Boekenblog + weggeefactie

JufSanne.com is jarig en dat feest wordt de komende maanden gevierd. Wil jij het feestje meevieren? Kom dan regelmatig terug naar de site en bekijk de acties. We starten met een boekenblog, want tja, ik ben nou eenmaal een ontzettende boekenfan. Wil jij één van deze boeken winnen? Lees de recensies en laat mij weten via de mail welk boek(en) jij zou willen winnen en waarom. Je mag zo vaak meedoen als je wilt. Stuur jouw antwoord voor 28 maart 2017 naar sanne@jufsanne.com. De winnaar wordt 28 maart 2017 bekend gemaakt.

Winnaars! Emmelien Kuppens wint het kinderboekwinkeltje, Jens Meijer wint ‘Het moestuinboek van meester Jan’, en Anna van der Schaaf wint ‘Tegenstellingen’. Gefeliciteerd!

Ik wil een leeuw! – Annemarie van der Eem & Mark Janssen – uitgeverij Lemniscaat – ISBN: 9789047708674

Het verhaal:

Op een dag werd Sjuul wakker. Het was stil in huis. En eigenlijk ook best saai. Ineens wist hij het: hij wilde een beest. Een huisdier. Vandaag nog! En hij wist ook wat voor beest… De beesten die aan de fantasie van Sjuul ontspringen, spatten van de bladzijden af.  Grinnikend en zich vergapend zullen ouder en kind dit boek lezen. En de eerste opmerking die na het dichtslaan van het boek gemaakt zal worden, ligt voor de hand: ‘Mam, pap… ik wil een leeuw!’

Juf Sanne zegt:

Oh, wat ben ik fan van Mark Janssen zijn werk. Eigenlijk is die liefde gekomen bij het boek ‘Niets gebeurd’. Ik ben zelfs de trotse eigenaar van een plaat uit deze titel, en terwijl ik dit schrijf, kijk ik er weer verliefd naar. Mark Janssen tekent al vele jaren als illustrator en de kans dat je zijn werk al eens eerder hebt gezien, is dan ook zeer groot. Hij heeft o.a. gewerkt met Marianne Busser en Ron Schröder, Reggie Naus, Gerard van Gemert, Koos Meinderts, Jacques Vriens en Steven Pont. Deze samenwerking met Annemarie van der Eem is bijzonder goed geslaagd. De voorkant laat het al zien, de kleuren spatten als vuurwerk van de kaft. In het boek kun je dat eveneens ervaren. Het verhaal gaat over Sjuul die een huisdier wil. Hij zet daarbij hoog in, hij wil een leeuw! Hij ziet zichzelf al gaan met dit wilde beest. Op de volgende pagina is de situatie weer realistisch, Sjuul zit in bad en krijgt van zijn moeder te horen dat dit echt geen optie is. Een leeuw! Die verslindt de postbode, geen sprake van! Maar hij mag van zijn moeder wel een wandelende tak. Goed, Sjuul komt met een tweede optie, want een wandelende tak, dat wil Sjuul niet. Sla de bladzijde maar om, en wat een genot. Wéér een kleurexplosie, een feest op papier. Sjuul verkeert in onderhandeling met zijn moeder en uiteindelijk, jawel, bereiken ze een akkoord. Er komt een hond! Of was dat niet het plan van Sjuul vanaf het allereerste moment? Tja, je moet het slim spelen hoor.

Beste mensen, dit boek is GEWELDIG. De klas zal hier van smullen. Het verhaal is leuk, grappig en lekker uitgekookt. De platen één brok genot. Geloof me, jij wilt ook ‘ik wil een leeuw!’.

Lees verder voor de andere boeken …

Dit is voor jou – Sanne te Loo – Uitgeverij Lemniscaat – ISBN: 9789047708506

Het verhaal:

Het grootste geschenk dat een kind kan krijgen is een plekje voor zichzelf…

Op een dag, als het zo hard regent dat de tekeningen van de stoep spoelen, komt er een man langs. Het is Anselmo, een oude schilder. Hij nodigt de jonge tekenaar uit in zijn huis om te komen schuilen. Anselmo komt uit het land van de papegaaien en hij maakt betoverend mooie schilderijen. Tussen Anselmo en de jonge tekenaar ontstaat een bijzondere vriendschap. Het huis van Anselmo wordt de plek waar de jonge tekenaar zijn talenten kan ontplooien… tot de dag waarop Anselmo terugkeert naar waar hij vandaan komt. Even lijkt een droom aan diggelen. Maar Anselmo heeft voor de toekomst van de jonge tekenaar gezorgd! Sanne te Loo heeft een ontroerend eerbetoon gemaakt aan mensen die kinderen op waarde schatten.

Juf Sanne zegt:

Sanne te Loo is back! Met Jef Aerts maakte ze onlangs voor Querido het filosofische boek ‘Kersenhemel’ over échte vriendschap en bij Lemniscaat is nu ‘Dit is voor jou’ uitgekomen. Het boek start met grauwe kleuren in combinatie met het verhaal van een jongen die verzot is op tekenen. Hij vertelt het verhaal vanuit de ik-persoon en zijn naam mag je daarom zelf verzinnen. Zijn tekentalent wordt niet gezien door zijn omgeving totdat Anselmo in zijn leven komt. Direct veranderen de kleuren, en het verhaal ontvouwt zich. Anselmo stimuleert het talent van de jongen en de twee worden vrienden. Totdat Anselmo terugkeert naar het land van zijn herkomst en er een nieuwe bewoner in het huis komt. Begrijpelijk is de jongen verdrietig, totdat hij ontdekt dat de schilderkamer voor hem blijft. Hij kan doorgaan zijn talent te blijven ontwikkelen.

De stijl van Sanne te Loo is verfijnd en helder. Ik ben vooral fan van de platen met diepe kleuren. Het lijkt mij de droom van elk kind om van een vlek op de grond of muur een dier te maken. Dit is best een tof idee voor in de klas! Maak eens verfspatten op een rol behang, laat dit een nachtje drogen en ga de volgende dag met de kinderen aan de slag. Welke kunstwerken zouden er ontstaan?

 

Schatten uit de natuur – Dan Green – Uitgeverij Gottmer – ISBN: 9789025766214

Het verhaal:

Duik onder de aardkorst met deze prachtige encyclopedie over (edel)stenen, fossielen, mineralen, schelpen en nog meer moois. Overal op onze planeet vind je wonderen uit de natuur. Gesteenten en mineralen kunnen ons vertellen hoe onze planeet werd gevormd en in de loop van de tijd voortdurend is veranderd. Ontdek alles wat je wilt weten over de mooiste schatten uit de natuur – van mineralen en edelstenen tot fossielen en schelpen. Welke steen is zo licht dat hij blijft drijven? Hoe komen kristallen aan hun vorm? Waar kun je het beste op zoek gaan naar fossielen? En wat is een parel precies? In deze onmisbare encyclopedie kun je op al deze vragen antwoord vinden! Unieke encyclopedie over de schatten der aarde. Het boek besteedt aandacht aan het ontstaan, de samenstelling en de vindplaats van deze natuurlijke schatten, maar gaat ook in op het menselijke gebruik ervan. Met meer dan 1000 fantastische foto’s en honderden fascinerende feitjes.

Juf Sanne zegt:
Kinderen houden van glinsterende en fonkelende dingen. Dit boek staat er vol mee. Een non-fictie boek vol met informatie over stenen, mineralen, fossielen en schelpen. Ontzettend leuk om naar te kijken en om meer over te weten te komen. Je ziet en leest over de grondstof, hoe het ontstaat, waar het gevonden wordt, hoe het wordt verwerkt en wat ervan gemaakt wordt. Spectaculaire foto’s en 192 pagina’s maken dit boek tot een prachtig en zeer gewild naslagwerk. Gelukkig zit er achterin een woordenlijst zodat je gemakkelijk kunt zoeken. Nu nog hulp bij het uitspreken van sommige woorden! Cyanotrichiet, Scutellastra longicosta, Xiphactinus, weet jij wat het is? Nou, na het lezen van dit boek, kun jij het me vast vertellen.

 

Stad en land – Alex de Wolf en Arend van Dam – Uitgeverij Van Holkema en Warendorf – ISBN: 9789000352258


Het verhaal:

Stad en land… is hét (voor)leesboek voor iedereen die de vele verschijningsvormen van de natuur in ons land wil ontdekken en leren kennen: van de eigen achtertuin tot het diepste puntje van het bos. Wat is het wildste dier van ons land? Wat is de meest getelde vogel? Wat is het oudste bos? Het antwoord op deze en andere vragen vind je in de 50 verhalen over de natuur in deze bundel. Van de eerste mens in ons land tot de dominomus en van haarluizen tot de Oostvaardersplassen. De ene keer bekeken met een historische blik, de andere keer met een hedendaagse. Opnieuw adembenemend geïllustreerd door Alex de Wolf. Toegankelijk, humoristisch, informatief en bovenal: een genot om (voor) te lezen!

Juf Sanne zegt:

In 2007 schreef Arend van Dam zijn eerste boek in de serie van Lang geleden. Daarvoor had al diverse prachtige boeken geschreven maar met Lang geleden ontving Arend een zilveren griffel een kroon op zijn werk. In een vlog met mij vertelde hij hoe blij hij met deze erkenning is. In dezelfde serie verschenen meer titels met geschiedenis als hoofdmotor, en mooi geïllustreerd door o.a. Alex de Wolf. Zijn laatste bundel is ‘Stad en land, 50 voorleesverhalen over mens en natuur in Nederland’. Ik kan je vertellen, bij de introductie werd ik al enthousiast. De toon van het boek was meteen gezet. Het leest als een trein, het is bijzonder informatief maar toch verhalend. Het is leerzaam, met humor geschreven en zoooo ontzettend bruikbaar in het onderwijs. 50 bijzondere verhalen die écht nog verteld moesten worden. Over de oertijd, musea, belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen, bijzondere historische plekken, en over dieren en mensen. De verhalen bevatten ongeveer 1,5 pagina per verhaal en dat maakt het dus ideaal voorleesvoer waar de kinderen van zullen smullen. Kleuteruniversiteit maakte een handige lessuggestie bij deze titel voor de site De leukste kinderboeken in de klas.

 

Tegenstellingen – Pittau & Gervais – Uitgeverij Gottmer – ISBN: 9789025766658

Het verhaal:

Een nieuwe uitgave van een moderne klassieker. Grappige en krachtige illustraties van olifanten beelden uit hoe begrippen ten opzichte van elkaar staan: ‘de charme en kracht schuilen in de eenvoud’ (Bron: Leesplein).
Links en rechts: Twee olifanten, één links en één rechts. Meer heeft dit geliefde prentenboek niet nodig om allerhande tegenstellingen uit te beelden. Dat begint vrij simpel, met groot-klein en breed-smal. Daarna passeren ook wat meer ingewikkelde tegenstellingen de revue, zoals opgeblazen en leeggelopen olifanten, gekreukelde en gestreken olifanten én vaste en vloeibare olifanten.

Juf Sanne zegt:

Ik zal je even meenemen in mijn gedachtengang tijdens het leven van deze titel: “Ok, een boekje over tegenstellingen. En dat allemaal uitgebeeld met twee olifanten. Mmm, zal mij benieuwen. We beginnen lekker klassiek: hoog – laag, breed – smal, voorkant – achterkant. Standaard. Nog niet enthousiast.” Ik sla nog een aantal bladzijde om en kom al snel niet meer bij van het lachen. Want ja, dit boekje behandelt standaard tegenstellingen, maar zeker ook minder standaard en dat uit zich in hele komische tekeningen. Lekker dik, veel tegenstelling, simpel van opzet maar oh zo leuk. Voor het onderwijs is deze titel ook zeker bruikbaar.

 

Alle dieren drijven – Annemarie van Haeringen en Gideon Samson – Uitgeverij Leopold – ISBN: 9789025872175 

Het verhaal:

Op een dag had hij er genoeg van. De mensen bleven maar rommel maken en ruzie zoeken. Hij begon te roepen, maar niemand wilde naar hem luisteren. Op één man na. Een man die kon bouwen…

Juf Sanne zegt:

God is de ik-figuur, en hij is het zat met de ruziemakende bende op aarde. Maar één man luistert wel naar hem, en samen hebben ze een plan. Ze maken een boot.
Jij weet nu al hoe het verhaal verder gaat. Want dit verhaal is al eeuwenoud en niet nieuw. En toch brengt dit boek iets nieuws, iets moois. De vertelling is redelijk origineel, soms zelf komisch. En Annemarie van Haeringen, we blijven verliefd op haar werk. Ik zeg we, want Annemarie is keer op keer bekroond en ik verwacht dat dit nog vele malen zal gebeuren. Ze heeft een herkenbare stijl en brengt toch elke keer weer iets unieks. Alle dieren drijven is een plaatje!

 

Heb jij misschien Olifant gezien? – David Barrow – Uitgeverij Gottmer – ISBN: 9789025766825

Het verhaal:

Een jongetje speelt verstoppertje met een olifant. Het jongetje telt tot tien en de olifant gaat zich verstoppen – dat kan hij HEEL ERG goed, waarschuwt hij nog. En hij krijgt gelijk! Hoewel de lezer hem duidelijk kan zien zitten, staart het jongetje steeds weer verbaasd in het rond. Waar kan Olifant toch gebleven zijn? Zelfs zijn vader en moeder kijken er zo overheen!

Juf Sanne zegt:

Ik was binnen 10 seconden verliefd op dit boek. Want hoe moeilijk kan het zijn om verstoppertje te spelen met een olifant. Niet zo, toch? Bij het voorlezen schateren kinderen het uit en zij willen je ontzettend graag vertellen waar Olifant nou precies verstopt zit. Het levert zeer komische taferelen op. Wat opvalt en eigenlijk niet zou moeten opvallen, is dat de jongen geen blanke huidskleur heeft. Heel goed, want diversiteit in boeken komt nog maar beperkt voor. De sfeer van het boek, grappig, kleurrijk en spannend. Dit is een boek waar jonge kinderen geen genoeg van kunnen krijgen. Deze moet je over and over again lezen! En dat is geen straf.

 

De ijsbeer – Jenni Desmond – Uitgeverij Lemniscaat – ISBN: 9789047703143

Het verhaal:

Op een dag pakte een meisje een boek van een plank en begon te lezen… Met het openslaan van het boek wordt het meisje de wereld van de ijsbeer ingetrokken. Ze sjokt kilometers met hem over de ijsvlakte, op zoek naar eten. Ze komt erachter hoe handig de poten van een ijsbeer zijn, en hoe hij op zijn buik begint te kruipen als het ijs onder zijn gewicht begint te buigen. Een ijsbeer is zo lang als twee zevenjarige kinderen boven op elkaar en het mannetje weegt net zoveel als wel twintig zevenjarigen! Samen met het meisje leert de lezer alles over de ijsbeer – uit de tekst, maar ook uit de schitterende, soms bijna sprookjesachtige sneeuwillustraties. Een boek dat uitnodigt tot werkstukken, spreekbeurten en urenlang wegdromen bij de witte keizer van de dierenwereld.

Juf Sanne zegt:

De ijsbeer van Jenni Desmond is een non-fictie titel waarbij de lezer veel te weten komt over dit prachtige en bedreigde dier. Het is duidelijk dat de auteur meer bewustzijn probeert te creëren over precaire situatie waarin de ijsbeer zich bevindt op onze aarde. Door de opwarming van de aarde smelt het poolijs en verdwijnt het leefgebied van de ijsbeer stukje bij beetje.

Een meisje opent een boek en neemt ons mee in de wereld van de ijsbeer. Dit concept kennen we van een eerdere uitgave van Desmond, De Blauwe Vinvis, en het verveelt mij nog niet. Ik vind dat het non-fictie verhaal zo dichterbij wordt gehaald. Het boek bevat zeer leerzame feiten over de ijsbeer in vrij lange teksten per pagina. Prachtige titel voor nieuwsgierige kinderen.

 

Het moestuinboek van meester Jan – Elsbeth Louis, Jan Bregman en Pépé Smit – Luitingh-Sijthoff – ISBN: 9789024575398 

Het verhaal:

Het moestuinboek van meester Jan is een praktische én grappige gids voor kinderen vanaf 7 jaar. Dat een moestuin beginnen niet moeilijk en duur hoeft te zijn, bewijst meester Jan wel. Al ruim veertig jaar geeft hij les aan kinderen uit groep 6 en 7 en leert hij hen hoe ze met succes hun eigen moestuin kunnen beginnen. Met dit boek kun je nu zelf aan de slag. Dus steek je handen uit de mouwen en oogst nog dit jaar je eigen groente. (Handen wassen komt later wel!) Met ruimte voor eigen aantekeningen, groenteweetjes, moestuinmoppen, stap-voor-stapbeschrijvingen en fullcolour illustraties en foto’s van Pépé Smit. Jan Bregman werkt al ruim veertig jaar als moestuinmeester op de Amsterdamse H.C. Vinkschooltuin. Het is de oudste schooltuin van Amsterdam, waar jaarlijks zo’n vijfhonderd kinderen les van hem krijgen. Hij schreef dit boek samen met Elsbeth Louis.

Juf Sanne zegt:

Het is lente, en dan kun je dit soort titels verwachten. Ik vraag me stiekem weleens af of de interesse voor moestuinen is ontstaan bij de spaaractie van Albert Heijn. Maar meester Jan is al zo’n 40 jaar actief op een Amsterdamse school, dus hij wist al jaren dat het leuk was. Het is een zeer informatief en uiterst bruikbaar boek dat begint bij de basis. Het is echt geschreven voor kinderen dus de teksten zijn niet te lang, de afwisseling is goed en er wordt zelf van je verwacht dat je in het boek schrijft of tekent! Wauw. Wanneer mag dat nou?
Het boek begint met een stappenplan dat je verder helpt, van begin tot eind. Vervolgens lezen we het moestuin ABC en vinden we informatie over planten. Het boek bevat recepten, een EHBG (Eerste Hulp Bij Groenteproblemen) én een zaai- en plantkalender. Kortom, jouw moestuin kan geen mislukking worden. De leuke weetjes tussendoor maken het boek volledig. En nu aan de slag! Hup, de tuin in!

 

Het kinderboekwinkeltje – Marianne Busser, Ron Schröder en Ingrid ter Koele – Moon uitgevers – ISBN: 9789048833788 

Het verhaal:

Het beroemde winkelstraatje groeit door! Er komt een pleintje bij, met een kinderboekwinkel! Hier is van alles te beleven. Er komen auteurs op bezoek, er wordt voorgelezen en vooral komen er veel mensen met allerlei bijzondere vragen over boeken. Natuurlijk heeft de enthousiaste eigenaresse voor elk kind wel een boek! Tilly werkt in een kinderboekwinkeltje. Ze heeft voor iedereen een leuk boek: Tom gaat naar huis met het ‘Billenboek’, Eefje krijgt een woordjesboek en Tilly maakt opa blij met een moppenboek. Ook organiseert Tilly kleurwedstrijden, leest ze voor en zorgt ze ieder jaar voor een feestelijke Kinderboekenweek met slingers, limonade en een echte tekenaar! Een leuk, vrolijk verhaal over de werkzaamheden en activiteiten in een kinderboekwinkel.

Juf Sanne zegt:

De winkeltjesstraat begon ooit met de zeer succesvolle titel ‘Het Letterwinkeltje’, gevolgd door ‘Het Cijferwinkeltje’ en ‘Het Kleurenwinkeltje’. Daarna was het een tijdje stil, alsof de recessie ook deze fictieve winkelstraat had bereikt. Maar nu volgen snel op elkaar meerdere winkeltjes: ‘Het Dierenwinkeltje’, ‘Het Speelgoedwinkeltje’ en nu ‘Het Kinderboekwinkeltje’ waarin de auteurs en illustrator zelf een rol spelen. Het boek start namelijk met een korte intro waarin Marianne, Ron en Ingrid worden voorgesteld. We krijgen de opdracht om op elke pagina steeds vier beertjes te zoeken. Dan begint het verhaal over Tilly, de eigenaar van het kinderboekwinkeltje. In het verhaal zoekt Tilly voor elke klant een geschikt boek, leest ze voor en ontvangt auteurs. Het verhaal is op rijm zoals elk winkeltje. Erg leuk is het spotten van boeken met herkenbare covers in de illustraties. Verder is het boek een prima aanvulling in de winkeltjesserie en ik heb begrepen dat de uitbreiding van de straat nog even voortduurt. Binnenkort komt ‘Het Kringloopwinkeltje’ uit.