Boekenblog oktober 2017 + winactie

Leesgek, boekenfan, promotor, al die woorden passen bij mij. Ik bespreek graag weer de nieuwste titels met je die recent zijn uitgekomen. Wanneer je mij jouw favoriet mailt, kun je deze titel winnen dus lees vooral door tot het einde van deze blog en maak je keuze! Wellicht ligt er dan binnenkort een pakketje bij jou in de bus! Stuur je bericht vóór 1 november 2017 naar sanne@jufsanne.com.

Dino’s bestaan niet – Mark Janssen – Uitgeverij Lemniscaat – ISBN: 9789047709176

De inhoud:
Ga mee op dinojacht in dit spannende uitklapboek?
De twee broertjes Tim en Jesse gaan op dinojacht. Nou ja, de oudste en meest stoere broer doet alsof, maar voor de jongste is het allemaal heel serieus. En terecht! Hij ziet wat zijn oudere broer allemaal niet ziet. Als zijn grote broer dan ook nog eens ter geruststelling ‘Dino’s bestaan niet!’ roept, neemt het verhaal een onverwachte wending. Schitterende uitklapplaten tonen keer op keer in welke gevaarlijke situatie de broers zich bevinden, want niets is wat het lijkt en de Grote Gevaarlijke Dino’s liggen overal op de loer. Het is verrukkelijk griezelen in dit ontdekboek. En wie het uit heeft, zal altijd overal wel twee keer kijken, want die bomen… die vormen… die bulten… zijn misschien wel… dinosaurussen!

Juf Sanne zegt:
Dino’s bestaan niet is zeer indrukwekkend te noemen. Het prachtige kleurgebruik, de enorme uitklapplaten en de spanning van het verhaal maken het boek tot een absolute topper! Kinderen zullen keer op keer nieuwe dino’s ontdekken en misschien de hoofdrolspelers wel willen toeschreeuwen dat ze moeten oppassen, omdat er wel degelijk gevaar op de loer ligt. De wauwfactor bij dit boek is enorm hoog. Een aanrader!

Ik ben een lelijk beest – Julia Donaldson & Axel Scheffler – Uitgeverij Gottmer – ISBN: 9789025767556

De inhoud:
Ik ben een lelijk beest is een vrolijk prentenboek op rijm over de vijf lelijkste dieren van Zuid-Afrika.

The ugly five van Zuid-Afrika
The big five van Zuid-Afrika kennen we allemaal inmiddels wel. Tijd om kennis te maken met the ugly five: de gnoe, de hyena, de gier, de maraboe en het wrattenzwijn! Deze dieren zijn misschien niet moeders mooiste, maar in de ogen van hun eigen kleintjes zijn ze natuurlijk wél gewoon de mooiste moeders.

Juf Sanne zegt:
Julia Donaldson en Axel Scheffler zijn het populairste prentenboekenduo van Groot-Brittannië. Hun bekendste titel is natuurlijk De Gruffalo, maar ook Stap maar op mijn bezemsteel en Draak Dries zijn geliefde en bekende titels. Ik ben een lelijk beest gaat over de vijf lelijkste dieren die in Afrika rondlopen en vliegen. Ze beamen zelf zeker hun lelijkheid en benoemen per dier ook steeds wát er zo lelijk aan ze is. Het boek eindigt dat andere dieren juist benoemen hoe belangrijk ze zijn voor hun omgeving. Het boek biedt veel aanknopingspunten voor gesprekken over het leven op de savanne, met een mooie boodschap. Iedereen heeft een functie en kan niet gemist worden.

 

Mijn Kleine Safari – Joukje Akveld & Justin Fox – Uitgeverij Gottmer – ISBN: 9789025767747

De inhoud:
Deze mini-safari onder leiding van Zilveren Griffel-winnares Joukje Akveld en wildlife-fotograaf Justin Fox laat peuters op een nieuwe manier naar dieren kijken. De focus ligt niet zozeer op de namen van de dieren (al worden die ook genoemd), als wel op de situatie waarin het dier zich bevindt of op een specifieke eigenschap van dat dier. Alle dieren in het boek zijn terug te vinden in de natuur van Zuid-Afrika. Een boek om eindeloos in te bladeren, terwijl het kind ondertussen tegenstellingen, tellen, kleuren en nog veel meer leert.

Juf Sanne zegt:
Zeer dik en prachtig boekje met foto’s van Afrikaanse dieren waarbij een begrip benoemd wordt. Zo worden er makkelijke begrippen als hard – zacht of groot – klein aangeboden, maar ook moeilijkere als gestrekt – opgerold. Bij elke pagina kun je het kind uitdagen een zin te maken met het dier en het aangeboden woord. Er valt genoeg te zien, vertellen en leren met Mijn kleine safari.

 

Het grote wiskundeboek – Carel Vorderman – Uitgeverij Ploegsma – ISBN: 9789021677903 

De inhoud:
Van ‘gewoon’ rekenen tot meetkunde, statistiek en algebra: een compleet én leuk wiskundeboek. Zonder getallen zouden we niets kunnen meten. Er zou geen geld zijn, er zouden geen computers zijn en geen winkels. We zouden niets kunnen tellen, laat staan een astronaut de ruimte in sturen! Rekenen is dus heel belangrijk. Het grote wiskundeboek laat kinderen beter worden in rekenen én het laat ze zien hoe leuk het eigenlijk is. Met de vele kleurrijke illustraties, grappige voorbeelden en stap-voor-stap oefeningen, wordt wiskunde begrijpen een makkie!

Juf Sanne zegt:
Met meer dan 300 pagina’s een zeer bruikbare titel te noemen voor elke basisschool en misschien nog wel daarboven. Een rekenkundig begrip wordt per één of twee pagina’s nader verklaard en er worden steeds handige tips gegeven. De illustraties verduidelijken steeds de besproken termen. Het boek heeft een praktische en logische opbouw waarin de volgende hoofdstukken aan bod komen: getallen, rekenen, meten, meetkunde, statistiek en algebra. Op diverse pagina’s staan opdrachten om de opgedane kennis te verwerken. De antwoorden kun je achterin vinden, net als het register en een woordenlijst.

 

De zweetvoetenman over rechtzaken & regels (en een hoop gedoe) – Annet Huizing & Margot Westermann – Uitgeverij Lemniscaat – ISBN: 9789047708261 

De inhoud:
Wie had kunnen denken dat het recht zo interessant, spannend en soms ook grappig zou zijn? In een boek vol waargebeurde verhalen brengt Annet Huizing samen met illustrator Margot Westermann de rechtsstaat tot leven.

En waar gaan die verhalen dan over? Over het zeilmeisje Laura, dat eerst niet en later wel in haar eentje de zee op mocht. Over de man die ‘fuck de koning!’ riep. Over rapper Typhoon die door de politie aan de kant werd gezet omdat hij in een dure auto reed. En over de onterechte veroordeling van Lucia de B. Aan de hand van bekende en onbekende zaken ontdek je als lezer hoe het recht werkt en hoe een rechter tot zijn oordeel komt. Ook kom je erachter dat ogenschijnlijk eenvoudige zaken bij nader inzien toch meer haken en ogen hebben.

Intrigerende vragen komen aan bod: wat als je per ongeluk de verkeerde vermoordt? Heeft een hond inspraak? Mag je je eigen fiets terugstelen? Wanneer mag je iemand een knal verkopen? Waarom bemoeit de overheid zich met hagelslag? En mag je liegen tegen de rechter? De verhalen zijn geïllustreerd met cartooneske tekeningen en infographics. Vier uitklappagina’s geven extra informatie over de gang van zaken in het recht, hoe het eraan toegaat in de rechtszaal en hoe een wet wordt gemaakt. Dit boek laat zien dat het recht overal is, en van iedereen.

Juf Sanne zegt:
Wat een geweldig en belangrijk boek is dit! Aan de hand van echte rechtszaken legt Annet Huizing op een zeer begrijpelijke en aantrekkelijke wijze uit hoe onze rechtstaat in elkaar zit. Het zijn losse zaken maar elke zaak biedt wel een link naar de volgende. Het boek schenkt ook aandacht aan morele dilemma’s en dat biedt ook zeker veel mogelijkheden voor interessante gesprekken in een bovenbouwgroep. In het midden van het boek vind je uitklappagina’s waarop het rechtssysteem schematisch wordt uitgelegd. Een zeer fascinerend boek met interessante zaken die ervoor zorgen dat je het boek maar moeilijk kunt wegleggen. Ik voorspel: Griffel!

 

Twaalf maanden in het bos – Emilia Dziubak – Uitgeverij Gottmer – ISBN: 9789025767198

De inhoud:
Twaalf maanden in het bos laat de verandering van de seizoenen zien van maand tot maand. Wat doen de dieren in het bos? Wie slaapt er overdag? Wie krijgt er nu kleintjes? Wie woont waar? In dit prachtig geïllustreerde prentenboek zie je het bos veranderen van maand tot maand. Alle bosbewoners staan op elke dubbele pagina en zijn dus in elke maand terug te vinden. Afhankelijk van het weer en het tijdstip (dag of nacht) zijn ze steeds op een andere plek weer iets anders aan het doen. Wie woont waar? Wie slaapt er overdag? Welk dier vindt een maatje voor altijd en wie krijgt in welke maand kleintjes? Op zoek naar deze antwoorden beleeft je peuter of kleuter eindeloos kijkplezier.

Juf Sanne zegt:
Ik houd ervan, kijkboeken gaan mij nooit vervelen. Wanneer je dit boek openslaat, maak je kennis met de boswachter en zo’n 50 verschillende dieren die in het bos woonachtig zijn. Elk dier vertelt kort iets over zichzelf. Vervolgens begin je in januari en is het zaak om alle dieren te spotten. Je kunt ook ondergronds kijken en diverse burchten en holen zien. Zoals altijd bij kijkboeken zit er ook in dit boek genoeg verhaal. De tekeningen spreken zeer aan en zijn hier en daar zelfs komisch. Een beer die boos naar een mol kijkt die zijn hol is binnen gegraven, de boswachter die wordt aangevallen door bijen, een wasbeer die iets steelt uit de tas van een meisje. Kortom er valt genoeg te zien, vertellen en te ontdekken in dit superleuke kijkboek.

 

Was de aarde vroeger plat? Vragen die om versjes vragen – Sylvia Weve & Bette Westra – ISBN: 9789025767921

De inhoud:
In Was de aarde vroeger plat? beantwoordt Bette Westera de levensvragen van een kind met een versje, dat vaak aanleiding geeft tot weer een nieuwe vraag. En Sylvia Weve geeft daaraan in haar illustraties wéér een andere draai. Een gedichtenbundel om eindeloos opnieuw in te verdwalen.

Er zijn vragen
die om antwoord vragen
Er zijn ook vragen
die vragen om een versje
een gedicht
een schilderij

Was er al iets voor de aarde bestond?
Waar gaan de dagen die voorbij zijn naartoe?
Is de aarde altijd rond geweest?
Waar eindigt het heelal?

Juf Sanne zegt:
Juf schrijft voor: een versje per dag in jouw groep of woonkamer. Niet alleen kan het een geweldig leuke inleiding zijn tot prachtige gesprekken, het brengt ook gedichten in de klas. Ik was laatst op een bijeenkomst waar het overgrote deel van de aanwezige leerkrachten eerlijk toegaven niet veel te doen met poëzie op school. Het kan ook best lastig zijn om te bepalen hoe zo’n les aanpakt. Eigenlijk gaat het bij dit boek vanzelf. Je stelt de vraag en laat de kinderen dan reageren. Of je leest eerst het versje voor, en wacht dan de reacties af. Eén versje per dag, dat is het. Ga je het proberen?

 

Het boek – Marije Tolman en Ronald Tolman – Uitgeverij Querido – ISBN: 9789045120942

De inhoud:
Een olifant verliest zich volledig in een boek, dat hem en de kijker meevoert naar verschillende werelden. Van een zonovergoten stad tot een gure ijsvlakte, bevolkt door zware panters, rode olifanten, tijgers, pinguïns, lepelaars, leeuwen, zeeschildpadden en nog veel meer dieren. Iedere spread verrast en prikkelt de verbeelding. Het boek vertelt vele verhalen, en is een betoverend kijkboek voor klein en groot.

Juf Sanne zegt:
Het boek is een ode, een ode aan het boek. Ten minste, zo zie ik het. Het mooie van dit boek is dat je er je eigen verhaal bij kunt denken. Want zie je op de pagina dat wat de olifant leest? En is de boodschap misschien, voorbeeld doet volgen?
Dat is ligt helemaal aan de lezer zelf. Een prachtig boek, kleurrijk, betoverend en fantasievol. Welk verhaal haal jij eruit?

 

Niet thuis – Jacques Vriens – van Holkema & Warendorf – ISBN: 9789000356126 

De inhoud:
Hannah woont niet thuis, maar in een leefgroep van zeven kinderen. Allemaal hebben ze hun eigen bijzondere verhaal. Ze kunnen het niet altijd goed met elkaar vinden, maar als het erop aankomt, laten ze elkaar niet in de steek.

Dan vangt Hannah een geheim gesprek op tussen de groepsleiders. Er moet bezuinigd worden in de jeugdzorg en dat heeft ingrijpende gevolgen. Zodra de kinderen erachter komen wat er aan de hand is, verzinnen ze samen een spannend en gewaagd plan. Herkenbaar en gelaagd verhaal, voor jongens en meiden vanaf 9 jaar. Door Vriens’ positieve benadering en zijn rake humor doet het onderwerp niet zwaar aan.

Juf Sanne zegt:
Een boek van meesterverteller Jacques Vriens voelt altijd vertrouwd aan, alsof je thuiskomt. Dit geldt evengoed voor Niet Thuis want binnen no time at all voel je een band met Hannah en haar zes medebewoners van leefgroep de Haven. Natuurlijk is het onderwerp best heftig. De kinderen hebben allemaal iets meegemaakt wat ervoor heeft gezorgd dat ze uit huis werden geplaatst. Stukje bij beetje worden de verhalen van de kinderen verteld, en laten we eerlijk zijn, dit is het leven. Jacques Vriens windt er geen doekjes om, hij vertelt het verhaal eerlijk, maakt het onderwerp niet te zwaarmoedig maar veegt de problematiek ook niet onder het tapijt. Wat ik heel sterk vond, was het stukje waarin Hannah drie jaar later vertelt over de stand van zaken. Kinderen hebben vaak behoefte aan zo’n bevestiging, dat het goedkomt met de hoofdpersonen. En dat snapt Jacques Vriens als geen ander. Ook leuk om te lezen dat de schrijver vroeger zelf ook in een kindertehuis heeft gewoond zodat zijn ouders gedurende de zomermaanden het hotel konden runnen. Bij elk boek van meester Vriens leer je weer meer over zijn verleden. Mooi vind ik dat. Ook mooi vind ik dat Hannah merkbaar steeds sterker wordt tijdens het avontuur met haar medebewoners. Ze benoemt ook steeds het verschil met voorheen. In haar situatie was uithuisplaatsing echt in haar voordeel, en dat is ook goed om te benoemen. Ik heb Niet thuis in één ruk uitgelezen en ik adviseer jou dat ook te doen!

 

De grote verboden zolder – Edward van de Vendel – uitgeverij Querido – ISBN: 9789045120690 

De inhoud:
Eddie (bijna 10) woont in een huis dat vastzit aan de school, omdat zijn vader daar directeur is. Eddies moeder neemt op een dag een meisje mee naar huis, Linea, die een tijdje bij hen zal logeren. Eddie weet niet waar ze vandaan komt of waarom ze bij hen is, en overdag praat ze nauwelijks tegen hem. Maar op een nacht staat ze ineens bij zijn bed en vraagt of hij mee gaat naar de zolder, waar hij van zijn ouders beslist niet komen mag…

Het wordt de eerste van een reeks nachten vol vreemde gebeurtenissen en geheimzinnige ontmoetingen. De verboden zolder lijkt ’s nachts groter en ook de tijd verloopt heel anders. Is het een droom of gebeurt het echt? En wat verwacht Linea van Eddie? Een spannend verhaal over het overwinnen van angst en de grens tussen fantasie en werkelijkheid.

Juf Sanne zegt:
Welke drie woorden komen in mij op na het lezen van De grote verboden zolder vraag je? Uh nou, spannend, mooi en verwarrend. Ik licht toe:

Spannend: zeker weten! Eddie beleeft met Linea avonturen op de grote verboden zolder. Elke keer wanneer ze ernaartoe sluipen ben je stik nieuwsgierig naar wat ze daar nu weer zullen aantreffen. Linea lijkt het allemaal wel te weten wat er zich afspeelt en zal gaan gebeuren. En dat is eigenlijk het grote mysterie dat Eddie probeert te ontrafelen.
Mooi: ja, het verhaal is mooi. Mooi geschreven, lekker vlot, leest als een trein. Maar zeker mooi is het zetwerk, het lettertype, de opmaak van het boek. Dat viel mij echt bijzonder op. Het leest uitermate prettig. De hoofdstukken zijn redelijk kort, wat voor sommige kinderen bijzonder prettig is.
Verwarrend: echt wel. Want is alles nou echt gebeurd? Of nam Eddie je mee in zijn fantasiewereld? Ik laat het aan jou …