Boekenbingo 2016 – verslag van juf Sigrid

Juf Sigrid uit Spijkenisse mailde het volgende verslag van de Boekenbingo van haar klas:

Hierbij roep ik  ‘BINGO’! Deze keer een bingo van 28 kleuters uit Spijkenisse voor alle onderbouwboeken. Donderdag was het dan zo ver. Iedereen mocht stemmen met een rood stempotlood. Het was ontzettend lekker weer, dus de verkiezing werd gewoon buiten onder het spelen gehouden in de schaduw in het gras. Vooraf had ik met de kinderen nog herinneringen opgehaald over de boeken. Waar ging dit boek ook al weer over? Weet je nog? In dit boek stonden alleen tekeningen … Wat was er ook weer zo spannend aan dit boek? Geweldig om te zien, hoe de boeken nog leefden bij de kinderen. Er werd steeds omgekeken naar het prikbord met de aftelkalender met alle foto’s van de kaften van de boeken.

bb-sigrid1

Met opzet heb ik de kinderen eerst allemaal apart op een formulier laten stemmen. Ik was ook van plan om Lego in te schakelen om zo torens te bouwen, maar als je dat meteen doet bij kleuters, kiest niet ieder kind echt zelf. ’s Middags lagen er in de kring voor ieder kind 3 legoblokjes klaar en hebben we de blokjes op de boeken neergelegd. Welk boek zou er winnen? Erg spannend. Heel leuk om te zien, dat de kinderen zo betrokken waren. Uiteindelijk is dit dan onze top 3:

1) De Kindertemmer
2) Sneeuwwitje breit een monster
3) En de groeten van Haas

bb-sigrid2

Ik vond het vooral geweldig om te zien dat de kinderen ook genoten van boeken die ik minder snel pak. Boeken zonder woorden vonden ze geweldig. Ook de gedichtenbundel viel in de smaak. ‘Juf, we lezen er een paar en dan stoppen we even om er over na te denken.’ Geweldig toch, als kinderen dit zelf ontdekken.

Als er een kind een boek gemist had door ziekte of afwezigheid en toch de kaft op het prikbord zag hangen, dan werd mij vaak gevraagd om het boek even te herhalen. En de leeshoek werd opeens populair, omdat alle Boekenbingoboeken na afloop in de leeshoek kwamen te liggen. Nu zijn alle Boekenbingoboeken weer netjes ingeleverd in de bibliotheek, zodat ze maar vaak uitgeleend worden. Er zaten namelijk echte toppers bij!