Karel Appel uit de kapperszaak in de Dapperstraat – Imme Dros & Harrie Geelen

Jan Appel, kapper in de Dapperstraat
die scheert, knipt en kapt van vroeg tot laat.
Hij heeft een zoon Karel die als hij ooit sterft
de kapperszaak in de Dapperstraat erft!

Zijn kleine Kareltje veegt het haar
voor pappa Jan Appel bij elkaar.
Hij schikt de kleuren zo op de grond
dat er een kat ligt, een muis of een hond.

Samen met zijn oom trekt Karel eropuit om te schilderen. En als hij eindelijk zijn eigen schilderskist heeft, weet hij het zeker: hij wil naar de kunstacademie. Geen vader die hem daarvan afhoudt! Karel Appel gaat naar de kunstacademie en ontwikkelt gaandeweg een steeds expressievere stijl. Zijn wilde schilderen riep aanvankelijk verontwaardiging op. Maar samen met vrienden Corneille en Constant zocht Appel toenadering tot gelijkgestemde abstracte kunstenaars uit België en Denemarken. Zo ontstond COBRA, een afkorting van Copenhagen, Brussel en Amsterdam. Van de Dapperstraat tot ateliers in New York, Monaco en Toscane: Karel Appel wordt internationaal gezien als een van Nederlands beroemdste en meest geliefde moderne schilders. Een schilder die zich tot het einde van zijn ven bleef vernieuwen.

Karel Appel uit de kapperszaak in de Dapperstraat Boek omslag Karel Appel uit de kapperszaak in de Dapperstraat
Imme Dros & Harrie Geelen
Leopold

Het verhaal:

Jan Appel, kapper in de Dapperstraat
die scheert, knipt en kapt van vroeg tot laat.
Hij heeft een zoon Karel die als hij ooit sterft
de kapperszaak in de Dapperstraat erft!

Zijn kleine Kareltje veegt het haar
voor pappa Jan Appel bij elkaar.
Hij schikt de kleuren zo op de grond
dat er een kat ligt, een muis of een hond.

Samen met zijn oom trekt Karel eropuit om te schilderen. En als hij eindelijk zijn eigen schilderskist heeft, weet hij het zeker: hij wil naar de kunstacademie. Geen vader die hem daarvan afhoudt! Karel Appel gaat naar de kunstacademie en ontwikkelt gaandeweg een steeds expressievere stijl. Zijn wilde schilderen riep aanvankelijk verontwaardiging op. Maar samen met vrienden Corneille en Constant zocht Appel toenadering tot gelijkgestemde abstracte kunstenaars uit België en Denemarken. Zo ontstond COBRA, een afkorting van Copenhagen, Brussel en Amsterdam. Van de Dapperstraat tot ateliers in New York, Monaco en Toscane: Karel Appel wordt internationaal gezien als een van Nederlands beroemdste en meest geliefde moderne schilders. Een schilder die zich tot het einde van zijn ven bleef vernieuwen.

Team juf Sanne zegt:

Wat een ontzettend mooi boek! Met een hele goede woordkeuze, geheel op rijm wordt het levensverhaal van Karel Appel verteld. Het verhaal is herkenbaar voor volwassenen, duidelijk voor kinderen en het lijkt net of de illustraties van de hand van Karel Appel zelf komen.

Het boek geeft ons allemaal de boodschap mee om niet te doen wat van je verwacht wordt maar je droom achterna te gaan, zoals Karel deed. Doe wat je gelukkig maakt. Ik word gelukkig van dit boek. Een aanrader voor elke school, niet alleen voor de doelgroep van 4-8 jaar maar ook voor oudere kinderen te gebruiken. Het kan een mooie start zijn voor een lessenserie over kunst maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Lees het boek en laat je eigen fantasie op de vrije loop, er komt vast een heel mooi idee boven drijven.