrast door boeken die ze normaal gesproken niet zo snel hadden opgepakt zouden hebben.

In het verleden heb ik auteurs en illustratoren gevraagd mij te helpen de boekenbingolijst samen te stellen. Na drie edities is het logistiek geen makkelijk klusje om een mooie lijst samen te stellen waarbij geen titels op staan die al eerder genoemd zijn. Daarom heb ik zelf dit jaar, met de hulp van mijn kinderboekwinkel In de Wolken en Leesvink (partner van Kleuteruniversiteit) de lijst samengesteld. Zoals eerder benoemd is deze lijst geselecteerd op Nederlandse en Vlaamse auteurs. Ik heb geprobeerd om zo veel mogelijk recente titels op de lijst te plaatsen en om een divers aanbod van auteurs en illustratoren te krijgen. Het zou mij ook goed lukken om een lijst van 120 titels te maken, maar je moet nu eenmaal keuzes maken. Ik ben zelf erg tevreden over de lijst en natuurlijk lees ik zelf ook mee!

Meedoen met de Juf Sanne Boekenbingo
Download de lijst met titels, druk deze af en gebruik het als afvinklijst. Laat mij vervolgens weten dat je meedoet met de Boekenbingo door een selfie mét de boekenbingolijst te sturen. Je kunt de foto mailen naar sanne@jufsanne.com of via Facebook, Twitter (@jufsanne) of Instagram (@jufsannecom) sturen. Er is ook een boekenlijst zonder afbeeldingen beschikbaar.

Vervolgens begin je te lezen. Na elke gelezen titel vul je dit formulier in. Kinderen kunnen misschien de kaft van het boek tekenen of een plaatje in de lijst plakken, of een foto van zichzelf (laten) maken terwijl ze het boek lezen. Vervolgens geef je een mening en een cijfer voor het boek. Foto’s van de boekenbingo in actie zijn bijzonder welkom! Deze werken als stimulans en enthousiasmeren anderen om ook mee te doen. Ook tekeningen, knutselwerkjes of filmpjes mogen worden ingestuurd. Laat het hele land maar weten hoe leuk het is om met de Boekenbingo mee te doen!

Wanneer je alle titels hebt gelezen, roep je BINGO! Het is heel belangrijk dat je bewijsvoering aanlevert en natuurlijk dat je vóór 1 juni 2018 klaar bent. De bewijsvoering kan bestaan uit het maken van foto’s, sturen  

van tweets, een filmpje, verslag via de mail, de meegeleverde invullijst. Alles is mogelijk, zolang maar duidelijk wordt dat je de boeken écht hebt gelezen.

 • Kinderen uit de onderbouw kunnen meedoen door alleen onderbouwtitels te lezen, of deze te laten voorlezen. Natuurlijk mogen ze ook geschikte middenbouw titels lezen.
 • Kinderen uit de middenbouw lezen onder- en middenbouw titels.
 • Kinderen uit de bovenbouw lezen alle titels, of in ieder geval zoveel mogelijk.
 • Voor alle kinderen geldt: ook wanneer ze niet alle titels hebben gelezen, kunnen ze meedingen naar de prijzen mits ze minimaal 20 titels hebben gelezen. Elke deelnemer maakt zijn of haar top 3 van de gelezen boeken en stuurt samen met de bewijsvoering in. Vertel ook vooral de mooie verhalen, anekdotes, quotes, waarom je hebt meegedaan en wat deelname voor jou en jouw groep heeft betekend.

Prijzen:
Ook dit jaar hebben wij, dankzij onze sponsors, geweldige prijzen! Hoe meer titels je leest, hoe meer kans je maakt op deze prijzen. De bekendmaking van de winnaars zal plaatsvinden voor 13 juni 2018. De exacte datum wordt via Facebook bekendgemaakt.

Prijzen voor de kinderen:

 • 1x spellenpakket van Ravensburger en Heutink t.w.v. €100,-
 • 2x Hubelinobaan van Robbie’s Toys
 • 1x boekenpakket t.w.v. €400,- ter beschikking gesteld door Uitgeverij Lemniscaat, Clavis en De leukste kinderboeken.
 • 1x Oxboard t.w.v. €160,-

(*) Alleen kinderen die alle titels van de bingolijst hebben gelezen maken kans op de Oxboard. Voor de middenbouw betekent dat de onder- en middenbouw titels, voor de bovenbouw alle 60 titels.

Prijzen voor de volwassenen:

 • 1x boekenpakket t.w.v. €600,- én een bibliotheekscan van Leesvink.
 • 1x prentenboekenpakket t.w.v. €250,- ter beschikking gesteld door Uitgeverij Lemniscaat, Clavis en De leukste kinderboeken.
 • 1x abonnement van 4 maanden op De Voorleeshoek.
 • 1x weekend met twee overnachtingen in een vakantiehuisje voor 8 personen in de periode december 2018 t/m maart 2019, aangeboden door Landgoed van Ulvend:

Tips voor de boekenbingo:

 • De boeken zijn verkrijgbaar bij jouw plaatselijke boekhandel of op Leesvink.nl. In deze webwinkel is een speciale boekenbingopagina opgenomen waarop de titels te bestellen zijn.
 • Wanneer een boek niet beschikbaar is bij jouw bibliotheek kun je bij hen een aanschafverzoek indienen.
 • Download hier alle covers van de lijst zodat je deze in jouw school kunt ophangen. Je kunt bijvoorbeeld kinderen met Post-its laten aangeven wat hun mening over het boek is. Juf Sigrid maakte in voorgaande jaren een soort kalender van de covers. Zo onthulde ze telkens een nieuw boek en werd zichtbaar gemaakt hoeveel boeken ze nog mochten lezen van de lijst:

Doe je mee? Veel succes!

Nog even de downloads op een rijtje: