Lesmateriaal review: de Voorleeshoek

Deze week test gastblogger juf Annelieke van Meel bijzonder lesmateriaal: de Voorleeshoek. Wat ‘de Voorleeshoek’ precies is, lees het in dit blog …

“Is die nu al afgelopen?”
“Mogen we er nog één kijken?”
Dit zijn twee van de vele enthousiaste opmerkingen die de kinderen door de klas riepen na de eerste keer kijken naar de Voorleeshoek.

Voorlezen, dat doe ik als juf van kleuters veel. Met kinderen kijk ik ook steeds vaker naar filmpjes van (prenten)boeken die worden voorgelezen. Het zoeken naar goede legale filmpjes kost mij als leerkracht veel tijd. Ik was dan ook blij verrast toen ik voor deze recensie ontdekte dat de Voorleeshoek heel veel kinderboeken bevat voor kinderen van 0 tot 10 jaar die zijn voorgelezen. De Voorleeshoek werkt samen met uitgeverijen en daarom zijn de bewerkingen prachtig en legaal.

Maar hoe zit het met de diversiteit en bekendheid van de boeken? En hoe zijn de filmpjes en de manier van voorlezen? Na het ontvangen van mijn inloggegevens ben ik dit direct gaan onderzoeken op de site. Opvallend is het brede en diverse aanbod van boeken. Je kunt boeken vinden bij uiteenlopende thema’s en er komen iedere week nieuwe boeken bij. Het aanbod blijft actueel en je raakt nooit uitgekeken. Wat ik leuk vind, is dat er veel recente en bekende boeken zijn voorgelezen. De filmpjes zijn gemonteerd met muziek en mooie beelden uit de boeken. De verhalen worden rustig, met een goede intonatie en een prettige stem voorgelezen. Het decor is rustig, een echte voorleeshoek. Hierdoor wordt de aandacht getrokken naar de afbeeldingen uit het boek. Er zeker sprake van een goede afwisseling tussen de beelden uit de voorleeshoek en de tekeningen uit het boek.

Jammer! Het was nog weekend! Ik wilde natuurlijk graag de reactie van de kinderen weten. Maandag vertelde ik tijdens het eten en drinken dat ik niet zelf zou voorlezen, maar dat Anouk van de Voorleeshoek vandaag aan de beurt was. Bij het eerste plaatje werd er gelijk geroepen “Hé, dat boek kan bewegen”. De kinderen zaten met open mond te kijken en waren zelfs vergeten om te eten en te drinken. Toen filmpje was afgelopen hadden ze er nog geen genoeg van. Ze wilde hetzelfde boek nog een keer kijken.

Inmiddels zag ik nog een mogelijkheid om de Voorleeshoek in de klas toe te passen. Tijdens het werken vragen kinderen vaak of ik in de leeshoek een boek kom voorlezen, maar hier heb ik helaas niet altijd tijd voor. In de leeshoek heb ik een tablet gelegd met een koptelefoon. Zo kunnen de kinderen ook in de leeshoek boeken lezen en bekijken uit de Voorleeshoek. Zo kunnen ze heel simpel zelf een boek kiezen op de site en lekker wegdromen bij de mooiste verhalen!

De interesse voor boeken en lezen heeft in mijn klas weer een extra boost gekregen. De hele week hebben we tijdens het eten en drinken en in de leeshoek genoten van de prachtige verhalen die op een hele leuke en aansprekende manier zijn voorgelezen en gemonteerd door de Voorleeshoek.
Als ik dan toch één verbeterpuntje moet noemen. is dat je als leerkracht eerst op een boek moet klikken voordat je kunt zien hoe lang een filmpje duurt. Ik zou het handig vinden als ik dat gelijk op de beginpagina kunt zien. Maar … ik vind het echt een aanwinst voor mijn klas en hoop, samen met de kinderen, nog lang te kunnen genieten van de prachtige verhalen van de Voorleeshoek!

Juf Annelieke is zeer actief op social media met inspirerende verhalen en foto’s! Volg haar: jufannelieke op Instagram en op Facebook.