Interview: Sanne Rooseboom & winactie

Op de boekenbeurs hoorde ik het eerst over ‘Jippie! Een humeurig sprookje’: en ik  was direct geïntrigeerd. Wat een leuk verhaal leek mij dat. En hoe komt een auteur op zo’n idee? Dat vroeg ik Sanne Rooseboom in hoogst eigen persoon. En wil je dit boek winnen? Doe dan mee met de winactie!

jippie

 

Hoi Sanne! Kun je ons iets over jezelf vertellen?

Ik ben 36 jaar, kom uit Utrecht, woon in Rotterdam (net, ik zit middenin een verhuizing) en ik ben journalist. Ik werk voor kranten en bladen en soms voor de radio. Al ben ik de laatste tijd vooral erg bezig met kinderboeken.

Wat was vroeger jouw lievelingsboek?

Eh…ik heb er eigenlijk geen! Ik las heel veel en als ik een schrijver leuk vond, las ik alles van ze. Van Roald Dahl, Annie MG Schmidt, Astrid Lindgren, Thea Beckman, Paul Biegel en Jan Terlouw. Als ik er eentje moet kiezen dan de Heksen. Al vond ik dat als kind doodeng.

Dit boek is jouw debuut. Hoe kwam je op dit verhaal?

Ik werkte voor een radioprogramma dat niet meer zou worden uitgezonden. Dat had ik net gehoord en ik stond samen met de presentator voor de studio. Ik baalde enorm, maar hij glimlachte en zei: ‘Ach, als er één deur dichtgaat, dan gaat er wel weer een andere open!’. Ik vond dat helemaal niet. Ik dacht: Als er een deur dichtgaat, waaien vast alle deuren dicht. En komt je hand ertussen. Daarna ging ik bedenken hoe het zou zijn als iedereen altijd zo vrolijk en opgewekt zou zijn, ook als er iets stoms gebeurt. Zo begon het. Want prinses Super is humeurig en baalt van dingen, terwijl iedereen om haar heen altijd blij is.

 

Waarom werd het een sprookje?

In een sprookje kan je de wereld lekker zwart-wit maken. In Jippie krijg je de mensen niet kwaad, in Grom zijn ze juist altijd chagrijnig. Zo extreem zie je dat om je heen niet vaak. Maar volgens mij hebben de meeste mensen wel buien waarin ze meer Jippie dan Grom of meer Grom dan Jippie zijn. Ik kan zelf heel humeurig worden van de hyper-vrolijkheid van anderen. Dat je overal maar van moet genieten en dat alles altijd goed komt. Dat is helemaal niet zo. Maar het werkt ook andersom. Als iedereen roept dat alles stom is (kijk maar onder de reacties van krantenartikelen online, daar zitten heel veel Grommers), dan valt het in mijn hoofd alweer mee.

Waar gaat het boek over?

Prinses Super is humeurig. Niet altijd; ze houdt van roerei en van lentezon, van voetballen en van grapjes. Maar ze woont in Jippie, een land waar iedereen áltijd opgewekt is. Zelfs als er een boom op hun huis valt of een steen op hun voet, zijn de inwoners van Jippie blij. De aller-aller-vrolijkste jongen van het land, graaf JORIS!!, vraagt prinses Super ten huwelijk (want zo gaat dat in Jippie, je besluit als je 10 bent met wie je later trouwt, zodat je daarna weer tien jaar kunt buitenspelen). Super wil absoluut niet met JORIS!! trouwen en besluit af te reizen naar buurland Grom op zoek naar iemand die wat meer op haar lijkt. En in Grom zijn de mensen vooral heel erg chagrijnig (maar ook verdrietig, boos en geïrriteerd). Ze logeert in de stad Ellende bijvoorbeeld in herberg Het Zwarte Gat, waar het eten altijd vies is. Want waarom zou je daar je best op doen? Het wordt toch poep. Haar einddoel is het donkere kasteel van de koning en koningin van Grom.

Op wie lijk jij?

Op Super. Ik herken haar buien, wat ik al zei, dat je humeurig wordt van blije types en opgewekt van zuurpruimen. En ze zoekt gewoon iemand die een beetje op haar lijkt. Maar ik vind ook de koning van Grom vreselijk leuk. Die haat alles. Honden, geiten, zijn vrouw, regen, mist, eten, mensen. Heerlijke man.

Zit er nog een vervolg in dit verhaal?

Ja! Dat is bijna af. Daarin bedreigt een groep slopende ridders Grom en Jippie en moet Super ingrijpen. Er komt in september ook een volledig nieuw boek uit: Het Ministerie van Oplossingen, dat is dan dus mijn tweede boek, voor kinderen van 10 jaar en ouder.

Bedankt voor dit gesprek. Ik moet gaan, anders mis ik de tram!

Ach, als de tram wegrijdt, komt er altijd wel weer een andere. Dat zouden ze in ‘Jippie’ zeggen.

Winactie

Op wie lijk jij? Op een Jippie of op een Grommer? Eerlijk zeggen!
Stuur me een mailtje met een eerlijk antwoord en een korte anekdote erbij om het te bewijzen. Je maakt dan kans op een exemplaar van ‘Jippie! Een humeurig sprookje.’

Stuur je antwoord voor 8 juni 2016 naar sanne@jufsanne.com o.v.v. ‘Jippie!’ en vergeet daarbij niet je adres te vermelden. De winnaars worden op 9 juni bekend gemaakt.

Wil je het eerste hoofdstuk uit “Jippie, een humeurig sprookje” lezen? Klik dan op de pagina, en daarna op inkijkexemplaar.

jippie01