Zien met je ogen dicht – Milja Praagman & Leopold van de Ven

Over de warme band tussen een vader en dochter. Een ‘aardbeizacht’ verhaal over iemand missen en een likje troost.
Papa tilt een stoeptegel op. Daaronder zitten honderden mieren. ‘Er is altijd meer dan je denkt,’ zegt papa. Dat voel ik, als ik opa’s lege stoel aai. Of als ik mijn oor op papa’s borst leg. Met je ogen dicht kan je soms zoveel meer zien.

Zien met je ogen dicht Boek omslag Zien met je ogen dicht
Milja Praagman & Leopold van de Ven
de Eenhoorn

Het verhaal:

Over de warme band tussen een vader en dochter. Een ‘aardbeizacht’ verhaal over iemand missen en een likje troost.
Papa tilt een stoeptegel op. Daaronder zitten honderden mieren. ‘Er is altijd meer dan je denkt,’ zegt papa. Dat voel ik, als ik opa’s lege stoel aai. Of als ik mijn oor op papa’s borst leg. Met je ogen dicht kan je soms zoveel meer zien.

Juf Sanne zegt:

Milja Praagman kennen we natuurlijk van Nog 100 nachtjes slapen, prentenboek van het jaar 2013. Onlangs won zij een Zilveren Penseel voor Omdat ik je zo graag zie. Op haar website schrijft ze dat ze Zien met je ogen dicht heeft gemaakt met haar man Leopold van de Ven, een kunstenaar van beroep. Het verhaal gaat over een meisje dat vanuit een ik-perspectief vertelt. Haar vader tilt een steen op waaronder mieren te zien zijn om haar duidelijk te maken dat er altijd meer is dan je denkt, “There is more than meets the eye”. Dit thema wordt het hele boek doorgevoerd. Opa is er niet meer, maar we kunnen hem nog wel zien en voelen met onze ogen dicht. Een ontroerend, puur, licht filosofische titel waar kinderen zeker steun in zouden kunnen vinden.