Herfstboeken

De blaadjes aan de boom kleuren geel, rood en bruin.
De wind blaast heel hard en laat de blaadjes vallen.
Af en toe valt er een flinke regenbui.
Het is HERFST.

We zitten er middenin. Een mooie tijd om boeken voor te lezen en aan te bieden. Dit zijn de nieuwste boeken:

Saar in de herfst – Pauline Oud – Clavis Uitgeverij – ISBN: 9789044828191 

saar_herfst

Het verhaal:

Het is herfst. Saar en oma lopen door het bos. Ze gaan naar oma’s moestuin. Onderweg raapt Saar dennenappels, kastanjes en eikels van de grond. Ze gaat op zoek naar iets speciaals en ontmoet ze een dikke spin, die ze best wel eng vindt.

Juf Sanne zegt:

In ‘Saar in de herfst’ van Pauline Oud leren peuters en jonge kinderen op een begrijpelijke wijze alles over de herfst. Ze breiden hun woordenschat uit en worden uitgedaagd met kleine vragen die in het boek staan. Zo blijven de kinderen betrokken bij het verhaal en kijken ze goed naar de mooie illustraties. Die zijn vrolijk en duidelijk. Benoem de herfstvruchten, laat je kind die aanwijzen, ga op zoek naar de dieren in het bos en kijk hoe oma een pompoen heeft uitgehold.
Bij het hek ontmoet Saar een dikke spin. Pauline heeft hierbij een versje toegevoegd en wat leuk is om uit te spelen met kinderen! Laat ‘de spin’ maar kriebelen op je arm en wellicht ontdekt hij bij jou ook een vriendinnetje?
Aan het eind staan enkele herfstknutsels die suggesties geven voor een gezellige knutselmiddag op een herfstachtige dag.

Kolletje en Dirk – Herfstbeesten – Pieter Feller & Natascha Stenvert – Luitingh Sijthoff – ISBN: 

herfstbeesten

Kolletje, ze heet eigenlijk Katherine Orselia Laetitia heeft rood-witte toversokken, die ze overal naar toe neemt. Samen met haar vriendje Dirk beleeft ze allerlei avonturen. Soms loopt het niet zoals ze zelf wil en ja … dan komen die toversokken toch wel van pas.

In deze bundel heeft Pieter Feller korte verhaaltjes gebundeld waarin Kolletje en Dirk kennismaken met de herfst. Ze laten de hond van meneer De Jong uit tijdens een hevige regenbui , gaan met eikels, kastanjes en dennenappels knutselen en ontdekken in de composthoop een egeltje. Naast de tekst staan kleine, kleurrijke illustraties van Natascha Stenvert die zorgen ervoor dat je helemaal in het verhaal komt. Jonge kinderen zullen er veel in herkennen.
Natuurlijk heeft Kolletje haar toversokken weer nodig. Zal zeker voor de nodige pret zorgen in de kleutergroep. Kolletje & Dirk blijven favoriet!

Wil je nog meer avonturen lezen van Kolletje en haar vriendje Dirk? Eerder zijn verschenen:
Kolletje & Dirk – Koning Winter valt in het water
Kolletje & Dirk – Lentekriebels
Kolletje & Dirk – Taart met zomerkoninkjes

 

Waar blijft de herfst? – Sanne Miltenburg – Clavis Uitgeverij – ISBN: 9789044827934 

waarherfst

Het verhaal:

Konijn en Egel zijn beste vriendjes. Egel gaat elk jaar in winterslaap, zodra het eerste rode herfstblad valt. Maar Konijn wil zijn vriend niet missen. Kan hij de blaadjes en de herfst niet gewoon verstoppen?
Een vrolijk verhaal over vriendschap, óók in de herfst. Voor iedereen vanaf 4 jaar.

Juf Sanne zegt:

‘Waar blijft de herfst’ is voornamelijk een verhaal over vriendschap waarbij de kenmerken van de herfst benoemd worden. Het houden van een winterslaap, het aanmaken van een voorraad, het verkleuren van bladeren komen in het verhaal voor en dat maakt dat het boek aanleiding geeft tot een gesprek over de herfst. Het verhaal, een konijn die er tevergeefs alles aan doet om te voorkomen dat zijn beste vriend een winterslaap gaat houden, is aandoenlijk en zeker herkenbaar voor kleuters. Want samen is veel leuker dan alleen. De oplossing gegeven in het boek zal voor jonge kinderen dan ook voldoening geven. Een leuke, bruikbare nieuwe herfsttitel voor in de klas.

 

Ventje zoekt een vriendje – Ted van Lieshout & Ingrid en Dieter Schubert – Lemniscaat Uitgeverij – ISBN: 9789047707400 

9789047707400

Het verhaal:

Ventje zoekt een vriendje.
Hij neemt er een mee naar huis.
Maar zijn mama wil hem niet in huis hebben.
Wat nu?

Ventje zoekt een vriendje is een unieke samenwerking tussen drie grootheden uit de jeugdliteratuur: Ted van Lieshout & Ingrid en Dieter Schubert.

Juf Sanne zegt:

Op de voorkant van het boek zie je hem heel klein staan: ‘Ventje’. Naast hem prijkt een grote reus! Is dat het vriendje wat Ventje zoekt? De titel zegt het al. Ventje zoekt een vriendje. Hij zoekt op straat en in het bos. Het ene vriendje is te klein, een ander wil niet mee. Maar dan vindt hij een vriendje en neemt hem mee naar huis. Maar … zijn moeder wil hem niet in huis! Wat nu? Ontdek hoe Ventje dit oplost in het prentenboek ‘Ventje zoekt een vriendje’ van Ted van Lieshout & Ingrid en Dieter Schubert.

Het verhaal is op rijm geschreven. Dit lokt kinderen uit om automatisch het laatste woord aan te vullen. De illustraties zijn prachtig, zoals we inmiddels van de Schuberts gewend zijn, met aquarellen als achtergrond. Op de voorgrond huppelt en springt Ventje in heldere kleuren over de pagina. Op enkele pagina’s weten Ingrid en Dieter er iets bijzonders aan toe te voegen. Kijk maar eens naar de andere kunstwerken die naast het standbeeld een plaatsje hebben gekregen. ‘Ventje zoekt een vriendje’ is een prentenboek dat je zeker aan bod moet laten komen, als je het thema vriendschap inhoud wilt geven. Met een leuke clou, die ervoor zorgt dat je wilt terug bladeren.

 

Wakker worden, Kleine Zevenslaper! – Sabine Bohlmann – De Vier Windstreken – ISBN: 9789051165654

zevenslaper

Sssssttttt, zie jij Kleine Zevenslaper op de voorkant van het boek? Hij is in de herfst véééél te laat gaan slapen en slaapt nu nog. Maar nu is het lente, de zon begint te schijnen. De ene na de andere zevenslaper opent zijn oogjes, geeuwt en rekt zich uit. Ze zijn allemaal snel wakker … behalve eentje.

Sabine Bohlman heeft een verhaal geschreven waarin verschillende dieren één voor één langs het hol van Zevenslaper komen om te proberen hem wakker te krijgen. Van begin tot het eind is het boeiend. Peuters en jonge kinderen worden nieuwsgierig … zou het dit dier lukken om hem wakker te krijgen? De illustraties van Kerstin Schoene zijn warm en sfeervol. Kijk eens met de kinderen naar de gezichtsuitdrukkingen van de dieren. Prachtig om te zien hoe o.a. verwonderd, verbaasd en verrukt zijn weergegeven.

‘Wakker worden, Kleine Zevenslaper’, een fantastisch prentenboek waar kinderen echt wel voor wakker worden … en blijven!

 

Natte voeten – Judith Koppens & Andy Engel – Clavis Uitgeverij – ISBN: 9789044827835

natte-voeten-klimaatjes

Het verhaal:

Hallo, wij zijn de Klimaatjes! Wij zijn allerbeste maatjes. In deze serie beleven we elke keer een nieuw avontuur waarin we jullie op eigen en vaak grappige wijze laten zien hoe jij zelf je leefwereld fijn kunt houden. Veel leesplezier! Muis en Duif wonen in de stad. Als ze na een flinke regenbui buiten willen spelen, is het overal nog nat. Ze besluiten op bezoek te gaan bij hun vrienden in het bos. ‘Komen jullie ook een keer bij ons op bezoek?’ vraagt Muis na afloop. De vriendjes in het bos hebben daar eigenlijk niet zo’n zin in. In het bos is de grond lekker droog en in de stad liggen overal plassen. Daar krijgen ze natte voeten van! Gelukkig weet Uil een oplossing. Een warm verhaal waarin kinderen beleven en ervaren dat ze met iets kleins grote dingen kunnen bereiken. Voor alle kinderen vanaf 5 jaar

Juf Sanne zegt:

‘Natte voeten’ is een nieuw deel uit de serie Klimaatjes. In deze serie beleven de dieren, die allerbeste maatjes zijn, elke keer een nieuw avontuur waarin ze ons op hun eigen en vaak grappige wijze laten zien hoe je de leefwereld fijn kunt houden.

Het heeft net geregend. Muis en Duif willen buiten spelen maar overal is het nog nat en dat betekent dat ze natte voeten krijgen. Samen besluiten ze op bezoek te gaan bij hun dierenvrienden in het bos. Na afloop vraagt Muis of de dieren ook een keer bij hen op bezoek willen komen. Daar hebben de dierenvrienden niet zo’n zin in. Duik in het boek en lees waarom de dieren niet graag naar de stad gaan.

Het is Judith Koppens & Andy Engel wederom gelukt om een verhaal neer te zetten waarin kinderen wat beleven en ervaren uit hun eigen belevingswereld. Dat je klein kunt beginnen om iets groots te bereiken. Jonge kinderen kennen de dieren en elk dier heeft zijn eigen karakter, wat de kinderen herkennen. De illustraties bij het verhaal zijn groot en kleurrijk. Daarnaast zijn de emoties van de dieren heel goed weergegeven. Na het lezen van “Natte voeten’ gaan de kinderen zeker naar hun eigen omgeving kijken. Is daar wel voldoende groen? Willen ze daarna zelf aan de slag, dan lezen ze achterin het boek hoe ze, net als Muis, hun buurt groener kunnen maken.