Boekenblog december 2016

Ik bespreek graag de mooiste nieuwe prentenboeken met je:

Omdat ik je zo graag zie – Milja Praagman – De Eenhoorn – ISBN 9789462911413

omdatikjezograagzie

Wat een heerlijk herkenbaar boek voor jonge kinderen. Het past zo fantastisch in hun belevingswereld. In ‘Omdat ik je zo graag zie’ gaat oma met haar kleinkind Ibi op pad, naar de grote stad. Ibi kijkt haar ogen uit en ziet veel nieuwe dingen. En oma, wat heeft zij gezien? Oma heeft alleen naar haar kleinkind gekeken omdat ze haar zo graag ziet!

Milja heeft een prachtig verhaal geschreven over de vriendschap tussen oma en haar kleinkind. Op elke pagina staat een kort stukje tekst, met één zin in het rood gedrukt. Deze zin is de gedachte van Ibi. Bij de tekst heeft Milja kleurrijke, sfeervolle afbeeldingen getekend. Twee pagina’s heeft ze niet ingekleurd. Deze pagina’s nodigen uit om een zoek- of telspelletje te spelen. Zie jij het gebouw met de haan? Wat is het hoogste gebouw? Hoeveel mensen dragen een bril? Zie jij de man met de hoed? ‘Omdat ik je zo graag zie’ is een prentenboek dat elke oma wel aan haar kleinkind wil geven, nadat ze samen op pad zijn gegaan!

Lance en Lot zoeken zich rot – Linda de Haan – Ploegsma – ISBN 9789021676593

lanceenlot

Wat een bijzonder mooi verhaal is ‘Lance en Lot zoeken zich rot’. Het vertelt het ware verhaal van twee mannen, die gelukkig zijn maar hun leven niet compleet vinden. Ze willen graag een kindje. Linda de Haan heeft hun verhaal opgeschreven.
Lance en Lot zijn ridders die altijd veel plezier samen hebben. Ze wonen in een groot kasteel. Ze vinden dat er nog wel plaats is … Eerst denken ze aan een hond, dan aan een poes of aan een ander dier. Maar dat wordt het niet. Ze besluiten op zoek te gaan naar een kindje. In dit prentenboek lees je hoe hun zoektocht verloopt en hoe die eindigt.

Op een hele mooi begrijpelijk wijze vertelt Linda de Haan het verhaal in een fantasierijke sfeer. De illustraties bij het verhaal zijn heel kleurrijk, pakkend en zetten de juiste toon bij het verhaal. Jonge kinderen volgen Lance en Lot, bekijken hun gezichtsuitdrukkingen en leven met hen mee. ‘Lance en Lot zoeken zich rot’ is een prentenboek wat je zeker moet voorlezen om jonge kinderen te laten weten dat kinderen ook twee papa’s kunnen hebben!

 

Zullen we spelen, Bout – Nicole de Cock – Van Goor – ISBN 9789000351947

zullenwespelenbout

Een prentenboek waar vriendschap en samen plezier hebben centraal staan. In ‘Zullen we spelen Bout?’ willen Bout (de ezel) en Moertje (de muis) graag opa en oma spelen. Ze vragen zich af hoe dat eigenlijk gaat … Samen bedenken ze allerlei dingen die opa’s en oma’s doen: koekjes bakken, wandelen in de natuur, foto’s bekijken, schilderen, borduren, een dutje doen en een uitstapje maken. Activiteiten die ook Bout en Moertje heel graag doen. Ze ontdekken dat het niet uitmaakt of je oud bent of jong.

Alle activiteiten komen één voor één voorbij met prachtige afbeeldingen die voor een warme, gezellige sfeer zorgen. In de tekst van Nicole de Cock komen herhalingen voor en dat wekt het enthousiasme op van jonge kinderen, die nou eenmaal dol zijn op herhaling. Tijdens het voorlezen zullen ze de zinnen voor jou gaan afmaken! Een grote betrokkenheid gegarandeerd!

 

Antonia – Anke de Vries – Lemniscaat – ISBN 9789047708513

antonia

Anke de Vries wordt 80 in december. Om dit te vieren is er een nieuw prentenboek van haar hand verschenen in samenwerking met illustrator Piet Grobler. Antonia, een kleurrijke vogel, zingt iedere ochtend een vrolijk lied  om de andere vogels uit het bos wakker te maken. Maar deze willen niet gewekt worden door haar gekrijs en worden boos. Antonia is het gemopper zat en verdwijnt uit het bos. De vogels gaan haar toch missen, ze worden niet meer op tijd wakker! Ook Antonia mist de vogels en hun gemopper. Hoe loopt dit verder af?

Houd na het voorlezen een gesprek over het gedrag van vogels. Herkennen de kinderen dit gedrag? Wat zouden zij doen als ze Antonia zouden zijn? De illustraties zijn van Piet Grobler, zo kleurrijk, het spat er vanaf. Het is een feest voor het oog. Vooral Antonia springt eruit met haar rode, oranje – roze “veren”. Tip! Laat je kind na het voorlezen een ‘Antonia’ tekenen met zwarte wasco en inkleuren met waterverf in felle kleuren.

 

Zoo kan het ook – Pimm van Hest & Kerstin Zabransky – Clavis – ISBN 9789044828023

zookanhetook

In een dierentuin, ergens op de wereld, hebben alle dieren zich verzameld voor de jaarlijkse vergadering. Het laatste vergaderpunt is: Hoe houden we dit jaar de bezoekers één hele dag voor de gek? Verschillende ideeën worden geopperd. De dieren besluiten een verkleedpartijtje te houden. Kijk mee in dit prentenboek en ontdek dat het nijlpaard een neushoorn wordt, de beren zich vermommen als vissen en de olifanten stokstaartjes worden. Gaat iemand dit ontdekken?

‘Zoo kan het ook’ is een grappig prentenboek waarin veel valt te ontdekken. Het verhaal wordt op kleine memoblaadjes verteld die op verschillende manieren in de illustratie zijn vastgemaakt. Daarnaast vind je opmerkingen van de dieren in verschillende lettergrootte, waardoor het geheel er heel speels uitziet. Alle dieren in het prentenboek zijn kleurrijk en strak getekend en zijn goed te herkennen. De stokstaartjes spelen een grote rol in het verhaal, zij zijn vooral bezig de dieren te vermommen. In de illustraties zitten kleine details die voor wat humor zorgen. Kijk met de kinderen naar het speldenkussentje wat gebruikt wordt om de zoom van de rok bij de giraffe af te spelden of naar de föhn die de haren van de hamsters drogen. ‘Zoo kan het ook’ is een prentenboek wat heel geschikt is om te gebruiken bij het thema dieren(tuin).

 

De kleine walvis in de winter – Benji Davies – Luitingh Sijthoff – ISBN 9789024574841

dekleinewalvisindewinter

Van de auteur Benji Davies verscheen eerder ‘De kleine walvis’ waarin Boy in de zomer een walvis redt, die na een storm op het strand is aangespoeld. Dit prentenboek is uitgeroepen tot Prentenboek van het jaar 2017. In dit boek is het winter en denkt Boy vaak aan zijn kleine vriend in zee. Lees in ‘De kleine walvis in de winter’ hoe het gaat met Boy op het kleine eiland. Hoe hij de zee aftuurt om zoek naar zijn vriend, de walvis en wat een bijzondere nacht hij beleeft!

Met weinig tekst is opnieuw een hartverwarmend verhaal neergezet waarin vriendschap prachtig naar voren komt. De illustraties hierbij trekken vooral de aandacht. Deze zijn heel erg gedetailleerd en heel sfeervol. Dit komt door de zachte pastelkleuren die zijn gebruikt: grijs – blauwe tinten om een winterse sfeer te krijgen. Voor de jas van Boy wordt geel gebruikt zodat deze op een enkele prent er even ‘uitspringt’. Jonge kinderen voelen de kou van de winter door naar de geweldige prenten te kijken waar de sneeuwvlokjes vanaf dwarrelen. ‘De kleine walvis in de winter’ is een prentenboek wat heerlijk is om te lezen in de donkere dagen van de winter.

 

Ssst! De tijger slaapt – Britta Teckentrup – Gottmer – ISBN 9789025765460

ssstdetijgerslaapt

Kijk, hij slaapt … en dan ben je stil en dat zegt ook de titel van het nieuwe prentenboek van Britta Teckentrup ‘Ssst! De tijger slaapt’. Maar de tijger ligt wel in de weg. De dieren willen erlangs. Gelukkig heeft kikker een briljant idee maar dan heeft hij wel de hulp van de lezers nodig.

Britta Teckentrup betrekt de kinderen in het verhaal. Ze vraagt de jonge lezers o.a. de tijger over de neus te aaien of hard te blazen. Zo zijn ze heel betrokken bij het avontuur van de dieren en dit zorgt voor een geweldige spanning … blijft de tijger slapen? De tijger die lekker groot is afgebeeld en de ballonnen die glimmend over de bladzijden drijven zorgen voor vrolijke prenten. Naast het voorlezen is het leuk om de prenten te gebruiken voor een spelletje. Benoem de kleuren van de ballonnen/ slinger, maak het geluid van de dieren of doe een telopdrachtje. Benieuwd waarom de dieren langs de tijger willen? Pak dan snel ‘Ssst! De tijger slaapt’.

 

Vos en Haas / O ma! O Pa ! – Sylvia Vanden Heede – Lannoo – ISBN 9789401435673

vosenhaasomaopa

In de reeks lezen met Vos en Haas is een nieuw deel verschenen ‘Vos en Haas – O ma! O pa’, voor kinderen die het lezen al onder de knie hebben. Uil is zijn spulletjes aan het afstoffen in zijn woonkamer en geeft deze een nieuw plekje. Aan zijn muur hangen drie lijstjes met foto’s van Uil. Ook deze foto’s moeten weg. Uil pakt zijn blikken doos met oude foto’s uit de kast. Dan klinkt er plots een luid geluid. Haas en Vos rennen naar uil toe.

Met dit verhaal legt Sylvia Vanden Heede met Vos en Haas op een begrijpelijke manier uit hoe het zit met opa’s en oma’s. Uil is uiteindelijk verbaasd … want hij is ook opa, al wist hij het niet eens! Om alles inzichtelijk te maken, plakken ze een mooie stamboom op de muur voor Uil. Dit is  een mooie aanleiding om met kinderen naar hun eigen stamboom te kijken. Tussen de tekst staan kleine kleurrijke tekeningen, waar de emotie van de dieren goed op te zien is. ‘Vos en Haas – O ma!
O pa’ is een leuk boek voor kinderen om te ontdekken hoe familie in elkaar zit.

 

Pretpark De Poepfabriek – Marja Baseler & Annemarie van den Brink – Luitingh Sijthoff – ISBN 9789024573011

pretparkdepoepfabriek

Een boek over poep, dat vindt ieder kind leuk! ‘Pretpark de Poepfabriek is een informatief prentenboek waarin je ziet wat er gebeurt met een hap eten. Twee kinderen, Pim en Pollie nemen je mee naar de fabriek van hun vader professor Willem Claes Pot. De fabriek is het lichaam. De kinderen nemen je mee door de mond, de maag, de dunne darm, de dikke darm en eindigen bij de endeldarm. Dit interactieve boek biedt vragen waar ze zelf over moeten nadenken afgewisseld met bijzondere weetjes. Alles wordt op een leuke manier uitgelegd zodat kinderen het snel begrijpen. De tekeningen hierbij zijn fantastisch, met komische details in. Kinderen zullen hier steeds iets nieuws in ontdekken.

Achteraan in het boek vind je een poepdossier, hierin de antwoorden op de vragen en Toptips voor nog meer poepplezier. ‘Pretpark de Poepfabriek’ is een boek wat niet alleen voor jonge kinderen leuk is maar zeker ook door oudere kinderen uit de kast wordt gehaald, om hun lichaam beter te leren kennen.

 

De nacht – Hector Dexet – De Eenhoorn – ISBN 9789462911376

denacht

Wow, een uitklapboek dat licht geeft in het donker. Dat vinden kinderen helemaal geweldig. Neem ze mee de nacht in en bekijk wat de nachtdieren doen. Dit boek kun je op twee manieren gebruiken. Aan de ene kant lees je een kort verhaal over de nacht, aan de andere kant vind je een beeldwoordenboek over nachtdieren. In de nacht is het stil, de kinderen zullen dan ook ademloos naar het verhaal luisteren en de illustraties bekijken. Spannend wordt het als daarna het licht uitgaat en de illustraties licht geven. Verwonderd met grote ogen kijken ze de duistere wereld in. De plaatjes aan de andere kant zijn duidelijk en heel goed te gebruiken om de woordenschat uit te breiden. Extra leuk wordt het wanneer je het kind een zoekopdracht geeft. ‘De nacht’ is een boek waar je lekker doorheen wandelt voordat je gaat slapen om het daarna uitgeklapt in je kamer te laten staan. Dit boek maakt zeker indruk.