De zweetvoetenman over rechtzaken & regels (en een hoop gedoe) – Annet Huizing & Margot Westermann

Wie had kunnen denken dat het recht zo interessant, spannend en soms ook grappig zou zijn? In een boek vol waargebeurde verhalen brengt Annet Huizing samen met illustrator Margot Westermann de rechtsstaat tot leven.

Zweetvoetenman over rechtzaken & regels (en een hoop gedoe), de Boek omslag Zweetvoetenman over rechtzaken & regels (en een hoop gedoe), de
Annet Huizing & Margot Westermann
Lemniscaat

De inhoud:

Wie had kunnen denken dat het recht zo interessant, spannend en soms ook grappig zou zijn? In een boek vol waargebeurde verhalen brengt Annet Huizing samen met illustrator Margot Westermann de rechtsstaat tot leven.

En waar gaan die verhalen dan over? Over het zeilmeisje Laura, dat eerst niet en later wel in haar eentje de zee op mocht. Over de man die ‘fuck de koning!’ riep. Over rapper Typhoon die door de politie aan de kant werd gezet omdat hij in een dure auto reed. En over de onterechte veroordeling van Lucia de B. Aan de hand van bekende en onbekende zaken ontdek je als lezer hoe het recht werkt en hoe een rechter tot zijn oordeel komt. Ook kom je erachter dat ogenschijnlijk eenvoudige zaken bij nader inzien toch meer haken en ogen hebben.

Intrigerende vragen komen aan bod: wat als je per ongeluk de verkeerde vermoordt? Heeft een hond inspraak? Mag je je eigen fiets terugstelen? Wanneer mag je iemand een knal verkopen? Waarom bemoeit de overheid zich met hagelslag? En mag je liegen tegen de rechter? De verhalen zijn geïllustreerd met cartooneske tekeningen en infographics. Vier uitklappagina’s geven extra informatie over de gang van zaken in het recht, hoe het eraan toegaat in de rechtszaal en hoe een wet wordt gemaakt. Dit boek laat zien dat het recht overal is, en van iedereen.

Juf Sanne zegt:

Wat een geweldig en belangrijk boek is dit! Aan de hand van echte rechtszaken legt Annet Huizing op een zeer begrijpelijke en aantrekkelijke wijze uit hoe onze rechtstaat in elkaar zit. Het zijn losse zaken maar elke zaak biedt wel een link naar de volgende. Het boek schenkt ook aandacht aan morele dilemma’s en dat biedt ook zeker veel mogelijkheden voor interessante gesprekken in een bovenbouwgroep. In het midden van het boek vind je uitklappagina’s waarop het rechtssysteem schematisch wordt uitgelegd. Een zeer fascinerend boek met interessante zaken die ervoor zorgen dat je het boek maar moeilijk kunt wegleggen. Ik voorspel: Griffel!