Zet Hubelino in voor techniekonderwijs

Een aantal jaar geleden zag ik op de Facebook pagina van Robbie’s Toys geweldig materiaal, genaamd Hubelino. Inmiddels is Hubelino niet meer weg te denken uit de kinderkamers of scholen. En geheel terecht. Dit fantasierijk en grenzeloos constructiespeelgoed behoudt zijn charme niet alleen voor jonge kinderen. In dit blog adviseer ik je van harte om Hubelino eens in te zetten tijdens technieklessen. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees dan vooral verder.

hubelino_basisset_106_delig

Het materiaal:

Hubelino bouwset is een kleurrijke en dynamische Knikkerbaan. Het geeft kinderen bouw- en speelplezier en door de knikkers is het ontzettend leuk om naar te kijken. Je kunt het binnen en buiten gebruiken op tafel, op de vloer, in de zandbak en dergelijke. Hubelino biedt voor ieder geschikt moment speelervaring, creativiteit en ruimtelijk inzicht. Kinderen kunnen zelf beslissen of ze een grote of een kleine baan bouwen en hoe deze verloopt en eruit komt te zien. De kleinste baanset heeft 30 onderdelen om een knikkerbaan mee te maken en is ideaal verder te combineren met Duplo blokken en andere systemen. De basis Hubelino bouwset bestaat uit 106 onderdelen, 2 grondplaten, 5 Hubelino knikkers en een handleiding. De unieke witte stenen en de 9 gekleurde ronde onderdelen van de knikkerbaan maken het origineel en heel afwisselend. Met meer dozen is een steeds grotere knikkerbaan te bouwen met meer combinaties.

Juf Sanne zegt:

Hubelino is zeer aantrekkelijk en daagt kinderen, ongeacht leeftijd, uit. In de doos zitten naast de baanstukken, grondplaten en blokjes die allemaal compatibel zijn met Duplo. Het kan Duplo dus een nieuwe impuls geven in jouw groep. Tijd om het materiaal uit te proberen. Juf Berni probeerde Hubelino uit in haar groep:

De kinderen vonden Hubelino er mooi uit zien en wilden er dus ook graag mee werken. De jongste kleuters pakten direct de voorbeelden, begonnen te kijken … en gingen vervolgens geheel zelf aan de slag met een totaal ander bouwwerk. Toch kregen ze het voor elkaar om de knikker er door te laten rollen. En aan mij te vertellen dat ze iets nagebouwd hadden van het plaatje! Grappig want het leek er niet op. Ze hebben er een hele werkles mee gewerkt en kwamen tot allerlei ontdekkingen. “Zo rolt hij niet”,  “dit moet omhoog”, “zo kan hij niet verder”, waarna ze oplossingen bedachten. De oudere kinderen gingen eerst zelf bouwen en rollen, maar bleven toen vrij plat werken. Pas na het gezamenlijk bekijken van de voorbeelden gingen ze proberen iets na te maken met meer hoogte. Ik vind het erg mooi materiaal, een leuke aanvulling op de gewone Duplo.

Juf Berni beschrijft dat jongere kleuters behoefte hebben aan de vastigheid van een voorbeeld. Andere kinderen gingen zelf aan de slag en kwamen al gaandeweg tot oplossingen. De interactie tussen de kinderen, de taal die er vrijkomt, de fantasie en het samenwerken is zeer waardevol. Wat is het genieten om de kinderen zo aan het werk te zien!

hubelino02

 

Techniekonderwijs voor de basisscholen

Vanwege een specifieke behoefte uit het onderwijs heeft het bedrijf Robbie’s Toys gezorgd dat er een handleiding voor techniekonderwijs op de markt is gekomen. Deze handleiding, geschreven door Juf Bianca, bevat 10 activiteiten voor groep 1 t/m 8 met opdrachten gericht op de kinderen probleemoplossend te laten handelen. De handleiding zorgt voor houvast en werkt gericht aan techniekdoelen. Niet alleen het resultaat is belangrijk, maar ook het proces. Daar wordt in de handleiding zeer veel handvatten voor gegeven. Een praktisch document met uitdagende opdrachten dat smaakt naar meer.

Ons testpanel:

Om aan te tonen dat Hubelino geschikt is voor diverse leeftijden hebben we er vier kinderen mee laten spelen. Ook hebben we ze de handleiding gegeven. Wat vonden ze ervan?

Wij – Micah (13 jaar), Finn (11 jaar), Kaj (9 jaar), en Sverre (4 jaar) vinden de Hubelino knikkerbaan geweldig leuk speelgoed. Het zijn kleurrijke blokken, banen en bochten waar je veel verschillende knikkerbanen mee kunt maken. Er zit een handleiding bij met meerdere voorbeeldbanen. De tekeningen zijn heel duidelijk; je zet ze gemakkelijk in elkaar en dan heb je een prachtige knikkerbaan. Natuurlijk kun je ook je eigen fantasie gebruiken en zelf een knikkerbaan verzinnen en bouwen. Wat heel handig is, is dat er een Hubelino app is, waarbij je een knikkerbaan stap voor stap kunt opbouwen. Het leuke is dat je ook LEGO- en Duploblokken kunt combineren met deze knikkerbaan. We hebben deze knikkerbaan een week en we hebben er al veel mee gespeeld. Het is een leuke knikkerbaan voor kleine kinderen (vanaf 3 jaar ongeveer), maar verveelt ook grotere jongens en meiden niet omdat je steeds weer iets nieuws kunt bedenken. Kortom: een knikkerbaan die je moet hebben.

Van Robbie’s Toys mogen we 10 van de techniekhandleidingen weggeven. Wil jij kans maken op één van deze handleidingen? Mail dan naar juf Sanne. Op 31 juli 2017 zullen we de winnaars bekend maken.