Lesmateriaal review – Tiptoi en La Cucaracha Loop

‘Gewone’ spellen in de klas. Is dat een goed idee? Juf Els probeerde Tiptoi en La Cucaracha Loop van Ravensburger uit. Dit is haar verslag:

Wat is het?

Tiptoi is een interactief leersysteem waarmee kinderen spelenderwijs de wereld ontdekken. Wanneer een kind met de bijbehorende stift op een afbeelding of tekst tipt, klinken er geluiden, gesproken tekst of muziek die bij de afbeelding horen. Kinderen kunnen zelfstandig hiermee aan de slag en beleven steeds opnieuw de boeken en spellen.

tiptoi2

We bekijken de Starter Set “Op de boerderij”. Wanneer je de doos opent zie je:

 • een Tiptoi stift
 • een papiertje om de Tiptoi te activeren
 • een kabel om de Tiptoi met de computer te verbinden
 • een handleiding
 • het boek “Op de boerderij”

Doel

Ontdek de mensen, dieren en machines op de boerderij. Breng hen tot leven zodat het bezoekje aan de boerderij een echte belevenis wordt!

Aan de slag

Voordat je kunt beginnen moet je eerst de Tiptoi aanmelden. Dit doe je door met de punt op het symbool te tikken, wat staat afgebeeld op het bijgeleverde papiertje. Daarna zet je de software op de stift via de Tiptoi manager. In de handleiding staat goed beschreven hoe je dit doet. Het is niet moeilijk wanneer je de handleiding stap voor stap volgt. Als laatste stap kies je het product waarvan jij het audiobestand wilt downloaden. Wij kiezen “Op de boerderij”.

Na een enkele minuut is het klaar en kun je met het boek aan de gang. Het geluid van de Tiptoi kun je zelf harder en zachter zetten. Ook zit er een aansluiting in voor een koptelefoon. De Tiptoi schakelt zichzelf uit, wanneer die 10 minuten niet wordt gebruikt.

In de praktijk

Op de eerste bladzijde wordt de boerderij wakker. Je tikt met de Tiptoi linksonder op de bladzijde op het groene symbooltje. Je krijgt een kort welkomstwoordje te horen, die je vervolgens vertelt om op de muis te klikken. De muis legt de symbolen uit, die rechtsonder op de bladzijde staan.

 • Het oog staat voor ontdekken. Je kunt willekeurig op de plaat tikken en je krijgt uitleg over dat wat je hebt aangetikt.
 • Het lampje staat voor weten. Je krijgt bijzondere weetjes te horen.
 • De tekstballon staat voor vertellen. Wanneer je tikt op personen, komen die tot leven en vertellen hun belevenissen.
 • De dobbelsteen staat voor spelen. Hier wordt een spelletje aangeboden.
 • Het rode vlak met een wit vierkant betekent dat je kunt stoppen met de activiteiten van deze bladzijde.
 • De pijlen in het groene vlak zeggen dat je het nog een keer wilt (herhaling).

Na de uitleg tik je op één van de symbolen en gaat vervolgens aan de slag met de plaat van het boek. Overal waar jij met de Tiptoi pen op tikt gaat iets gebeuren, je doet verrassende ontdekkingen!tiptoi3

In de praktijk

De Tiptoi introduceer ik in een klein groepje. De kleuters luisteren aandachtig naar de betekenis van de symbolen die rechtsonder staan. De eerste bladzijde bekijken we samen en ik stel vragen aan mijn kleuters om er zeker van te zijn dat ze de symbolen weten. Hierna mogen twee kinderen met de Tiptoi aan de slag.

Samen zitten de twee kinderen aan een tafeltje. Ze hebben het boek voor zich liggen. Met de Tiptoi in de hand luisteren ze nog een keer naar het verhaal van de muis. De instructie is duidelijk. Ze kiezen één van de symbooltjes en luisteren naar de opdracht. Met de Tiptoi gaan ze alle dieren langs, horen de uitleg van de machines die de boer gebruikt en ontdekken wat er op het veld groeit. Ze praten en lachen samen. De juf wordt erbij gehaald als ze een nieuw weetje horen “juf, weet jij dat ook?”. De spelletjes zijn gevarieerd: luister naar het geluid en zoek het bijbehorende dier of zie jij de tien muisjes. De kinderen zijn zelfstandig aan de gang en hebben de hulp van de juf niet meer nodig.

Tot slot

Tiptoi boerderij is geweldig materiaal om de kinderen het leven op en rondom de boerderij te laten ontdekken. Ze vinden het leuk om er mee te werken en de woordenschat wordt op een speelse manier uitgebreid. Kortom … een aanwinst voor de klas.


La Cucaracha Loop

Ravensburger-La-Cucaracha-Loop

De kevers plunderen de vuilnisbakken op de binnenplaats, het territorium van de kakkerlak. “Sneller, ik hoor haar al!” “Pas op, daar komt ze weeeeeeer!!”Plotseling schiet de kakkerlak uit één van de ventilatieschachten naar de binnenplaats. Nu blijft er nog maar één ding over voor de kevers: zich dood houden en hopen … Niet gepakt? Geluk gehad! Dan op naar het doel. Gepakt? Dan snel terug naar start.

Wat is het?

La Cucaracha is een gezelschapsspel voor twee tot vier spelers. Wanneer je de doos opent zie je een driedimensionale binnenplaats. Daarin wordt een speelbord gelegd, waarna de twee loopings geplaats worden in de verdiepingen rechts en links naast het speelbord. Om het spel te spelen zit er een speciale dobbelsteen bij (maximaal vier punten), kevers in vier verschillende kleuren en natuurlijk de HEXBUG nano V2

Doel van het spel

Breng jouw kevers zo snel mogelijk van de ene kant van het bord (waar de muis zit) naar de andere kant (bij de blaadjes van de klimop).

Aan de slag

Voordat je het spel kunt spelen bouw je het spelbord op en schakel je de HEXBUG nano V2 aan de onderkant in. Deze schuif je met zijn kop naar voren in één van de loopings. De HEXBUG nano V2 loopt de looping in en verdwijnt onder het spelbord. Elke speler kiest drie kevers van een kleur uit en zetten hun kevers op het startveld bij de muis. Om de beurt gooien de spelers met de dobbelsteen, ze kiezen een baan uit en verplaatsen een kever 1 tot 4 velden verder. Velden die al door een kever zijn bezet tellen mee. Is het doelveld van je worp bezet, dan mag je eroverheen springen en je kever op het eerstvolgende vrije veld zetten. Op het speelbord zijn ook vier verhoogde velden. Komt een kever hierop, dan heeft hij geluk. Op dit veilige veld kan de HEXBUG nano V2 hem niet pakken. Een speler mag een willekeurig aantal kevers in het spel hebben.

Maar kijk uit!! Tijdens het spel komt de HEXBUG nano V2 het speelveld op en onderbreekt het spel van de kevers. De HEXBUG nano V2 kruipt over het speelveld en schuift daarbij de kevers voor zich uit. Wanneer de HEXBUG nano V2 het speelveld verlaten heeft, dan wordt gekeken welke kevers een veld raken. Raakt een kever een veld, dan mag hij blijven staan. Raakt een kever geen veld, dan mag hij terug op het startveld, bij de muis, geplaats worden en mag hij van hieruit weer het spelbord op. Vervolgens gaat het spel weer verder en mag de speler die aan de beurt is gooien met de dobbelsteen. Wanneer het een speler is gelukt om al zijn kevers aan de andere kant van het speelbord te brengen dan stopt het spel en is hij de winnaar.

In de praktijk

La Cucaracha Loop is een mooi uitgevoerd spel. De kleuters zijn benieuwd naar dit nieuwe spel en bekijken de HEXBUG nano V2 van alle kanten. Ze vragen zich af hoe het beestje over het speelbord gaat lopen. De spelregels zijn makkelijk, de kleuters begrijpen meteen wat de bedoeling is. Ze popelen om het spel te gaan spelen. Ik kies vier kleuters uit, die het spel met een onderwijsassistente gaan spelen.

Wat een hilariteit als de HEXBUG nano V2 voor de eerste keer verschijnt. De kleuters volgen hem met spanning, wiens kever wordt opzij geduwd en mag terug naar het startveld . Ze willen hem met de handen tegenhouden, maar dat mogen ze niet! Wanneer de HEXBUG nano V2 weer verdwijnt, bekijkt iedere kleuter waar zijn kever hoort te staan. Dit gaat goed. Vervolgens wordt er weer verder gespeeld en met spanning afgewacht of de HEXBUG nano V2 weer het speelbord opduikt. Even later is het een kleuter gelukt, hij heeft zijn drie kevers naar de overkant gebracht.

Tot slot

“Te gek!” roept een kleuter na het spelen van La Cucaracha loop. Het is een aanrader voor je groep, er wordt veel gelachen. Het onverwachte … wanneer komt de HEXBUG nano V2 tevoorschijn, zorgt voor veel spanning en onverwachte gebeurtenissen. De kleuters proberen altijd hun kever op een verhoogd veld te krijgen, want dan zijn ze veilig! Het spel is pas afgelopen als een speler zijn drie kevers naar de andere kant heeft gebracht.