Boekenblog juli + weggeefactie

Boeken, boeken, boeken. Love them! Ik zie heel wat nieuwe boeken voorbij komen in een jaar en wil je graag attenderen op leuke nieuwe en vooral bruikbare titels voor het onderwijs. Wanneer je de recensies hebt gelezen, kun je jouw favoriet aan mij mailen. Wie weet win jij deze titel dan wel!

Handje – Tjibbe Veldkamp – Uitgeverij De Fontein – ISBN: 9789026140679

Het verhaal:

In het prentenboek Handje? van gouden duo Tjibbe Veldkamp en Wouter Tulp wil Anna naar de apen, maar haar vader naar huis. Anna komt een jongetje tegen met een vader die naar de dierentuin gaat. Ze ruilen van vader. En Anna blijft ruilen: ze pakt de hand van steeds een andere vader… tot ze bij de apen is.

Juf Sanne zegt:

Verliefd zeg ik je. Je wordt op slag verliefd bij het lezen én vooral bekijken van dit boek. Want de lol zit ‘m vooral in de platen geïllustreerd door Wouter Tulp. Er is maar weinig tekst maar dit is precies goed, volledig in balans met de tekeningen. Wanneer je fan bent van de boeken van Agent en Boef en de recent opnieuw uitgebrachte ‘Coole Cowboy’ (eveneens door dit duo gemaakt), of jij (of jouw kind) houdt van humor in prentenboeken, dan is Handje? echt iets voor jou. De boeken van Tjibbe Veldkamp zijn echt titels om halsreikend naar uit te kijken. Ik tip bij deze Handje? stiekem voor de prentenboeken top tien 2019. Let bij het lezen ook vooral op het hoedje!

Boer Boris en het gebroken been – Ted van Lieshout & Philip Hopman – uitgeverij Gottmer – ISBN: 9789025767488 

Het verhaal:

O jee, broer Berend is uit de appelboom gevallen en heeft zijn been gebroken! Hij wordt per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Als hij daar een nachtje moet blijven slapen, voelt hij zich wel heel alleen. De volgende dag komen Boris en zusje Sam gelukkig op bezoek. Maar ja, de béésten, die mist Berend toch het meeste. Boer Boris zou Boer Boris niet zijn als hij daar geen oplossing voor wist: met een grote kraan hijst hij de boerderijdieren zó naar het raam van het ziekenhuis.

Juf Sanne zegt:

Jeej! Van Boer Boris krijg je toch nooit genoeg? Gelukkig komen er met grote regelmaat nieuwe delen uit, en dat is goed te begrijpen. De kleuterboer is favoriet bij, tja, kleuters! Alle boeken zijn op rijm, geschreven door Ted van Lieshout en geïllustreerd door Philip Hopman. In dit deel breekt broer Berend zijn been en moet halsoverkop naar het ziekenhuis waar hij een nachtje moet blijven. Hij krijgt last van heimwee, maar daar weet Boer Boris wel wat op! Natuurlijk zien we in dit deel ook weer veel voertuigen en blijven we op elke pagina op zoek gaan naar het muisje. Ik vraag me af wanneer er nu eens een Boer Boris pop op de markt komt. Want aan populariteit heeft Boris niet te klagen.
Ook dit deel is wederom een succes bij kleuters. De herkenning is groot, de illustraties altijd met veel detail en oog voor humor, de tekst loop áltijd lekker. De boeken van Boer Boris mogen wat mij betreft voor altijd blijven. Deze lees ik graag voor aan mijn kleinkinderen. (Over 20 jaar dan hè).

P.S. Zie ik daar op bladzijde 11 nou de dame uit het boekje ‘ Van wie is die auto’ op het ziekenhuisbed liggen? Kijk! Dat bedoel ik nou met oog voor humor.

 

De hongerige trol – Elli Woollard & David Barrow vertaald door Bette Westra – uitgeverij Gottmer – ISBN: 9789025767525 

Het verhaal: 

Een hongerige trol heeft zin in een ontbijtje en liever niet weer een geit. Op zoek naar iets eetbaars daalt hij af naar het dorpje in het dal, en daar komt hij al snel een knapperig kindje tegen… Maar het jongetje is slim en wijst de trol gauw op een auto vol smakelijke kinderen, die hem op hun beurt doorsturen naar een bus vol kinderen, die hem doorsturen naar een BULLDOZER met nog meer kinderen. Kan de gulzige trol daar tegenop?

Juf Sanne zegt:

Op zich is de hongerige trol een voorspelbaar verhaal. Een trol heeft honger en wil een lekker kind op peuzelen. Hij wil beginnen met een kind op een fiets. Die overtuigt hem dat hij maar één klein kind is, verderop komt een auto met wel vier kinderen aangereden. Dat is toch zeker een veel beter plan? De trol wordt steeds doorgestuurd naar grotere voertuigen met meer kinderen. Tot hij uiteindelijk door de tractor bestuurd door de kinderen wordt opgetild, waarop de kinderen aankondigen dat ze de hongerige trol zelf in de soep gaan gooien. Natuurlijk druipt de hongerige trol dan snel af.

De tekst is op rijm en er zit veel herhaling in. De platen zijn dromerig, pastelkleurig en veelal paginavullend. Bruikbaar in het onderwijs vanwege de begrippen groot, groter, grootst en meer en minder.
Een leuk en spannend boek waarbij menig jonge kleuters vol spanning zal zitten. Durven ze de bladzijde wel om te slaan?

 

Heb jij misschien Olifant gezien? David Barrow – uitgeverij Gottmer – ISBN: 9789025766825 

Het verhaal:

Olifant wil verstoppertje spelen. Dat kan hij héél erg goed, zegt hij zelf. Zie jij waar Olifant gebleven is?

Juf Sanne zegt:

Ken je die leuke foto’s of filmpjes op YouTube waar je een kind ziet die zich probeert te verstoppen? Als je alleen je hoofd verstopt ben je onzichtbaar, toch? Dat is in een notendop waar dit boek over gaat. Olifant en een jongen gaan verstoppertje spelen, maar Olifant waarschuwt vooraf dat hij er wel erg goed in is hoor. Dat op zich is natuurlijk al ontzettend grappig, en het werkt dan ook direct de interesse. Een olifant moet toch niet zo moeilijk te vinden zijn? Het zoeken naar de olifant is op elke plaat natuurlijk niet zo moeilijk, maar het jongetje zoekt zich een ongeluk. Waar is Olifant toch? Wanneer Olifant dan zichzelf laat zien komt schildpad aangelopen. Hij stelt voor tikkertje te gaan spelen, maar, ze moeten wel weten dat hij er erg goed in is!

Ik was direct enthousiast na het lezen van dit boek. De platen zijn qua stijl echt weer heel iets anders, het verhaal is grappig en zal veel jonge kinderen aanspreken. Ik vond het echt zo goed dat David Barrow had gekozen voor een kind met een niet blanke huidskleur want blanke kinderen domineren de huidige kinderboeken. In het kader van diversiteit vind ik dit een positieve ontwikkeling waarvan ik hoop dat we deze nog veel vaker zullen tegenkomen. Zodanig dat het mij niet meer opvalt. Want dat was nu wel direct het geval, en dat zou eigenlijk niet moeten. Ook dit boek tip ik voor de Nationale Voorleesdagen 2019. Eens kijken of ik gelijk krijg!

Het grote zelfleesboek – Verschillende auteurs – uitgeverij Ploegsma – ISBN: 9789021677019 

Juf Sanne zegt:

Wat een goed idee, om zelfleesboeken te bundelen in een lekker dik boek. Kinderen die beginnen met lezen hebben die boekjes vaak zo uit. Met deze pil kunnen startende lezers wel even vooruit. Het boek begint met Avi-start en eindigt bij leesniveau eind groep 4. Wat het boek ook zo ontzettend leuk maakt, is dat je kennismaakt met verhalen waarvan er ook boeken uit zijn. En bevallen die verhalen jouw kind, dan kun je dus op naar de bib of de winkel om bijvoorbeeld Vos en Haas te gaan halen, of Blitz van Rian Visser, of Spekkie en Sproet van Vivian den Hollander, of .. Enfin je snapt het! In deze serie ‘Het grote … boek’ bestaan nog meer titels, het grote voorleesboek voor rond de 3 jaar, 4 jaar, 5, jaar, en 6 jaar. Een absolute uitkomst wanneer jouw kind nog niet echt toe is aan een lang verhaal, en het ook grote zelfleesboek is een slimme zet. Ik hoop dat het niet bij één titel blijft!

 

Keepvogel en Kijkvogel in het spoor van Mondriaan – Wouter van Reek – Leopold | Gemeentemuseum Den Haag – ISBN: 9789025873189 

Het verhaal:

Kijkvogel zoekt de toekomst. Volgens Keepvogel hoef je de toekomst helemaal niet te zoeken, die komt altijd vanzelf. Maar Kijkvogel bedoelt een andere toekomst. Een toekomst vol met dingen die zo nieuw zijn dat nog niemand ze kent. Daarom moet hij snel verder. Keepvogel kan alleen nog maar denken aan alle onbekende dingen die hij misloopt als hij thuisblijft. Misschien kan hij beter even kijken welke kant Kijkvogel op is gegaan…

Juf Sanne zegt:

Het is een prachtig boek waarin je Keepvogel volgt op zijn reis door het werk van Piet Mondriaan opnieuw uitgegeven vanwege de speciale tentoonstelling in het Gemeentemuseum te Den Haag ter ere van 100 jaar De Stijl.
Het is wel een boek waarbij uitleg van de illustrator wellicht meer duidelijkheid kan verschaffen. Zeker wanneer je zelf niet zo bijzonder bekend bent met Mondriaan. Het verhaal is behoorlijk abstract en filosofisch. Het is een boek waarvoor je echt even moet gaan zitten en het één en ander moet verduidelijken voor kinderen. Een bijgevoegde lesbrief om die duidelijkheid te verschaffen aan de (voor)lezer zou ik de uitgever zeker aanraden!

 

Van wie is die auto? – Joukje Akveld & Philip Hopman – uitgeverij Gottmer – ISBN: 9789025766818

Het verhaal:

Wie hoort er bij de raceauto? En wie bij de ambulance? Als de keuze is gemaakt, volgt een prachtige tekening! In dit deel van de alom geprezen peuterserie van Joukje Akveld, geïllustreerd door de beste illustratoren van ons land, mogen de kleine lezers raden wie bij welk voertuig hoort. En wie kan die voertuigen beter tekenen dan Philip Hopman? Herken alle auto’s en bestuurders. Van een raceauto tot een ambulance – ze scheuren allemaal voorbij. De tractor ontbreekt uiteraard niet, en die kan natuurlijk alleen maar van Boer Boris zijn.

Juf Sanne zegt:

Bij dit derde boekje in de peuterserie van Joukje Akveld merkte ik voor het eerst een verhaallijn náást de opdracht die de titel van het boek draagt. De eerdere delen ‘Van wie is die hoed’ met Thé Tjong-Khing en ‘Van wie is dat huis’ met Annemarie van Haeringen is met dat niet opgevallen. In ‘Van wie is die auto’ met Philip Hopman komen de figuren toch nog eens terug, en zo zien we ook de dame die in het deel van ‘Boer Boris en het gebroken been’ een roze gips krijgt weer terug. De laatste bladzijde is de grootste verrassing, want wie zien we daar op de rode tractor? Inderdaad! Boer Boris met broer Berend, en ook zus Sam is op de plaat te zien. Wat leuk. Een zeer leuk deel in deze nu al onmisbare peuterserie.

 

Van wie is die staart? – Joukje Akveld & Martijn van der Linden – uitgeverij Gottmer – ISBN: 9789025767129 

Het verhaal:

‘Van wie is die staart?’ is onderdeel van een prachtige serie peuterboekjes van Joukje Akveld. In elk deel wordt steeds de vraag gesteld: wie of wat hoort hierbij? De illustraties van dit deel zijn van Martijn van der Linden.
Links een staart, rechts vier dieren: een giraffe, een pinguïn, een krokodil en een olifant. Van wie is die staart? Als de keuze is gemaakt, volgt een prachtige tekening met het antwoord. Daar zijn wat leuke grapjes in te vinden: wat dacht je van een krokodil met een gebloemde rugzak, of een ringstaartmaki met een selfiestick?

Juf Sanne zegt:

Na ‘Van wie is die auto’ volgde dit deel al snel en weer met een fantastische illustrator. Martijn van der Linden heeft nét de zilveren penseel mogen ontvangen voor zijn werk aan Tangramkat en dit zal zeker niet zijn laatste zijn. Martijn is een buitengewoon veelzijdige kunstenaar. Ook in ‘Van wie is die staart’ zien we prachtige dieren voorbij komen. Een portie humor is ook iets wat direct opvalt. Een Maki-aap die een selfie maakt. een pinguïn op een fiets, een dolfijn met een handtas, het is een dolle boel. En deze dolle boel zien we weer terug op de laatste pagina van het boekje waarop we alle hoofdrolspelers nog even te zien krijgen. Niet alleen leuk voor peuters, maar ook voor voorlezers.

 

Klimaatjes – Wat is het hier warm – Judith Koppens & Andy Engel – Clavis Uitgeverij – ISBN: 9789044830408 

Het verhaal:

Hallo, wij zijn de Klimaatjes! Wij zijn allerbeste maatjes. In deze serie beleven we elke keer een nieuw avontuur waarin we jullie op eigen en vaak grappige wijze laten zien hoe jij zelf je leefwereld fijn kunt houden. Veel leesplezier!
Het is al dagen warm. Zo warm dat Vos er niet van kan slapen. Samen met Kikker zoekt hij verkoeling in het park, maar dat is nog niet zo eenvoudig. Als zelfs het eten van ijsjes niet helpt, krijgt Muis een idee. Een idee waar alle Klimaatjes blij van worden … Een warm verhaal waarin kinderen beleven en ervaren dat ze met iets kleins grote dingen kunnen bereiken. Voor alle kinderen vanaf 5 jaar.

Juf Sanne zegt:

Dit is het tweede deel uit de serie Klimaatjes, Het eerste deel ‘Natte voeten’ heb ik nog niet gezien, maar ik moet zeggen dat ik zeer enthousiast ben over ‘Wat is het warm’. Bij het openslaan van het boek maken we kennis met een zevental dieren. Elk dier heeft een label waarin kort wordt verteld over dit karakter. Zo is Muis de slimmerd van de groep, Kikker de enthousiasteling en Mol doet liever zijn eigen ding. Het verhaal gaat over een weertype, in dit geval zonnig en dus warmte. Alle begrippen rondom dit weertype komen naar voren. Afkoelen, schaduw, het lome gevoel etc. Deze tekst staat schuingedrukt en vestigt dus extra de aandacht op deze term. Er wordt kort uitgelegd waarom het zo warm is. Persoonlijk vind ik dat de auteur daar nog wel meer op in had kunnen gaan. Wanneer je een boek maakt over het klimaat voor jonge kinderen, kun je ze zeker meer uitleggen hierover. Kijk maar naar de Willewete serie van Clavis. Desalniettemin, ik vind het een leuk verhaal met genoeg aanknopingspunten voor gesprekken met jonge kleuters over dit weertype. De illustraties zijn erg vrolijk!

 

Yuval Zommer – Het buitengewone beesten boek – Lemniscaat – ISBN: 9789044830408 

Het verhaal:

Waarom huilen wolven naar de maan? Kunnen hyena’s echt lachen? Waarom houden neushoorns van modder? In dit boek vind je de antwoorden op deze vragen – en mee. Ga ook op zoek naar de verborgen afbeeldingen. Kun jij alle geheimzinnige voetsporen vinden? Ontmoet allerlei grauwende, harige, wilde en wonderlijke beesten van over de hele wereld in dit eerste dierenboek voor alle leeftijden. Het barst van de vrolijke verrassende feitjes over hoe wilde dieren eten, jagen en overleven.

Juf Sanne zegt:

Het eerste boek ‘Het bijzondere beestjesboek’ van Yuval Zommer is echt prachtig! Veel te zien, veel te leren en vooral veel verwonderen en bewonderen. Dat geldt ook voor ‘Het buitengewone beestenboek’ want de opzet is precies hetzelfde alleen gaat het deze keer over wat grotere, voornamelijk zoogdieren. Om weer uren naar te turen en je te verwonderen. Je leert van alles en raakt echt niet snel uitgekeken. Een aanwinst voor je boekenkast. Wanneer komt het volgende deel? Ik lust er nog wel een paar hoor.

 

Drakenbaby – Esther Miskotte – Clavis uitgeverij – ISBN: 9789044830521 
Het verhaal:
Op een zonnige dag vindt Koosje Konijn een groot ei in het bos. Hij neemt het mee naar Vogeltje, maar zij heeft al eitjes van zichzelf om uit te broeden. Koosje besluit zijn vondst dan maar zelf warm te houden. Na lang wachten breekt het ei eindelijk open. Maar wat komt er nu voor vreemd beestje tevoorschijn? Misschien dat de draak Djordjo het weet … Het vierde prentenboek over Koosje Konijn en de draak Djordo is een aandoenlijk verhaal over een kleine vondeling. Voor kinderen vanaf 4 jaar. Met achterin een liedje van Jeroen Schipper.

Juf Sanne zegt:

Alweer het vierde avontuur van Konijn Koos en zijn vriend Djordjo de draak. In dit deel vindt Koos een ei en hij besluit om deze uit te broeden. Wanneer het ei uitkomt, probeert hij het beestje zo goed mogelijk te helpen, maar dat is wel lastig als je niet weet wat voor beest het nou eigenlijk is! Djordjo weet zeker dat het een draak is, maar of hij gelijk heeft? Drakenbaby heeft mooie, kleurrijke platen, een grappig verhaal met leuke uitkomst én een liedje van Jeroen Schipper. Dat maakt het helemaal compleet. Een leuke titel te gebruiken in de lente of bij thema geboorte of dieren.

 

Een boek vol spelletjes – Marie Fordacq – Standaard Uitgeverij – ISBN: 9789002262968 

Het verhaal:

Een boek vol spelletjes: 1 molenspel, 2 ganzenborden, 1 ladderspel, 1 mens-erger-je-nietspel, breinkrakers en leuke gezelschapsspelletjes! Handig onderweg en op vakantie. Met dit boek vol spelletjes heb je urenlang speelplezier! vanaf 5 jaar 2 tot 6 spelers.

Juf Sanne zegt:

Zo slim, dit boek met 5 spellen. Het is op het plaatje niet te zien, maar de dobbelstenen zijn in de rug van het boek verwerkt, de fiches in cirkel van de kaft en de spelregels staan in het boek zelf. Zo heb je alles bij elkaar kun je heel gemakkelijk onderweg een spel spelen. Je klapt het boek zo open en spelen maar!

Winnen!

Heb jij alle recensies gelezen en zou jij één van de gerecenseerde titels willen winnen? Dat kan! Mail naar sanne@jufsanne.com o.v.v. boek winnen maand juli. Vertel mij in jouw mail welke titel jij zou willen winnen en waarom. Je mag zo vaak meedoen als je wilt. De winnaars krijgen 31 juli 2017 bericht.