Gastblog: een nieuwe impuls in de huishoek

 

Juf Els: Elke kleuterklas heeft er één: een huishoek. Ook in mijn klas heb ik een hoek gecreëerd waar de kleuters met elkaar hun eigen spel spelen en waar ze veel van elkaar leren. Het is een gezellige hoek waarin o.a. een luie stoel staat, een tafeltje met een vaasje bloemen en een klein kastje met daarin een serviesje. In de hoek staat een poppenbed waar een lieve pop ligt te slapen die regelmatig door de kleuters wordt vertroeteld. Elke dag observeer ik het spel van de kinderen. De laatste dagen speelt één van de kinderen graag hond. Dit brengt mij op het idee om het spel een nieuwe impuls te geven. Mijn zoektocht op internet bracht mij bij een winkel met feestkleren.

Er is volop keus, en dat maakt kiezen des te moeilijker. Ook maar een konijnenpak erbij dan, vooruit dan maar … Het bestelproces verloopt prima en vlot en de bestelde items worden snel geleverd. 

De volgende dag laat ik het honden- en konijnenkostuum in de kring zien. De kleuters reageren enthousiast en willen meteen in de huishoek spelen. Ze komen met nieuwe aanvullende ideeën: ‘Juf, heb je aan een mand gedacht?’. ‘We willen ook een riempje, dan kunnen we met de hond gaan wandelen!’, en ‘mogen we een hok voor het konijn maken?’. In de werkles gaan drie kleuters de huishoek in. Eén van de kleuters trekt het hondenkostuum aan. Er zit een rits aan de voorkant en onderaan de pijpen zit een elastiek zodat het mooi aansluit bij de enkels.

verkleedkleren

De kleuters zie ik met veel enthousiasme met ‘de hond’ spelen. Ze knuffelen hem, geven hem te eten en maken een ommetje door de klas. Ze geven de hond opdrachten en laten hem in een hoekje ‘poepen’ om vervolgens een plastic zakje te vragen om het op te ruimen! Er ontstaat nieuw interactie, met een hond communiceer je anders dan met je klasgenoot. Ook het konijnenpak valt in de smaak. Naast de huishoek wordt een hok gebouwd van grote blokken. Af en toe mag het konijn daar al in zitten om te kijken of het hok groot genoeg is. En zit het konijn niet in zijn hok? Dan wordt hij geknuffeld of krijgt hij wat lekkers te eten. Kortom: het spel in de huishoek heeft een geweldige boost gekregen. De kleuters gaan volop op in hun spel en ik zit er naar te kijken en geniet.

Wanneer ik volgend jaar weer budget krijg, aarzel ik niet en zal ik direct weer verkleedkleding bestellen. De winkel waar ik bestelde, feestwinkelxl, had zoveel keus en ik heb nog veel meer outfits op mijn wensenlijstje staan. Daarnaast heb ik met eigen ogen kunnen zien dat het spel in de hoek een nieuwe impuls krijgt. En dat vind ik goud waard.

Wil je ook eens een gastblog schrijven? Mail dan naar sanne@jufsanne.com