Boekenblog juni deel 1

Boeken, ik kan niet zonder! En mijn liefde voor het boek breng ik graag over op anderen. Samen met gastrecensent Karin Stolk heb ik weer diverse titels onder de loep genomen die wij bruikbaar vinden voor het onderwijs.

Mijn tuin – Vivian den Hollander – uitgeverij van Holkema en Warendorf – ISBN 9789000348350

mijn-tuin

Het verhaal:

Mijn tuin is hét boek voor kinderen over de tuin, tuinieren en het buitenleven. Dit leuke, informatieve doeboek van Vivian den Hollander staat boordevol leuke weetjes over zaaien, ontkiemen, verpotten, maar ook over alle andere dingen die bij een (moes)tuin of groen balkon komen kijken: bloemen, beestjes en het weer! Propvol schitterende illustraties van Natascha Stenvert.

Team juf Sanne zegt:

Leuk informatief en praktisch boek over tuinieren met duidelijke uitleg en veel tekeningen die de tekst ondersteunen. Verhalen, knutselopdrachten en weetjes worden goed afgewisseld en elke keer als je een bladzijde omslaat begint er een nieuw onderwerp. Twee kinderen, Liam en Saar, laten je alles duidelijk zien in dit boek. Liam heeft een tuin en Saar een balkon. Ook Sjak, de wandelende tak helpt mee om de verhalen te vertellen. Sjak zit op elke bladzijde verstopt en geeft ook telkens informatie.  Jonge kinderen kunnen met dit boek en wat hulp de tuin in, iets oudere kinderen kunnen er zelf mee aan de slag.

Het boek van Hamlet – Hrefna Bragadottir – uitgeverij Clavis – ISBN 9789044826678

hamlet

Het verhaal:

Hamlet is gek op boeken. Hij droomt zelfs van een eigen boek. Als hij auditie mag doen om in een verhaal te komen, laat hij trots al zijn talenten zien. Zou de jury onder de indruk zijn? Een warm en vrolijk verhaal, over jezelf zijn en doorzetten.  Voor boekenwurmen vanaf 4 jaar.

Team juf Sanne zegt:

Mooi verhaal over boeken, doorzetten, erbij willen horen en toch jezelf zijn. Duidelijke platen en een goed gebruik van (ook lastige) woorden. Hamlet is dol op boeken en krijgt de kans om een boekauditie te doen voor zijn eigen boek, een droom die uitkomt! Maar Hamlet is niet de enige, er zijn veel meer dieren die auditie gaan doen. Hamlet straalt van zelfvertrouwen maar de jury is niet enthousiast over zijn veelzijdige optreden. De andere dieren geven hem tips, maar Hamlet is niet eng, moedig, teder of schattig. Hamlet wil gewoon zichzelf zijn en verlaat het theater ontmoedigd. Bij de uitgang staat uil met een grote verrassing … die een oplettende lezer al lang had gezien.

 

De kleine walvis – Benji Davies – uitgeverij Luitingh-Sijthoff – ISBN 9789024569489

kleine-walvis

Het verhaal:

Boy woont met zijn vader en zes katten in een klein vissershuisje. Na een stormachtige nacht vindt hij een jonge walvis op het strand. Dat is het begin van een bijzondere vriendschap …  Een teder en hartverwarmend prentenboek van een groot nieuw illustratietalent.

Team juf Sanne zegt:

Aangrijpend verhaal over een kleine jongen die zich vaak eenzaam voelt. De kleine Boy ziet zijn vader elke ochtend vertrekken naar de vissersboot. Hij blijft de hele dag weg en komt pas weer terug als het donker is. De kleine Boy is blij wanneer hij op een dag een aangespoelde walvis op het strand ziet liggen. Hij weet dat hij snel moet handelen en neemt de walvis mee naar huis, waar hij hem in bad stopt. Boy doet alles wat hij kan om te zorgen dat de walvis zich thuis voelt, hij heeft nu een vriend en is niet meer alleen. Als vader de walvis ontdekt komt het onvermijdelijke … afscheid nemen. Mooi verhaal over eenzaamheid, vriendschap en afscheid nemen.

 

Jakko en Kees op wereldreis – Marianne Busser en Ron Schröder – uitgeverij Moon – ISBN 9789048825820

jakko-en-kees

Het verhaal:

Op straat vindt Jakko een hondje, dat hij Kees noemt. Een beetje gezelschap komt goed uit, want Jakko’s ouders gaan namelijk op wereldreis. En waarom zou Jakko dan ook niet meteen in zijn trapauto met Kees de wereld gaan verkennen? Papa en mama kijken wel toe vanuit hun luchtballon. Onderweg krijgt Jakko van een oude man een handige vertaalpapegaai en redt hij een meisje, Pientje, uit een boomhut. Nu is de trapauto echt vol en kan de grote reis beginnen!

Team juf Sanne zegt:

Vrolijk verhaal over Jakko, een vriendelijke jongen. Jakko beleeft vanaf bladzijde een al een avontuur, waardoor hij Kees ontmoet. Deze hond wordt meteen zijn trouwe metgezel en gaat mee op wereldreis. Ze ontmoeten onderweg verschillende mensen en dieren en beleven natuurlijk bijzondere avonturen. Het is de schrijvers weer geluk om een vrolijk en vlot lopend verhaal te schrijven over een vrolijke jongen die meteen een vriend van je zou kunnen zijn. Het is een feest om voor te lezen en de kinderen kijken nu al uit naar deel twee want dat komt er gegarandeerd!

 

De grote gevaarlijke Grompel – Claire Freedman – uitgeverij Querido – ISBN 9789045118192

grompel

Het verhaal:

‘In een griezelig huis op een heuvel,’ zegt Muis, ‘woont een Grompel. Ik zie in mijn boek staan dat niemand er ooit een gezien heeft. Nog nooit. Zelfs niet ’s nachts. Zullen wij eens op zoek gaan?’ Muis, Hond en Poes gaan midden in de nacht op zoek naar een Grompel. Maar vinden ze er een? En is hij echt zo groot en gevaarlijk?

Team juf Sanne zegt:

Goed voorbereid gaan de vrienden op pad, ze gaan op zoek naar de grote Grompel. Het is een spannende tocht door een donker bos, langs een piepend hek, door een krakende voordeur … de kinderen horen de geluiden allemaal tijdens het voorlezen. Heerlijk spannend, maar niet tè, geweldig voor alle kinderen. De ogen van de dieren laten zien dat ze het spannend vinden, de tekst op rijm vertelt het verhaal op een geweldige manier. Heel knap hoe Bette Westera dit gedaan heeft.  Of ze de Grompel vinden en of hij echt zo eng is? Lees het zelf, dit boek is echt een aanrader!

 

Willewete de Grieken – Suzan Boshouwers – uitgeverij Clavis – ISBN 9789044826579

grieken

Het verhaal:

Willewete zijn informatieve prentenboeken die een antwoord geven op de vragen van jonge kinderen. Sommige onderwerpen staan dicht bij hen, andere een beetje verder. Ze gaan over de wereld en de natuur om ons heen, over het leven in het verleden en het leven nu. Op een speelse en spitsvondige manier vertellen deze boeken wat kinderen graag willen weten. Wil je alles weten over de oude Grieken? In dit boek lees je meer over hoe de oude Grieken leefden. Wie waren hun helden en hun goden? Wat leerden Griekse kinderen allemaal? Waar speelden ze mee? En waar dachten de oude Grieken over na? Op deze en veel andere vragen krijg je een antwoord. Je vindt in dit boek ook een overzicht van voorwerpen uit de Griekse Oudheid, een grote uitklappagina en een miniquiz, zodat je een echte expert wordt. Een informatief prentenboek voor kinderen vanaf 5 jaar over personages in de geschiedenis, namelijk de oude Grieken. Dit boek kwam tot stand in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden.

Team juf Sanne zegt:

Weer een prachtig deel van deze mooie serie Willewete boeken. Schrijver Suzan Boshouwers neemt ons op een knappe manier mee naar de wereld van de Grieken. Lex, een jongen van nu, is op vakantie in Griekenland en door het omslaan van een halve bladzijde is Lex ineens Alexios uit het oude Griekenland. Hij neemt ons mee in waar hij woont, wat hij leert, geschiedenis, democratie, helden, beroepen, noem het maar op. Tussendoor lees je veel wist-je-dat weetjes, spelletjes en een quiz en de duidelijke tekeningen ondersteunen alles. Middenin het boek zit nog een verrassing. De schutbladen zijn ook zinvol gebruikt.  Dit boek moet gewoon op elke school in de boekenkast staan, prachtig!

 

Willewete spelen in de wereld – Reina Ollivier – uitgeverij Clavis – ISBN 9789044826586

spelen

Het verhaal:

Wil je alles weten over spelletjes waar je bijna niets bij nodig hebt? Spelletjes die kinderen overal ter wereld spelen? Spelen kinderen in Afrika anders dan kinderen hier bij ons? Waarom wordt er tegenwoordig bijna niet meer op straat gespeeld? Leer je ook iets als je speelt? En wat is het allerbelangrijkste aan spelen? Op deze en vele andere vragen krijg je een antwoord. Je vindt in dit boek ook een leuke strip, een liedje en een versje, een knutselbladzijde, een grote uitklappagina en een miniquiz, zodat je een echte expert wordt. Een informatief prentenboek voor kinderen vanaf 6 jaar over vrije tijd, meer bepaald spelen.

Team juf Sanne zegt:

Nog zo’n mooi deel van de Willewete serie. Spelen in de wereld, hoe ziet dat er uit? Welke spellen spelen ze in Europa, Afrika, Azië, Zuid-Amerika, Noord-Amerika en Oceanië? Er worden in dit boek spellen en belangrijke regels uitgelegd.  Een heel speels, vrolijk en kleurrijk boek met natuurlijk veel wist-je-datjes, een spel om zelf te maken, een verrassing en een quiz.

 

Een dik jaar Julia en Ot – Elle van Lieshout & Erik van Os – uitgeverij Lemniscaat – ISBN 9789047707264

julia-en-ot

Het verhaal:

Dames en heren: Julia en Ot!
Zij presenteren u verhalen
over dropjes, over oesjes,
over woefels, over snot,
versjes met ontploffingsgevaar,
de leukste liedjes over God.

Verhalen over Tarzan,
een tijgertor, de orenfee,
de tweelingbroer van Sinterklaas,
en wokkels bij het kerstdiner,
over Pasen zonder haas,
over smelten in de zomer,
over winter zonder sneeuw
en het temmen van een leeuw.

Over Polle, over Piet,
over boeven die bestaan,
maar heksen dan weer niet,
over bergen op vakantie
waarvoor je moet betalen.

Dames en heren: Julia en Ot
in versjes en verhalen.

Team juf Sanne zegt:

Prachtig voorleesboek met wel 82 verhalen over de 6 jarige Julia en haar 4 jarige broertje Ot. Het zijn twee eerder verschenen boeken aangevuld met 31 nieuwe versjes en verhalen. Herkenbare belevenissen van deze twee ondeugende kleuters in de vier seizoenen van een heel jaar. In de index is deze verdeling ook terug te vinden. Geweldig om (voor) te lezen, de meeste verhalen zullen een lach op je gezicht toveren!