De ijsbeer – Jenni Desmond

Op een dag pakte een meisje een boek van een plank en begon te lezen… Met het openslaan van het boek wordt het meisje de wereld van de ijsbeer ingetrokken. Ze sjokt kilometers met hem over de ijsvlakte, op zoek naar eten. Ze komt erachter hoe handig de poten van een ijsbeer zijn, en hoe hij op zijn buik begint te kruipen als het ijs onder zijn gewicht begint te buigen. Een ijsbeer is zo lang als twee zevenjarige kinderen boven op elkaar en het mannetje weegt net zoveel als wel twintig zevenjarigen! Samen met het meisje leert de lezer alles over de ijsbeer – uit de tekst, maar ook uit de schitterende, soms bijna sprookjesachtige sneeuwillustraties. Een boek dat uitnodigt tot werkstukken, spreekbeurten en urenlang wegdromen bij de witte keizer van de dierenwereld.

IJsbeer, de Boek omslag IJsbeer, de
Jenni Desmond
Lemniscaat

Het verhaal:

Op een dag pakte een meisje een boek van een plank en begon te lezen… Met het openslaan van het boek wordt het meisje de wereld van de ijsbeer ingetrokken. Ze sjokt kilometers met hem over de ijsvlakte, op zoek naar eten. Ze komt erachter hoe handig de poten van een ijsbeer zijn, en hoe hij op zijn buik begint te kruipen als het ijs onder zijn gewicht begint te buigen. Een ijsbeer is zo lang als twee zevenjarige kinderen boven op elkaar en het mannetje weegt net zoveel als wel twintig zevenjarigen! Samen met het meisje leert de lezer alles over de ijsbeer – uit de tekst, maar ook uit de schitterende, soms bijna sprookjesachtige sneeuwillustraties. Een boek dat uitnodigt tot werkstukken, spreekbeurten en urenlang wegdromen bij de witte keizer van de dierenwereld.

Juf Sanne zegt:

De ijsbeer van Jenni Desmond is een non-fictie titel waarbij de lezer veel te weten komt over dit prachtige en bedreigde dier. Het is duidelijk dat de auteur meer bewustzijn probeert te creëren over precaire situatie waarin de ijsbeer zich bevindt op onze aarde. Door de opwarming van de aarde smelt het poolijs en verdwijnt het leefgebied van de ijsbeer stukje bij beetje.

Een meisje opent een boek en neemt ons mee in de wereld van de ijsbeer. Dit concept kennen we van een eerdere uitgave van Desmond, De Blauwe Vinvis, en het verveelt mij nog niet. Ik vind dat het non-fictie verhaal zo dichterbij wordt gehaald. Het boek bevat zeer leerzame feiten over de ijsbeer in vrij lange teksten per pagina. Prachtige titel voor nieuwsgierige kinderen.