Lesmateriaal review: Goliath spellen

Veel ontwikkelingsmaterialen zijn gericht op individueel gebruik. Terwijl er juist veel geleerd kan worden van het spelen in groepsverband. Wellicht dat “gewone” gezelschapsspellen in de klas uitkomst bieden. Juf Els probeerde vier spellen en de resultaten zijn verrassend!

Rummikub Junior – Goliath

rumijrcol

Wat is het?
Dit spel ken je vast wel! Het spel vol stenen met getallen, waar je mee kunt schuiven tot er mooie combinaties ontstaan. ‘Rummikub Junior’ is de vereenvoudigde versie van de klassieker ‘Rummikub’. Een spel dat (jonge) kinderen al snel kunnen spelen. Rummikub speel je met twee tot vier kinderen. Het spel bevat stenen in vier verschillende kleuren met daarop de getallen 1 tot en met 10, beloningsfiches, speelplankjes en de spelregels.

Doel van het spel
Verdien zoveel mogelijk beloningsfiches door series van getallen uit te leggen en getallen aan bestaande series toe te voegen. De kinderen zijn op deze manier volop bezig met de getallenrij en het herkennen van de getallen.

Aan de slag …
Start met het kennismakingsspel. Hierbij worden de stenen open op tafel gelegd. Eén kind of de leerkracht pakt een steen en noemt het getal en de kleur. De andere kinderen zoeken een steen in dezelfde kleur, waarvan het getal opeenvolgend of voorafgaand aan het getal op de steen is. Het kind dat dit lukt, verdient een beloningsfiche. Hierna zoeken de kinderen een derde bijpassende steen en wordt ook deze aangelegd. Er ontstaat nu een serie. Zo wordt er verder gespeeld. Er wordt een nieuwe steen gepakt en hier wordt een tweede serie mee gelegd.
Hierna gaat het spel verder voor ‘gevorderden’. De kinderen krijgen nu een speelplankje en de stenen worden ondersteboven op tafel gelegd en gemengd. Elk kind krijgt zes stenen. Om de beurt leggen de kinderen een serie op tafel of sluiten bij een serie aan. Wanneer dit lukt, verdienen ze een beloningsfiche. Het kind met de meeste fiches wint!

In de praktijk
‘Rummikub Junior’ is een leuke voorbereiding op ‘Rummikub’. Het spel wordt eerst makkelijk gespeeld, waardoor jonge kinderen weten wat de bedoeling is, en is daarna uit te breiden naar ‘het echte spel’. Wanneer je de fiches achterwege laat, kun je het spel nog wat vereenvoudigen. De kinderen moeten er dan alleen voor zorgen dat ze hun speelbord leegspelen.
Tijdens het spelen van dit spel zijn de kinderen volop bezig met de getallenrij. De kinderen moeten weten wat er bijvoorbeeld voor en na 8 komt en zullen hiervoor de telrij goed moeten kennen, maar ook de getallen moeten herkennen. Wanneer kinderen dit nog niet kunnen, is dit spel lastig.

‘Rummikub Junior’ ziet er vriendelijk uit. Alleen de vrolijke doos spreekt al aan om te gaan spelen!  Zodra de kleuters de stenen zien, gaan ze meteen op zoek naar de stenen die een getalrij vormen. Zonder uitleg kunnen ze al aangeven wat het doel is. Er wordt dan ook direct besloten om de stenen op de plankjes te zetten en het spel voor ‘gevorderden’ te spelen. Er komen nieuwe series op tafel en met spanning wordt gekeken of ze ergens een steen kunnen aansluiten met als beloning een fiche. Op het eind worden de fiches geteld en is de winnaar bekend.

Tot slot

Rummikub Junior is een prima voorbereiding op het spelen van de originele Rummikub. Op een speelse manier zijn de kinderen bezig met getalsymbolen en cijferreeksen. Het spel bevat verschillende niveaus zodat je het al heel snel met kinderen kunt spelen.

 


Triominos Junior – Goliath

triominos2

Wat is het?
Tiominos Junior is een spel voor twee tot vier spelers. Triominos bestaat uit 36 ‘Triominos’. Dat zijn driehoekige kaartjes van stevig karton met in elke hoek een getal. Bij het spel zitten verder vier rekjes in verschillende kleuren om de Triominos op te zetten, beloningsfiches van karton en een boekje met de spelregels.

Doel van het spel
Verdien zoveel mogelijk beloningsfiches door de juiste Triominos naast elkaar te leggen. De kinderen kijken hierbij goed naar de getallen op hun Triominos.

Aan de slag …
Alle Triominos worden met de getallen naar beneden op tafel gelegd en goed door elkaar gemengd. Elk kind pakt een rekje en vijf Triominos van de pot. Deze worden op het rekje gezet.

Het spel is op twee niveaus te spelen:

Niveau 1 – Elk kind pakt ook vier beloningsfiches. Dan wordt er bepaald wie er begint. De kinderen draaien één Triominos van de pot om. Het kind dat aan de beurt is, kijkt of hij aan kan sluiten. Dit kan als alle aangrenzende getallen en kleuren (bij de eerste steen zijn dat er twee) van een Triominos op zijn rekje hetzelfde zijn. De gehele Triominos moet namelijk aangelegd worden en mag niet omgekeerd of verschoven worden. Als er aangelegd wordt, verdient dit kind een fiche en is de volgende speler aan de beurt. Kan er niet aangelegd worden, dan pakt dit kind een Triominos van de pot én levert een fiche in. Het spel is afgelopen als één van de kinderen al zijn Triominos neergelegd heeft.

Niveau 2 – Het spel wordt gespeeld zonder de beloningsfiches. De puntentelling werkt nu als volgt: Als je een Triominos aanlegt, scoor je de som van de drie getallen op de aangelegde Triominos. Verder zijn de regels hetzelfde als bij het eerste niveau.

In de praktijk
Triominos Junior ziet er vrolijk uit met de frisse kleuren op de speelkaartjes en de fleurige borden om de kaartjes in te zetten. De kleuren op de kaartjes staan elk voor een getal, wat de kinderen helpt snel te zien waar ze aan kunnen sluiten. Handig voor kinderen die de getallen nog niet kennen!

Met dit spel zijn de kinderen spelenderwijs bezig met de getallen, maar ook met beurtgedrag, het omgaan met een wedstrijdelement en inzicht. Elke ‘Triominos’ heeft drie vlakken, waardoor hij eindeloos gedraaid kan worden en op meerdere manieren aan te sluiten is. Kinderen zullen goed na moeten denken waar een Triominos kan liggen en wat de beste Triominos is om op dat moment neer te leggen. Dit maakt het spel voor alle kinderen leuk. Het spel is heel simpel te spelen, maar je kunt er voor jezelf ook een hele tactiek bij bedenken.

Voor de kleuters is het eerste niveau het meest geschikt. Zij spelen het spel met de beloningsfiches en tellen deze aan het eind van het spel op. Het tweede niveau is erg leuk voor kinderen vanaf groep 3. Zij beginnen met het maken van eenvoudige optelsommen en hebben deze vaardigheid ook bij dit spel nodig. Geef de kinderen wel iets waar ze de puntentelling op bij kunnen houden.

De kleuters zijn benieuwd naar dit nieuwe spel. Eén van de kinderen kent het al en neemt meteen het voortouw. De andere kinderen hebben ook al snel door hoe het spel werkt en zijn enthousiast. Vooral de vorm die door het aan elkaar leggen van de Triominosstenen ontstaat vinden de kinderen interessant. Het spel is redelijk snel uit en wordt nog een keer gespeeld, met enkele andere kinderen erbij.

Tot slot
‘Triominos Junior’ is een ontzettend leuk spel om in je klas te hebben. De kinderen weten snel hoe het werkt en kunnen het zelfstandig spelen. Ondertussen leren ze van alles en zijn ze gezellig samen bezig.

 

trio


Woordzoeker – Het snelle spel voor de hele familie – Goliath

woordzoeker

Wat is het?
In puzzelboekjes, tijdschriften of in de krant komen we ze regelmatig tegen: woordzoekers. In een figuur met een heleboel letters zijn woorden verstopt in een bepaald thema. Het spel ‘Woordzoeker’ bestaat uit één Woord Zoekerbord, 10 dubbelzijdige speelkaarten, een toeter en fiches voor vier spelers in de kleuren: rood, geel, groen en blauw.

Doel van het spel
Vind de meeste woorden, tel de fiches en win!

Aan de slag …
Voor aanvang van het spel kiezen de kinderen een speelkaart waarmee ze willen spelen. Deze kaart plaatsen ze op het witte basisbord. Hierop wordt vervolgens de transparante speelschijf en de groene ring geplaatst. In de opening van de groene ring is het groene veldje van de speelkaart zichtbaar. Elk kind kiest een kleur en speelt met de bijbehorende fiches.

Eén van de kinderen begint en draait de speelschijf tot het eerste woord zichtbaar is in de opening van de groene ring. Hij leest het woord voor, waarna alle spelers op zoek gaan naar dit woord op de speelkaart. Het kind dat als eerste het woord vindt, grijpt de toeter, knijpt hierin en plaatst zijn gekleurde fiches op het woord. De woorden zijn in een rechte lijn, in alle mogelijke richtingen verstopt: van links naar rechts, van rechts naar links, horizontaal, verticaal en diagonaal.

Het volgende kind is aan de beurt. Hij draait aan de speelschijf en leest het volgende woord voor. Wanneer een kind een woord ziet, dat kruist met een woord waarop al fiches geplaatst zijn, dan worden deze fiches verwijderd als deze niet dezelfde kleur hebben als van het nieuwe woord. Door het weghalen van fiches kunnen incomplete woorden ontstaan, deze woorden worden dan van de speelschijf gehaald.

Het spel is afgelopen als alle woorden zijn gevonden en het groene veldje van de speelkaart weer zichtbaar is. Alle kinderen tellen de fiches, die zijn geplaatst. De winnaar is het kind met de meeste fiches op de speelschijf.

In de praktijk
Wat is dit een leuk spel. Dit spel heb ik gespeeld met kinderen uit groep 4. Ze wisten meteen wat de bedoeling was omdat ze allemaal weleens een woordzoeker hadden gemaakt op papier, en wat waren ze fanatiek! Terwijl ze op zoek gingen naar het gezochte woord, kwamen de kinderen andere woorden tegen. Deze woorden onthielden ze dan, waardoor het woord later snel gevonden werd! Ook was er spanning. Hoeveel van mijn kleur fiches blijven er liggen? Als je een woord vindt, komen er fiches bij, maar er verdwijnen ook fiches als woorden elkaar gaan kruisen. Het spel is goed voor de woordenschat. Bij elk thema worden ongeveer 30 woorden aangeboden.

Tip: Bij het aanbieden van een nieuwe speelkaart kun je ook eerst aan de kinderen vragen aan welke woorden ze hierbij denken.

Tot slot
Het spel wordt met veel enthousiasme gespeeld. De kinderen hebben zelfs een variatie bedacht. Wanneer ze een woord hebben gevonden, bedenken ze er ook een zin mee. Is het een goede zin, dan krijgt het kind een punt. Deze punten houden ze op een papier bij!

 


Woordzoeker Junior! – Goliath

woordzoeker_junior

Wat is het?

Naast ‘Woordzoeker – Het snelle spel voor de hele familie’, is er ook ‘Woordzoeker Junior’, een spel dat door twee tot vier jonge kinderen gespeeld kan worden. ‘Woordzoeker Junior’ bestaat uit een speelbord met speelschijf, 18 puzzels in verschillende kleuren, fiches en een spelbeschrijving.

Doel van het spel
Vind zo snel mogelijk de juiste woorden of plaatjes, leg fiches neer en win!

Aan de slag …
Door de kinderen of door jou als leerkracht wordt bepaald met welke puzzel er gespeeld wordt. Deze puzzelkaart wordt op het spelbord gelegd. Elk kind kiest een kleur fiche en legt deze in het bakje van het spelbord. De jongste speler begint. Hij draait de speelschijf tot het eerste woord of de eerste reeks plaatjes zichtbaar is. De kinderen kijken of ze deze reeks in een rechte lijn op het speelbord zien. Het kind dat de oplossing weet, roept ‘Woordzoeker!’ Hij plaatst zijn gekleurde fiches op de plaatjes en/of het woord. Het spel gaat door tot alle woorden of plaatjes zijn gevonden. Nu tellen de kinderen hun fiches. Wie wint het spel?

In de praktijk
Verrassend, veelzijdig, spannend … dat is ‘Woordzoeker Junior’! Ik vind dit een ontzettend leuk spel voor jonge kinderen, dat veel mogelijkheden geeft. De draaiende ring die er op het spelbord voor zorgt dat de kinderen telkens een nieuwe puzzelopdracht krijgen, is heel handig en voorkomt allerlei losse kaartjes bij het spel.
De kinderen kijken goed naar de volgorde van de afbeeldingen of letters die onder de ring tevoorschijn komen en gaan hiernaar op zoek. Wanneer ze deze volgorde kunnen onthouden, kunnen ze nog sneller zoeken. Zo trainen ze ook hun geheugen. In het spel zit een wedstrijdelement, dat spanning op zal leveren en ervoor zorgt dat de kinderen bij dit spel altijd alert moeten zijn!

Het spel bevat puzzels in verschillende niveaus. Deze niveaus worden door verschillende kleuren aangegeven.
blauw = plaatjes
rood = woorden met een plaatje
groen = woorden

Bij de rode en groene puzzels zijn de kinderen spelenderwijs bezig met letters. Ze hoeven de letters nog niet te kennen om het spel te kunnen spelen. Eén puzzel bevat heel veel kleine puzzels, waardoor je een hele tijd met één kaart bezig kunt zijn. De bakjes voor de fiches, die in het spelbord zitten, zijn heel handig. De fiches raken zo niet snel kwijt.

De kleuters in mijn groep startten met een blauwe kaart. Na de uitleg gingen ze op zoek naar de eerste puzzel. Heel geconcentreerd speurden de kinderen het speelveld af. Waar zou de oplossing verstopt zitten? Vol enthousiasme werd er even later ‘Woordzoeker!’ geroepen. De eerste fiches werden op het bord gelegd. Na de blauwe kaart werd er een rode kaart geprobeerd. De kinderen die al met letters bezig zijn, vonden deze kaart heel interessant! Gedurende het spel kwamen er steeds meer kinderen nieuwsgierig kijken naar dit nieuwe spelletje. De kinderen waren lange tijd geconcentreerd met het spel bezig.

Tot slot
‘Woordzoeker Junior!’ is een heel leuk spel voor je (kleuter)groep! Positief is dat dit spel meerdere niveaus heeft, waardoor elk kind het kan spelen en het spel het hele schooljaar te gebruiken is. Daarnaast ziet het spel er aantrekkelijk en duidelijk uit. Een aanrader!

woordzoekerjr