Boekenblog september 2017 + winactie

Er zijn weer prachtige boeken uitgekomen de afgelopen tijd. Hoewel het onmogelijk is deze allemaal te bespreken, ga ik toch een goede poging doen om bruikbare titels voor het onderwijs voor je uit te lichten. En, zoals altijd, kun jij één van de besproken titels winnen wanneer je de recensies leest. Je hoeft daarvoor alleen de titel van jouw favoriete boek te mailen met jouw adresgegevens. Wellicht ligt er dan binnenkort een pakketje bij jou in de bus! Stuur je bericht vóór 1 oktober 2017 naar sanne@jufsanne.com.

Dit is een boek vol monsters – Guido van Genechten – Clavis Uitgeverij – ISBN: 9789044829938 

Het verhaal:

Dit is een boek vol MONSTERS: kleine, walgelijke, gillende, doodenge monsters! Voor echte monsterliefhebbers dus, maar ook voor beginnelingen in de monsterkunde vanaf 4 jaar.

Juf Sanne zegt:

Ik acht de kans aanwezig dat je dit boek al eens voorbij hebt zien komen. Aangezien het thema van de kinderboekenweek ‘Griezelen’ is, zijn menig leerkrachten al op zoek naar bruikbare titels en dit is er zeker één. Dit is een boek vol monsters is één van de kerntitels deze kinderboekenweek. Voordat je begint met lezen word je wel gewaarschuwd, want je kan nu nog terug. Natuurlijk is het effect van deze waarschuwing juist het tegenovergestelde. Je wilt het boek niet dicht doen, maar juist verdergaan om te zien wat er gebeurt! Je wordt meegenomen in een wereld vol monsters en maakt kennis met allerlei verschillende soorten. Uiteindelijk wordt de lezer uitgedaagd de kooi van het engste monster te openen, maar was dat wel zo’n goed idee? In ieder geval heeft de lezer vervolgens wel bewezen dat hij zeker dapper is, en kan hij een dapperheidsdiploma in ontvangst nemen die achterin het boek is toegevoegd. Leuke titel die hoogstwaarschijnlijk keer op keer voorgelezen moet worden.

Tip! Kleuteruniversiteit maakte een project bij dit boek.

Dag poes! – Mies van Hout, Bette Westra, Koos Meinderts, Sjoerd Kuyper, Hans & Monique Hagen – Van Hoogland & Van Klaveren – ISBN: 9789089672353

Het verhaal:

Het eigenzinnige karakter van onze favoriete huisgenoot werd nog nooit zo liefdevol in beeld gebracht als in de twintig portretten die Mies van Hout voor dit boek maakte. Bette Westera, Hans en Monique Hagen, Koos Meinderts en Sjoerd Kuyper schreven er, ieder op hun eigen bekende wijze, prachtige poezenpoëzie bij.

Juf Sanne zegt:

Poëzie, we doen er weinig mee in het onderwijs. Ik heb er op de PABO weinig van meegekregen en eerlijkheidshalve me er zelf niet echt in verdiept als leerkracht. Het gebruik van poëzie in de klas hoeft echter niet ingewikkeld te zijn, dat is gebleken tijdens de Juf Sanne Boekenbingo.

Enthousiaste kinderen en leerkrachten na het lezen van bijvoorbeeld ‘Nooit denk ik aan niets’ en ‘Niets liever dan jij’. Verhalen van mooie gesprekken na het lezen van een gedicht in de klas. Grappige, ontroerende en lieve gedichten die jonge kinderen echt raken. Dag Poes! bevat eveneens voornamelijk grappige teksten vanuit het perspectief van dit geliefde huisdier. Vijf van Nederland zeer bekende dichters hebben bijgedragen aan de totstandkoming van deze titel. Mies van Hout is al jaren een zeer gewaardeerde en geliefde illustrator. Haar vissen van Vrolijk, monsters van Vriendjes, en vogels van Verrassing zijn al jaren zeer geliefd en nu komen er dus deze prachtige poezen bij.
Ik ben een poezenliefhebber en kan me de houding van de poes bij elk gedicht levendig voorstellen. De beledigde poes, de geschrokken poes, de poes met kapsones en zelfs de depressieve poes, op elke pagina treft de illustratie de kern van het gedicht. Ik heb veelal moeten grinniken om de korte gedichtjes en merkte vooral voorkeur bij de gedichten van Bette Westra. Ik ben benieuwd, welke zou jij het leukst vinden?

 

Tellen met de krijtjes – Drew Daywalt & Oliver Jeffers – uitgeverij de Fontein – ISBN: 9789026144066 

Het verhaal:

Kartonboek Tellen met de krijtjes van Drew Daywalt en illustrator Oliver Jeffers is gebaseerd op de bestseller De krijtjes staken!, dat bekroond werd met een Zilveren Griffel. Kleurrijk vertaald door Koos Meinderts en ideaal voor peuterhandjes. Teun is zijn krijtjes kwijt! Kun jij hem helpen zoeken? Door mee te tellen ontdekken peuters of Teun alle krijtjes terugvindt.

Juf Sanne zegt:

De allerkleinsten kunnen nu ook genieten van ‘De krijtjes’. Dit kartonnen telboekje is vooral leuk wanneer je de prentenboeken kent. Maak het doosje van Teun weer compleet en zoek alle krijtjes in het boekje bij elkaar. Er is ook een versie met kleuren die logischerwijs Kleuren met de krijtjes heet.

 

Zien met je ogen dicht – Milja Praagman & Leopold van de Ven – Uitgeverij De Eenhoorn – ISBN: 9789462912397

Het verhaal:

Over de warme band tussen een vader en dochter. Een ‘aardbeizacht’ verhaal over iemand missen en een likje troost.
Papa tilt een stoeptegel op. Daaronder zitten honderden mieren. ‘Er is altijd meer dan je denkt,’ zegt papa. Dat voel ik, als ik opa’s lege stoel aai. Of als ik mijn oor op papa’s borst leg. Met je ogen dicht kan je soms zoveel meer zien.

Juf Sanne zegt:

Milja Praagman kennen we natuurlijk van Nog 100 nachtjes slapen, prentenboek van het jaar 2013. Onlangs won zij een Zilveren Penseel voor Omdat ik je zo graag zie. Op haar website schrijft ze dat ze Zien met je ogen dicht heeft gemaakt met haar man Leopold van de Ven, een kunstenaar van beroep. Het verhaal gaat over een meisje dat vanuit een ik-perspectief vertelt. Haar vader tilt een steen op waaronder mieren te zien zijn om haar duidelijk te maken dat er altijd meer is dan je denkt, “There is more than meets the eye”. Dit thema wordt het hele boek doorgevoerd. Opa is er niet meer, maar we kunnen hem nog wel zien en voelen met onze ogen dicht. Een ontroerend, puur, licht filosofische titel waar kinderen zeker steun in zouden kunnen vinden.

 

Bouw zoekboek – Stephan Lomp – De Eenhoorn – ISBN: 9789462912410 

Het verhaal:

Een extra groot zoekboek over een bouwwerf met zoekopdrachten voor uren kijk- en zoekplezier. De kleurrijke prenten zitten boordevol grapjes en verrassingen. Een feest voor kinderen die van voertuigen en machines houden.
Zet je veiligheidshelm op en trek je laarzen aan … In Broemburg wordt er gebouwd! De graafmachine, de pletwals en de bulldozer rukken aan. De betonmixer en de enorme mobiele kraan zijn er al. De bouwwerken duren vier seizoenen. Tot iedereen een nieuwe thuis heeft.

Juf Sanne zegt:

Zoekboeken blijven het goed doen, en toegegeven, zelfs ik vind het nog leuk! Dit kartonnen Bouw Zoekboek bevat 6 spreads waarvan 5 met zoekplaten. Op de eerste pagina worden er zoektips gegeven. De tekenstijl is prettig, vriendelijk met vrolijke kleuren en hier en daar humoristisch. Zoekboeken zijn niet alleen stimulerend zijn voor het visueel geheugen maar ook bevorderend voor de taalontwikkeling. Het gebrek aan tekst zorgt ervoor dat er zelf een verhaal gezocht en bedacht kan worden. Zeker een reden waarom ik fan ben van dit genre boeken. Het Bouw Zoekboek zal ongetwijfeld keer op keer gepakt worden wanneer het in een klas aanwezig is.

 

Ossip en de onverwachte reis – Annemarie van Haeringen – Uitgeverij Leopold – ISBN: 9789025872984 

Het verhaal:

‘Hé, wat is dit?’ En waar gaat het naartoe? Verrassend verhaal over ontdekken en vriendschap van drievoudig Gouden Penseel-winnares Annemarie van Haeringen.

Juf Sanne zegt:

Wanneer er een nieuwe titel van Annemarie van Haeringen verschijnt, heb je automatisch hoge verwachtingen. En hoe kan het ook anders, met drie Gouden Penselen op zak voor Malmok, De prinses met de lange haren en Beer is op Vlinder. In 2014 won ze deze bijna weer maar het bleef bij ‘slechts’ een zilveren Penseel waar ze er ook al één van had. Ook maakte ze de illustraties voor De Boze Heks met Hanna Kraan, Kleine Ezel met Rindert Kromhout en illustreerde voor Tonke Dragt en Toon Tellegen. Niet zo gek dus, die hoge verwachtingen. Ossip en de onverwachte reis gaat over de kabouter Ossip die een lange rode draad vindt en besluit deze te volgen. Hij beleeft een spannend avontuur (voor een kabouter) en ontdekt uiteindelijk dat de draad afkomstig is van de muts van zijn vriendin Wawa. Het mooie aan het boek zijn de prenten waarop alles waanzinnig is uitvergroot. Ossip lijkt zelfs op de tekentafel van Annemarie beland te zijn tijdens zijn avontuur. Het verhaal is makkelijk te begrijpen en de prenten leuk om samen te bekijken. De rode draad van het verhaal is heel letterlijk en het thema is ontdekken, op avontuur gaan en weer thuiskomen.

 

Aan de slag met Kamishibai – Inge Umans – Uitgeverij De Eenhoorn – ISBN: 9789462912380 

Het verhaal:

Een praktische gids over het gebruik en de voordelen van werken met Kamishibai in het onderwijs.

Dit handboek toont op een duidelijke en praktijkgerichte manier hoe je als leerkracht en leesbevorderaar met Kamishibai aan de slag kan. Met tips over hoe je een persoonlijk verhaal in Kamishibai-vorm kan omzetten. Geschikt voor leerkrachten kleuteronderwijs, lagere school en lerarenopleiding. Bevat ook bruikbare tips voor de lessen NT2 (Nederlands voor Anderstaligen).

Juf Sanne zegt:

Zeer praktisch dit handboek over Kamishibai. Er staan tips in (die met foto’s verduidelijkt worden) over de houding, stemgebruik en mimiek en ook suggesties met vijftien titels waarvan Kamishibai platen beschikbaar zijn. De suggesties zijn kort en geven verder nog een aantal boekentips. In het boek wordt aangegeven dat er slechts één verwerkingstip per titel wordt beschreven en dat dit wellicht inspiratie geeft tot meer. Echter had het in mijn ogen wel fijn geweest als er, wellicht door middel van een opsommingslijstje, nog een aantal tips werden gegeven. Ik had dit liever gehad in plaats van de vele boeksuggesties, ook omdat boeken soms niet meer in druk zijn. Desalniettemin kun je, na het lezen van dit handboek, dankzij de tips op de eerste 27 pagina’s van het boek zeker aan de slag met Kamishibai. Dit boek is aan te raden voor mensen die nog nooit met Kamishibai hebben gewerkt.

 

Imagine – John Lennon geïllustreerd door Jean Jullien – Uitgeverij Leopold – ISBN: 9789025873011

Het verhaal:

Vlieg mee met een kleine duif om een boodschap van liefde en vriendschap te verspreiden naar alle vogels over de hele wereld, ongeacht de kleur van hun veren.

Stel je voor… een wereld in vrede. Een boek voor jong en oud, met de onvergetelijke liedtekst van John Lennon en illustraties van Jean Jullien.

Juf Sanne zegt:

In het voorwoord vertelt weduwe Yoko Ono hoe het lied Imagine geschreven door haar man John Lennon vandaag de dag nog steeds zo van toepassing is. Het lied roept uit tot vrede en tot het samenkomen van de mensheid. Elke kleine daad kan de wereld helpen verbeteren, aldus Yoko. Deze boodschap wordt nu uitgedragen aan jonge kinderen middels dit prentenboek. Een postduif brengt een boodschap van vrede aan iedereen die hij tegenkomt. Het zijn mooie prenten met dikke lijnen tekeningen en felle kleuren. De tekst is in het Engels met een Nederlandse vertaling door Ted van Lieshout. Met het omslaan van elke pagina zingt het lied zich vanzelf in je hoofd.
Het boek is ontwikkeld in samenwerking met Amnesty International, aan wie de makers hun royalty doneren.

 

De grootste griezel – Loes Riphagen – Querido – ISBN: 9789045121086 

Het verhaal:

Het verhaal gaat over een opschepperige kleine spin die denkt dat hij de grootste griezel is van de hele wereld. De slang, de tijger en de zwarte neushoorn vinden zichzelf veel enger, akeliger en gruwelijker. Maar wie klein is, moet slim zijn…
Een grappig verhaal vol gemene griezels die allemaal een koekje van eigen deeg krijgen.

Juf Sanne zegt:

Een één kant is het verhaal lichtelijk voorspelbaar waarbij ik niet denk dat dit kinderen stoort. In het verhaal zien we steeds een dier dat een ander dier overtroeft en steeds beweert griezeliger te zijn. Uiteindelijk komen we terug bij het eerste dier, maar die wordt toch weer overtroeft. Door wat dan? Die clou moet je echt zelf ontdekken, dat is veel leuker. De laatste pagina is om te gieren, erg komisch. Maar ik zeg niks. Lees zelf maar!
De platen zijn beperkt in kleur en zeer pakkend. De dieren springen goed in het oog. Leuk boek, zeker geschikt voor gebruik tijdens de Kinderboekenweek.

 

50 (te) gekke dingen die dieren doen: bizarre en verbazingwekkende weetjes  – Carles Ballesteros – Kosmos – ISBN: 9789021565927

Het verhaal:

50 (te) gekke dingen die dieren doen van Charles Ballesteros is een boek vol grappige en opmerkelijke weetjes over dieren. Wist je dat een stinkdier ondersteboven plast en dat je een hond herkent aan zijn neusafdruk? Dit zijn twee voorbeelden van de maar liefst vijftig feiten en weetjes die in dit vrolijke boek staan. De beschrijving van de grappige gewoontes van dieren laat zien hoe wonderlijk én vernuftig de natuur in elkaar zit. Populaire wetenschap voor kinderen van 4-11 jaar! Met cartooneske tekeningen en korte, leuke teksten – zo aansprekend dat ook oudere kinderen en (groot)ouders willen meelezen.

Juf Sanne zegt:

Omdat luiaards zo traag zijn, groeien er algen op hun vacht. Een Albatros kan al vliegend slapen en een padhagedis kan bloed uit zijn ogen spuiten wanneer hij zich bedreigd voelt. Deze en nog meer weetjes over 50 dieren kun je vinden in dit toffe boek over populaire wetenschap voor kinderen. Het boek heeft een pagina per dier met daarnaast een leuke illustratie. De tekst is beperkt en dat maakt het boek zeer geschikt voor kinderen die nog niet veel leeskilometers hebben gemaakt. Aanrader!

 

De hoogste berg, de diepste zee – Page Tsou – Van Goor – ISBN: 9789000357123 

Het verhaal:

Weet je hoe hoog de hoogste berg op aarde is? Of hoe diep de diepste oceaan is? Weet je welke schepsel het grootste ooit was? Of hoe oud de oudste boom is? Waar op aarde is het het koudst en welke dieren worden het oudst?
Dit prachtige boek geeft antwoord op deze en veel meer vragen. De gedetailleerde illustraties van Page Tsou zijn zowel vintage als eigentijds. Een bijzonder boek om eindeloos doorheen te bladeren en je te verwonderen.

Juf Sanne zegt:

Ik begin steeds meer een fan te worden van dit soort boeken, Informatief en prachtig geïllustreerd, bijna vintage. Op elke pagina vind je informatie over bijvoorbeeld het zwaarste noodweer, de hoogste bomen, de grootste insecten ter wereld, de langste migratie of de langst levende dieren. Een prachtige uitgave die het goed zou doen in de schoolbibliotheek.

 

Lou in het herfstbos – Kathleen Amant – Clavis Uitgeverij – ISBN: 9789044831481

Het verhaal:

Het is herfst! Lou draagt laarsjes en een regenjas: hij gaat met de klas naar het bos. Samen met meester Pablo maken Lou en zijn vriendjes een wandeling. Ze zien een egel, een konijn, spinnen, een duizendpoot … En dan ziet Lou opeens een rode puntmuts. Wonen er ook kabouters in het bos? Iedereen is anders. Zo ook in dit grappige en herkenbare verhaal over een herfstwandeling in het bos.Lou toont hoe mooi en divers onze samenleving is. Voor iedereen vanaf 4 jaar.

Juf Sanne zegt:

Bruikbare titel tijdens de herfstperiode en goed te zien dat diversiteit een thema is dat steeds vaker terugkomt in kinderboeken. Zo ook in Lou naar het Herfstbos. Wellicht komt er een serie van dit nieuwe personage van Kathleen Amant om al die verschillen nog wat beter te kunnen onderstrepen. Ik moest wel even opzoeken wat ‘vake’ precies was.
Mooie, herkenbare platen in de bekende stijl van Kathleen Amant. Het verhaal is wellicht iets langer dan we normaal van haar gewend zijn. Het boek biedt genoeg aanknopingspunten om te praten over de herfst of diversiteit.

 

Waar was Bas? Bette Westra & Jan Jutte – Uitgeverij Gottmer – ISBN: 9789025767532

Het verhaal:
De verjaardagsfeestjes van Jeroen zijn altijd nogal eng. Hij woont in een heel groot huis met wel twintig kamers. Sommige kinderen zeggen dat het er spookt. Maar kinderen zeggen zoveel… Als de feestgangers verstoppertje gaan spelen, mogen ze van Jeroens moeder overal komen. Als ze zich maar niet zo moeilijk verstoppen als dat jongetje van vorig jaar. Bas heette hij. Die hebben ze nooit meer teruggevonden.

Juf Sanne zegt:

GEWELDIG! Ik vond ‘m echt goed. De tekenstijl van Jan Jutte past perfect bij de sfeer van het verhaal. Het is echt een superspannend boek met een bijzonder leuke clou. Ik ga niks verklappen, dat zou zonde zijn. Kijk, lees, huiver en geniet zelf maar. Zeker een aanrader voor de Kinderboekenweek.

 

De Kaasmaker – Liesbet Slegers – Clavis Uitgeverij – ISBN: 9789044831627

Het verhaal:

De kaasmaker weet alles over kaas. Elke dag is hij in de weer om de lekkerste blokjes en sneetjes te maken. Wist je dat kaas van melk wordt gemaakt? En ken jij het verschil tussen jonge kaas en oude kaas? In dit boek legt de kaasmaker het allemaal uit! Een heerlijk informatief boek op kleutermaat over de kaasmaker en het lekkers waar hij voor zorgt.

Juf Sanne zegt:

Bij Kleuteruniversiteit zijn we bijzonder fan van deze informatieve beroepenserie van Liesbet Slegers. De boer, de bakker, de verpleegster, de autocoureur, de piloot, de imker, de brandweerman en nog veel meer titels zijn al eerder verschenen en daar kunnen we dus nu De Kaasmaker aan toevoegen. Liesbet Slegers wint altijd veel informatie in van experts binnen het beroep. Ook deze keer is er expertise ingewonnen bij de mensen van Beemster kaas. Die samenwerking is goed terug te zien in het boek. Prima en begrijpelijke tekst en mooie platen. Goed te gebruiken tijdens thema Nederland en eten.

 

Moet je zien! – Milja Praagman – Leopold – ISBN: 9789025873172

 

Het verhaal:

Hé, wat ligt daar?
Egel begint te stralen. ‘Moet je zien!’
De tak is een zwaard, een kruk, een hengel. Maar zien Egels vrienden dat wel? Dan gaat het regenen. De tak wordt een tentstok, en nog veel meer… Een vrolijk verhaal voor kleine deugnieten over vriendschap en verbeelding. Met humor voor zowel de ouders als hun kleintjes.

Juf Sanne zegt:

Gebruik je fantasie! En dat is precies wat Egel doet. Een stok is zoveel meer dan alleen een stok. Door zijn fantasie te gebruiken heeft Egel het bijzonder naar zijn zin. Na het lezen allemaal naar buiten en dan maar kijken wat het effect is van het boek. Wat zouden kinderen nog meer verzinnen? Leuk boek! Korte, simpele teksten, mooi vrolijke tekeningen met een leuk thema.