Boekenbingo 2016 – verslag van juf Berni

Juf Berni vertelt:

Het is ons gelukt! we hebben in de klas alle kleuterboeken van de boekenbingo gelezen. De kinderen vonden het geweldig om mee te doen en waren enthousiast om telkens een boek door te strepen wat we uit hadden. Ook de ouders moesten regelmatig kijken hoe ver we waren.  Niet alle boeken waren even makkelijk te lenen, maar dankzij de hulp van onze stagiair, de bieb en een heel lieve tante is het gelukt! Hierbij de verslagen van onze groep:

1. Kom uit die kraan

berni_bb_1

Met het project van Kleuteruniversiteit erbij echt super leuk. De kinderen vonden het verhaal heel spannend. Het jongetje deed allemaal dingen die niet mogen, maar uiteindelijk hielp hij de politie. Ik heb het boek wel 6x voorgelezen.

2.We hebben er een geitje bij

berni_bb_2

Schattig boekje. Tijdens de voorleesweken zijn we met de klas naar de bibliotheek geweest, waar het verhaal ook werd voorgelezen. Met de app erbij een groot succes!

3. Vrolijk

berni_bb_3

Prachtige tekeningen. Hier een drama les mee gedaan. Alle uitdrukkingen laten zien met je mimiek. De tekeningen heel goed bekeken en besproken. De kinderen zagen steeds meer waarom bepaalde kleuren gebruikt zijn. De uitdrukking van de vissen, maar ook hoe groot ze zijn.

4. Balotje en het tasje van oma

berni_bb_4

Een lief verhaal over Balotje. Dit sprak de kinderen heel erg aan. Iedereen heeft wel eens iets van opa of oma gekregen. En ook iets kwijt raken herkennen de kinderen. Gelukkig komt het allemaal weer goed. Nog een heel gesprek over eerlijk zijn en opa’s en oma’s gehad.

5. Tim op de tegels

berni_bb_5

Een topper. De kinderen begrepen heel goed dat Tim heel goed naar zijn vader luisterde. Maar dat er toch allemaal heel gevaarlijke dingen gebeurde, Vreselijk gelachen om dit boek.

6. Nooit denk ik aan niets

berni_bb_6

Prachtig boek met bijzondere gedichten, met tekeningen erbij. Iedere keer een gedicht lezen en bespreken. Een boek waar je heel lang over kunt werken, waar heel veel gevoelens aan de orde komen, de gedichten die niet altijd rijmen, maar echt gedichten zijn. Heel veel gesprekken over dit boek gehad in grote en kleine kringen. Prachtig!

7. Verhalen uit het elzen eiken bos

berni_bb_7

Dit voorleesboek heeft mooie tekeningen. Maar de verhalen spraken de kinderen in onze klas niet erg aan. Na afloop van een hoofdstuk had niemand een idee waar het nu echt over ging. De kinderen werden tijdens het voorlezen ook erg onrustig. Ik heb besloten om dit boek niet uit te lezen. Jammer!

8. Cowboyter

berni_bb_8

Een grappig verhaal over een kabouter die een paard zoekt. De kinderen genoten van dit verhaal en wilden de platen ook allemaal nog eens extra goed bekijken. Iedereen begreep precies waar het over ging en vonden het geweldig dat de kabouter precies op het kuikentje paste. Daarna nog een heel gesprek gehad over doen alsof tijdens een spel!

9. Ssssst

berni_bb_9

Heel weinig tekst en eigenlijk heel eenvoudige tekeningen. Maar wat leuk om te bekijken en lezen met de klas. De kinderen hadden zoveel plezier. En toen het aan het eind opnieuw begon met een eekhoorn wisten ze precies wat er zou gaan gebeuren!

10. Stap maar op mij bezemsteel

berni_bb_10

Wat een heerlijk boek op rijm om voor te lezen. Er zitten leuke woorden in zoals heksensaté! Het is spannend, maar niet te. Een boek dat de kinderen steeds opnieuw willen horen!

11. De kindertemmer

berni_bb_11

Wat hebben we gelachen om dit boek. De kinderen vonden het geweldig dat de twee kinderen zo verwend werden en echt alles mochten. Maar er helemaal niet gezellig door werden. De kindertemmer was best een spannend boek maar ook hilarisch. Nadat we het gelezen hebben is het boek nog naar verschillende andere groepen gegaan, zelfs in de middenbouw. Een aanrader.

12. Het hondje dat Nino niet had

berni_bb_12

Wat een prachtig verhaal en heel mooie tekeningen. Het hondje, wat Nino niet had, is heel voorzichtig en dun getekend. Je moet goed kijken om hem te zien. Een lief verhaal, wat de kinderen herkennen. Er zijn veel kinderen die heel graag een huisdier willen hebben, maar het niet mogen . Veel kinderen bedenken dan een huisdier of nemen een speelgoed dier en doen alsof het echt is. De kinderen begrepen het verhaal dus heel goed.

13. 22 Wezen

berni_bb_13

Om dit boek moest ik als juf heel erg lachen. De kinderen hadden er wel wat uitleg bij nodig. Wat zijn wezen? Wat is een weeshuis? En wat gebeurd er allemaal. Dat de kinderen gevaarlijke dingen doen vonden ze geweldig. Maar dat de directrice ze allemaal in hun bed stopte voor de hele dag vonden ze maar raar en vooral gemeen! Waar de olifant vandaan kwam begrepen ze eerst niet, tot ik ze vertelde dat ze maar eens goed naar de dekbedden moesten kijken. Alles loopt gelukkig goed af.

14. Kikker en de vreemdeling

berni_bb_14

Een heel actueel verhaal! De boeken van Max Veldhuis zijn altijd fantastisch. Het taalgebruik heel mooi. De kinderen lijken zelfs de moeilijkste woorden moeiteloos te begrijpen. Na het voorlezen hebben we gepraat over hoe het zou zijn voor Rat als iedereen lelijk over je praat, terwijl niemand je nog kent. Dit doorgetrokken naar nieuwe kinderen in de klas en een verhuizing die voor een kind op stapel staat. Bij ons nog geen vluchtelingkinderen in de klas anders zou het voor ons NOG actueler zijn geweest.

15. En de groeten van Haas

berni_bb_15

Dit boek was ons voorleesboek tijdens het melk drinken! En wat hebben we genoten. Mooie verhalen, waar de kinderen zich helemaal in konden verliezen. Ze wisten precies waar we gebleven waren en konden zich goed herinneren wie welke tip aan Haas had gegeven. De beschrijvingen van de omgeving waar Haas was zijn geweldig. De kinderen herkenden het direct. Het oerwoud, de pool enz. Een prachig boek wat ik zeker ga aanschaffen voor in de klas. Er is van alles over te vinden op de site van het boek en ook de kleuteruniversiteit heeft er een project over. Een wens voor volgend schooljaar!

16. Aadje Piraatje

berni_bb_16

Piraten zijn natuurlijk altijd geweldig. Dus ook Aadje Piraatje viel in de smaak. Grappige versjes die steeds herhaald worden. De onderwerpen van de verhaaltjes zijn herkenbaar. Vieze soep eten, zwemles, heimwee….. Top boek. Er is een liedje op YouTube wat het allemaal nog leuker maakt.

17. Sneeuwwitje breit een Monster

berni_bb_17

Wat een grappig boek is dit. Ik heb het eerst zelf gelezen en bedacht me toen dat heel veel kinderen niet weten wat breien is. Daarom ben ik begonnen om eerst op 2 penselen en een bol wol te gaan breien. De kinderen vonden het geweldig! Daarna het boek voorgelezen. Het was best spannend met al die gevaarlijke dieren die elkaar opvreten! Maar…… toen sneeuwwitje het laatste monster ging uithalen, begon ik mijn breiwerk ook uit te halen en de reacties van de kinderen waren geweldig. Ze begrepen precies wat er met het monster van Sneeuwwitje gebeurde! Het enige nadeel is dat ik nu een monster moet gaan breien voor de klas.! De krokodil die tevoorschijn kwam toen Sneeuwwitje mals gras ging breien werd met gejuich ontvangen!.

18. De boomhut

berni_bb_18

Een prachtig boek, zonder tekst. De kinderen vonden het geweldig om te bekijken wie er allemaal in de boomhut terecht kwamen. Een boom…. In de sneeuw….???? Hoe kan dat, welke dieren zijn dat? Eten ze elkaar niet op? De platen zijn ook heel erg mooi en inspirerend.

19. Alle verhalen van Kikker en pad

berni_bb_19

Van dit boek uit de jaren 70 hebben we heel erg genoten. Iedere dag een verhaaltje tijdens het melk drinken. Eenvoudige verhalen over de vrienden Kikker en Pad die de seizoenen beleven. Gewoon een blijvertje voor in de kleutergroep.

20. Ridder Wiebe

berni_bb_20

Een leuk verhaal over Wiebe en Flanel. De eerste boeken over Wiebe hebben we in de klas niet gelezen en daarom wisten we eerst niet wie Wiebe en Flanel waren. Tijdens het lezen begrepen we al snel wie, wie was! Toen Wiebe en Flanel door de poort het kasteel ingingen werd het verhaal best een beetje spannend. Wat wie gluurde er steeds naar hen? Na afloop van het verhaal gingen een aantal kinderen nog eens heel goed naar de plaatjes kijken en ze ontdekten steeds meer. Een hand om de hoek, een draak onder de tafel. Spannend, maar niet te spannend.

Dit was het laatste boek van de boekenbingo! Wat hebben we genoten van al deze mooie verhalen. De kinderen vonden het heel erg leuk om te kijken welke verhalen er nog zouden komen en welke boeken we al uit hadden. Ook thuis werden bepaalde boeken herlezen of meegenomen uit de bieb. Als er volgend jaar weer een boekenbingo komt, doen we zeker weer mee.