Lesmateriaal review en winactie: Level 8 van Ravensburger

Gezelschapsspellen inzetten als leermiddel in de groep. Waarom niet? De kinderen leren van elkaar, ontdekken nieuwe strategieën en communiceren met elkaar. Daarnaast brengt het soort spel verschillende doelen met zich mee. Gastblogger juf Els probeerde het spel uit met een aantal leerlingen uit groep 8. Een succes? Dat lees je hier! En wanneer je dit spel zou willen winnen, lees dan door tot aan het eind van deze recensie.

Wat is het?
LEVEL 8 is een kaartspel voor 2-6 spelers vanaf 8 jaar waarbij je een gevraagde combinatie van getallenkaarten, dezelfde kaarten en kleuren, uitlegt om zo een level te halen. In een kleine doos zitten:
– 99 speelkaarten, bestaand uit 90 getallenkaarten (1 tot 15 in 6 kleuren), 6 jokers en 3 “beurt overslaan”-kaarten.
– 6 Level-kaarten
– 6 Level-wijzers

Doel van het spel
Verzamel zo snel mogelijk, in verschillende rondes, de kaartencombinaties voor jouw levels en leg deze uit. Wie dat als eerste lukt, wint het spel.

Aan de slag…
Iedere speler krijgt een level-kaart en schuift die in zijn level-wijzer, zodat het eerste level in het venster te zien is. Een van de spelers begint als gever. Hij schudt de speelkaarten goed en geeft iedere speler 10 kaarten. De kaarten, die overblijven worden omgedraaid in het midden op tafel gelegd. Dit wordt de trekstapel. De eerste ronde begint.

De “gever” neemt de bovenste kaart van de trekstapel en legt deze voor hem neer. Dit is zijn eerste kaart van zijn persoonlijke aflegstapel. Hierna begint de speler links van de gever met het spel. Hij neemt een kaart van de trekstapel of de bovenste kaart van een willekeurige aflegstapel. Daarna kijkt hij op zijn levelkaart welk level hij moet uitleggen. Heeft hij deze in zijn hand, dan legt hij deze op tafel, zodat iedere speler de kaarten kan zien.

Wanneer een speler een level heeft uitgelegd, mag hij handkaarten aanleggen bij reeds uitgelegde kaarten. Dit mag hij bij zijn uitgelegde kaarten doen, maar ook bij de kaarten van de andere spelers. Zo probeert hij zo snel mogelijk de overige kaarten, die hij in zijn hand heeft kwijt te raken en om zo “de bonus” op te strijken. Voordat hij zijn beurt eindigt gooit hij een handkaart op zijn aflegstapel. De volgende speler is aan de beurt. Hij begint zijn beurt door een kaart te nemen (van de trekstapel of van de aflegstapels), speelt een level en gooit een kaart weg. Met deze kaart vormt hij zijn eigen aflegstapel.

Een ronde eindigt als een speler zijn laatste handkaart op zijn aflegstapel gooit. Deze speler verdient “de bonus”, hij mag zijn levelkaart twee levels verder schuiven. De andere spelers mogen hun levelkaart een level verder schuiven, mits ze hun actuele level op tafel hebben liggen. Spelers, die geen level op tafel hebben gelegd, mogen niks doen. De volgende speler wordt nu gever en een nieuwe ronde begint.

Het spel eindigt wanneer een speler in het 8e level zit en deze op tafel uitlegt. Hij is direct de winnaar en hoeft zijn handkaarten niet meer kwijt te raken. Ook win je het spel, wanneer je als speler level 7 op tafel hebt uitgelegd en je level kaart mag doorschuiven omdat een spelronde eindigt.

In de praktijk
Level 8 is een fantastisch spel. dat ik heb gespeeld met kinderen uit groep 8. De spelregels zijn duidelijk, de kinderen weten hoe een combinatie samengesteld kan worden. Ze leggen een reeks met kaarten op tafel met getallen die elkaar opvolgen in een willekeurige kleur of ze vormen een tweeling/drieling met kaarten die dezelfde waarde hebben. Nieuw is de combinatie van een aantal kaarten van dezelfde kleur, maar de getallen maakt niet uit.

Ze vonden de uitdaging om een level te halen helemaal geweldig. Het is zelfs voorgekomen dat een speler die achter was in het halen van zijn levels, twee keer winnaar was van zijn ronde en daardoor ineens twee levels mocht doorschuiven. Wat ook verrassend voor de kinderen was, is de kaart “beurt overslaan”. In plaats van een kaart, aan het einde van een beurt, op een aflegstapel te leggen werd een medespeler verrast. Hij kreeg deze kaart dan en wanneer hij aan de beurt was, moest hij een beurt overslaan.

Tot slot
Level 8 is een leuk uitdagend spel en krijgt van de kinderen een 8 als rapportcijfer. Ik heb het enkele keren met vier kinderen gespeeld, maar het kan gespeeld worden met maximaal zes spelers. De kinderen die dit spel speelden vonden het erg spannend wie als eerste met zijn level op tafel kwam! Voor jonge kinderen is het spel te moeilijk, het vraagt nogal wat inzicht om de kaarten op de juiste manier te combineren of aan te leggen. Het spel kan een verrassende wending krijgen, het ligt er helemaal aan welke handkaarten je krijgt en welke kaarten op de aflegstapel terecht komen.

Ik raad dit spel van harte aan!

Win!
Wil jij dit leuke spel winnen voor jouw groep? Doe dan mee en beantwoord de volgende vraag:
Welk rapportcijfer krijgt Level 8 van het testpanel van juf Els?
Mail jouw antwoord naar sanne@jufsanne.com o.v.v. Level 8 winnen en vergeet daarbij niet jouw adres te vermelden.

De winnaar wordt 18 april bekendgemaakt. De winnaar is Marieke Limberger. Gefeliciteerd!