Lesmateriaal review: Boodschappenspel

Gezelschapsspellen in de klas, daar ben ik een groot voorstander van. Het is mijn mening dat een spel zorgt voor meer leermomenten dan wanneer kinderen individueel zijn. Die leermomenten zijn sociale vaardigheden oefenen, vergroten van de woordenschat, interactie, en nieuwe begrippen leren (afhankelijk van het spelaanbod). Tijdens het spelen van een gezelschapsspel leren de kinderen van de strategie van een ander, vindt er groepscontrole plaats, komen ze problemen tegen die ze samen proberen op te lossen en helpen ze elkaar.

JufSanne.com is al 15 jaar een site voor jou, waar jij tips en suggesties kunt ophalen en geïnspireerd weer voor de groep staat. Ik houd daarom graag mijn ogen open naar nieuwe bruikbare spellen die je kunt inzetten. Mijn oog viel op ‘Het boodschappenspel’ van Ravensburger. Is dit een geschikt product voor in de klas? Ik test het voor je.

Het spel:
Wat kosten de peren? Waar kun je worst en ham kopen? Heb ik nog genoeg geld voor tomaten? Wie slim inkoopt, is gauw weer met een volle tas thuis. Kinderen worden spelenderwijs vertrouwd gemaakt met het boodschappen doen.

Inhoud: 1 vierdelig spelbord, 4 kramen, 36 productkaartjes, 52 Euro munten, 4 speelfiguren, 4 opzetvoetjes, 4 portemonnees, 6 boodschappenlijstjes, 1 dobbelsteen, spelregels
Spelers: 2-4
Spelduur: 20 – 30 minuten
Geschikt voor: 4 – 7 jaar
prijs: €12,99

Doel van het spel:
Elke speler moet de items van de boodschappenlijst zien te bemachtigen met het geld dat ze gegeven is. De prijzen in de winkels variëren, dus de kinderen worden geacht slim in te kopen. Wie het eerst alle items van de lijst heeft gekocht en weer thuis is aangekomen, is de winnaar van het spel.

Het spel in de praktijk:
Het spelbord is makkelijk in elkaar te zetten met 4 grote puzzelstukken. De winkels vouw je eenmalig in elkaar.
Elke speler krijgt een portemonnee met daarop 8 euromunten. De jongste speler mag beginnen, hij gooit met de dobbelsteen. Hij bekijkt zijn boodschappenlijst en bepaalt in welke winkel dit product het minst duur is. Hij wil daar graag als eerste komen, om een ander voor te zijn.
Wanneer hij in de winkel is beland, mag hij het item kopen. Hij stopt de muntjes in de gleuf van de winkel, pakt het product en legt het op zijn boodschappenlijstje. Alle items schuiven een plaats op en de lege plek wordt aangevuld met een nieuw kaartje. Dit zorgt ervoor dat een item van prijs kan veranderen. Dan is de volgende speler aan de beurt.
Tijdens het spel is het constant opletten geblazen, want waar is het product het goedkoopst? Dit kan steeds veranderen wanneer een speler een product koopt.  Wanneer een speler geen geld meer heeft, moet hij naar de bank om zijn saldo aan te vullen. Een speler heeft dan te duur ingekocht en moet een omweg nemen. De dobbelsteen bepaalt hoeveel munten hij mag afnemen om zijn saldo aan te vullen. Zijn het er nog steeds te weinig? Dan mag je de volgende beurt nog een keer gooien.
Wanneer een speler alle producten op zijn lijst heeft gekocht, gaat hij zo snel mogelijk terug naar huis. Is hij daar als eerste? Dan heeft hij gewonnen.
Een leuke toevoeging: wanneer een kind nog munten overheeft kan hij ook de bus nemen. Hij kan dan sneller thuis zijn dan een andere speler.

Juf Sanne zegt:
Het boodschappenspel is simpel van opzet, maar juist daarom zo krachtig. Rekenkundige begrippen vliegen over tafel: “ik heb meer geld dan jij, op mijn kaart zijn er twee lege plekjes, en jij hebt er vier”, “Ik ga niet naar die winkel, want daar is het duurder”.
De kinderen vinden het bijzonder leuk om de euromunten in de gleuf van de winkel te deponeren. Ze tellen daarbij vanzelf mee. De volgende stap is dat ze direct bekijken hoeveel munten ze nog overhebben op hun kaart, daarna bekijken ze als vanzelf welk product ze nodig hebben en waar ze deze het beste kunnen kopen. Hoeveel stappen moet hij zetten om de winkel te bereiken? Kan hij zijn tegenstander voor zijn? Dit element zorgt voor spanning in het spel.
Een kleuter met een ontwikkelingsvoorsprong had al uitgerekend dat hij niet meer dan 2 euro per overgebleven product kon uitgeven, anders zou hij naar de bank moeten om geld te gaan halen. Het spel heeft veel extra mogelijkheden die niet beschreven zijn in de handleiding.

 

Suggesties:
– Laat de kinderen een eigen boodschappenlijstje samenstellen. Dit kan door de kaartjes te kopiëren of na te laten tekenen. Kinderen die willen schrijven of stempelen maken een lijstje met woorden.
– Geef de kinderen vooraf geen geld en de leiding over een winkel. Wanneer er iemand iets komt kopen in deze winkel, mogen ze deze munten in hun eigen portemonnee leggen.
– Moedig de kinderen aan dat ze de ‘klant’ vriendelijk behandelen en laat ze winkelgesprekjes houden. Wanneer je Engels geeft in jouw groep, zou je dit ook eens in het Engels kunnen proberen. Bespreek vooraf de Engelse benaming van de producten.
– Gebruik twee 1-2-3 dobbelstenen en laat ze het aantal gegooide ogen steeds optellen.
– Geef kinderen vooraf geen munten. Ze moeten dan eerst allemaal naar de bank en bepalen wanneer het genoeg is. Dit is afhankelijk van de producten die op dat moment in de winkel liggen.
– Laat elk kind de boodschappenlijst vooraf aan de anderen zien maar verder geheim houden voor de medespelers. De kinderen moeten dan goed opletten en onthouden wat een tegenspeler al op zijn lijst heeft kunnen afstrepen.
– Leg alle producten open in de winkel. De kinderen mogen nu een minuut lang kijken. Ze proberen te onthouden wat in welke winkel ligt en vooral, wáár het ligt. Wanneer ze het fout hebben, hoeven ze niet te betalen maar gaat de beurt voorbij.

Conclusie:
Het boodschappenspel is zeer bruikbaar in een kleutergroep en een groep 3. Dit spel is wat mij betreft geslaagd!
Pluspunten:
– Gemakkelijk in te zetten
– Eenvoudige spelregels
– Spreekt het tactisch inzicht aan
– Aantrekkelijk materiaal

Minpunten:
– Kan snel afgelopen zijn. (dit kan ook een pluspunt zijn)
– Veel losse materialen (Laat naderhand goed op dat alle items weer in de doos terug komen)

Sterren: 4 van de 5

Prijsvraag:
Let op! Wil jij mijn probeerexemplaar winnen? Heb je de recensie volledig gelezen? Geef dan antwoord op de volgende vraag:

– Hoeveel spelers kunnen er maximaal meedoen met het boodschappenspel?

Stuur je antwoord uiterlijk maandag 27 februari naar sanne@jufsanne.com onder vermelding van ‘boodschappenspel’. De winnaar wordt 28 februari 2017 bekendgemaakt.