Boekenblog mei 2016 – deel 1

Samen met Karin Stolk bekijk ik weer de leukste en meest bruikbare boeken voor het onderwijs. Deze maand bekeken we vooral veel leesboeken, met het oog op de zomervakantie.

Rover gezocht – Udo Weigelt & Marieke Nelissen – uitgeverij Lemniscaat – ISBN 9789047706182

rover-gezocht

Het verhaal:

Een kolderiek verhaal over een zoektocht naar een rover. Midden in een brede rivier ligt het rijk van koning Ignaz, een eiland waar de mensen al zo lang ze zich kunnen herinneren in alle rust gelukkig leven. Dat lijkt heel leuk, maar dat is het niet voor iedereen: de wachtmeester heeft al zijn hele leven niets te doen. En nu is hij daar ziek van geworden. Zo ziek dat maar één ding hem beter kan maken: een echte rover op het eiland. Een rover waarop hij jacht kan maken. Finn, de stalknecht, maakt zich zorgen om de gezondheid van zijn vriend de wachtmeester, maar wat kan hij doen?

‘Als jij een echte ridder was,’ zei Alicia ten slotte, ‘dan zou je er nu op uit trekken om een rover voor de wachtmeester te zoeken.’
‘Ik weet helemaal niet hoe een rover eruitziet, of waar ik die vandaan moet halen. Of hoe ik hem zover krijg dat hij bij ons als rover begint.’
‘Klopt. Bovendien ben je maar een gewone stalknecht,’ zuchtte Alicia. ‘Wat we nodig hebben is een echte ridder. Die kan dan ook met mij trouwen als hij weer terugkomt en een rover heeft meegenomen. Tenminste, als hij niet alleen maar ridder is, maar ook een prins. Want prinsessen trouwen alleen maar met prinsen.’

Finn verzamelt al zijn moed en gaat op zoek naar een rover. Een tocht die natuurlijk levensgevaarlijk is – want dat zijn rovers nou eenmaal. Udo Weigelt schrijft een verrukkelijk sprookjesachtig met draken, tovenaars, goudlibellen … maar rovers? Marieke Nelissen, een van de Nederlandse winnaars van de Lemniscaat Illustratiewedstrijd 2015, geeft Ignazië en zijn bijzondere inwoners kleur.

Team juf Sanne zegt:

Een mooi verhaal over vriendschap in een wereld vol gevaren en magische wezens. Het verhaal is spannend, bevat veel humor en grappen en er zijn prachtige illustraties in kleur die het verhaal goed ondersteunen. Als je in het verhaal zit leg je het boek niet meer weg. Het verhaal van Finn de stalknecht, die helemaal alleen op reis gaat spreekt erg aan. Hij ontmoet verschillende personen onder andere vriendelijke rovers, heksenkraaien en een grote draak, maar leert ondertussen heel veel over zichzelf. Het open einde vraagt om een vervolg! Met prachtige illustraties van Marieke Nelissen, dat moet echt even gezegd worden.

Bij de neus genomen – Loes Riphagen – uitgeverij de Fontein – ISBN 9789026138423

bij-de-neus-genomen

Het verhaal:

Bij de neus genomen van Loes Riphagen: het eerste koffietafel-prentenboek! Bijzondere illustraties met opvallende uitsnedes, en een gratis app. Naar een verhaal van Rudyard Kipling. Een nieuwsgierige olifant stelt continu vragen aan de dieren in het woud. Als hij iets van de krokodil wil weten, bijt deze hem in zijn korte neus. Olifant probeert los te komen, maar daardoor rekt zijn snoet uit tot een lange slurf. Olifant is erg verdrietig, maar ontdekt dan de voordelen van zo’n slurf. De bijzondere uitwerking met goudfolie op het omslag en gestanste pagina’s maakt dit prentenboek tot een must have-kunstwerk! Met het boek krijg je gratis toegang tot de bijbehorende app.

Team juf Sanne zegt:

Wauw, wat een juweeltje. Het boek is net een drie dimensionaal schilderij met een zwarte lijst en gouden letters. Het schilderij is heel mooi, elke bladzijde is zo geknipt dat je tussen de bomen door kunt kijken naar een volgend laagje. De illustraties zijn zwart wit met af en toe een kleurtje en het oerwoud laat steeds een beetje meer zien van wat de kleuren eigenlijk zijn. Werkelijk prachtige uitvoering van een oud verhaal. Leuk extraatje is de app die bij het boek ontwikkeld is. In de app kun je spelen met alle dieren uit het boek. Spelenderwijs en met veel humor leer je leuke weetjes over de dieren. Je kunt ook overal de blauwe olifant zoeken. En dit allemaal zonder woorden! Recentelijk bekroond met de Silver European Design Award 2016. Gefeliciteerd, Loes!

 

Keet met bubbels – Femke Dekker & Marieke Nelissen – uitgeverij Gottmer – ISBN  9789025761424

keet-met-bubbels

Het verhaal:

Kinderboeken over heksen: wat is daar nou niet leuk aan? ‘Keet met bubbels’ is het tweede deel in de grappige serie ‘Verhalen uit de Heksenkeet’, voor lezers van 7 tot 10 jaar. De Heksenkeet is een spannend huis met krakende trappen en piepende deuren, waar regelmatig rare dingen gebeuren. Dat is niet zo verwonderlijk, want de vier bewoonsters – Sybil, Lidwien, Stella en Luna – zijn niet alleen heks maar ook nog eens knettergek. In dit tweede deel staat de zweverige heks Luna centraal, die een wel héél bijzondere ketel toverbubbels brouwt. Wat ziet de wereld er mooi uit door die grote, kleurrijke bellen … Luna zwerft in trance door de Heksenkeet, en daar komt ze heel wat rare dingen tegen!  Femke Dekker & Marieke Nelissen Femke Dekker en Marieke Nelissen (ill.) weten als geen ander wat jonge lezers aanspreekt. Beiden hebben al vele educatieve kinderboeken op hun naam staan. ‘Verhalen uit De Heksenkeet’ is hun eerste gezamenlijke project. Met aanstekelijke humor in tekst en beeld laten ze kinderen de magie van het lezen ontdekken.

Team juf Sanne zegt:

Grappig boek over vier vrolijke heksen die eerst voorgesteld worden. Handig, want dan kan je soms nog even spieken voorin het boek. Luna maakt toversop want ze wil bellenblazen. Er gaat van alles in de ketel om de bellen zo goed mogelijk te maken. Ze moeten lekker ruiken, een leuk kleurtje hebben, stevig zijn en natuurlijk heel speciaal zijn … Stella denkt dat Luna gaat schoonmaken en daar begint de keet. Maar bij Luna komt altijd alles goed, dus ook dit avontuur. Korte zinnen die onder elkaar staan maakt dit een leuk boek voor jonge lezers.

 

Vanillevla met wormen – Yvonne de Vries & Kees de Boer – Uitgeverij van Holkema en Warendorf – ISBN 9789000342785

vanillevla-met-wormen

Het verhaal:

Wormen in vanillevla, een kanon met jeukpoeder en nog veel meer. Prinses Charlotte zet alles op alles om trouwlustige prinsen bij haar moeder weg te jagen. Maar als prins Victor Valreep het paleis binnen valt, blaast hij mama van haar sokken. Geen streek die daar iets aan doet. Hoe ver gaat Charlotte om de liefde te verslaan? Vanillevla met wormen is een heerlijk sprookje met een actueel thema. Het recept heet Kattenkwaad met de illustraties van Kees de Boer als geheim ingrediënt. Kinderen gaan smullen van dit verhaal!

Team juf Sanne zegt:

Wat een heerlijk boek vol humor over een geweldige prinses! Het is echt een modern sprookje en prinses Charlotte haalt enorm veel kattenkwaad uit. Haar moeder is al vijf jaar weduwe en moet van de ministers nu namelijk op een nieuwe man uit. Daar is Charlotte het niet mee eens. Alle prinsen hebben een zwakke plek, die Charlotte blootlegt: de een is te laf, de ander is jager.

De prinses beschrijft wat ze ziet en meemaakt op een beeldende en originele manier, ‘In de tuin is het zo stil, dat je een muis aan een stukje kaas kunt horen knabbelen.’ Dit maakt het een lekker leesbaar boek. Het boek heeft korte hoofdstukken, is geschreven in de ik-vorm. De kinderen zullen zichzelf hier zeker in herkennen. De lekkere gekke tekeningen van Kees de Boer maakt dit boek echt een voorleestip.

 

De blitskikkerclub – Eveline Stoel – uitgeverij Rubinstein – ISBN 9789047620327

blitskikkerclub

Het verhaal:

De blitskikkerclub is een boek over Sam en Kick. Sam is goed in rock-’n-rollen, hutten bouwen, wurmen zoeken en nog 671 andere dingen. Hij weet het precies, want hij heeft het allemaal opgeschreven op een lijst. Het enige waarin Sam niet zo goed is, is boos zijn. Je zou ook kunnen zeggen dat hij er juist té goed in is: als Sam boos is, wil hij alles en iedereen aan flarden scheuren. Totdat hij Kick de blitskikker ontmoet, een koele gast die Sam op zijn motor meeneemt naar de Blitskikkerclub. Daarna wil Sam nog maar één ding: lid worden. Maar dan moet hij wel zijn hoofd koel houden …

Team juf Sanne zegt:

Mooi verhaal over Sam en zijn emoties. Sam kan namelijk heel veel, maar zijn boosheid onder controle houden lukt hem echt niet. Als hij boos wordt, verandert hij namelijk in een woeste tijger en wil hij alles en iedereen verscheuren. Hij is daarna niet blij maar verdrietig …

Gelukkig ontmoet Sam Kick de blitskikker, die vroeger een driftkikker was. Kick neemt Sam mee naar de blitskikkerclub waar hij lid mag worden als hij zich aan twee clubregels houdt. Een mooi en spannend verhaal over emoties dat ook andere mogelijkheden en oplossingen laat zien. Een gaaf boek voor driftkikkers, coole kikkers en blitskikkers met ideeën om je eigen club op te richten.

 

De ponyclub, supershetty’s op spokenjacht – Suza Kolb – Veltman uitgevers – ISBN 9789048312382

supershettys-op-spokenjacht

Het verhaal:

Verhuizen? Dat vinden de Shetlanders Choco en Koekie superstom! Maar de Bazin heeft nu eenmaal besloten dat ze samen met alle andere viervoeters naar een nieuw huis gaan. Eenmaal op de nieuwe boerderij is er iets niet pluis. ’s Nachts klinken er enge geluiden in de stal en in het dorp gaan er geruchten dat het spookt op de boerderij. Dat gaat Choco natuurlijk onderzoeken! Want als je een van de beste spokenjagers van het dorp bent …

Team juf Sanne zegt:

Heerlijk boek over de ponyclub, de eerste van een serie. Er volgen er ongetwijfeld nog veel meer. Op de schutbladen worden de dieren voorgesteld, gelukkig maar want dan kun je gemakkelijk even terugkijken wie wie is. Het is een vrolijk boek, voorzien van een aantal kleine illustraties tussen de tekst. Hoofdpersoon Choco speelt een belangrijke rol in het verhaal. De dieren moeten met hun baasje verhuizen naar een andere boerderij. Al snel blijkt het te spoken en de dieren bedenken een slim plan om dit spook weg te jagen. Aan het einde van het boek lossen alle problemen natuurlijk op en ligt de weg open voor het volgende deel. Leuk boek voor kinderen die van dieren en vooral van paarden houden.

 

Lucas op weg naar een wereldrecord – Molly B. Burnham –Veltman uitgevers – ISBN 9789048312757

lucas-op-weg-naar-een-wereldrecord

Het verhaal:

De tienjarige Lucas heeft een droom: een wereldrecord vestigen, het maakt niet uit waarmee. Maar met vijf knotsgekke zussen en een sloopkogel van een broertje in de buurt is dat makkelijker gezegd dan gedaan … Samen met zijn beste vrienden Lenny en Pippa moet het Lucas lukken om zijn droom te laten uitkomen – als zijn broertje Julius, beter bekend als De Verwoester, maar uit de buurt blijft!

Team juf Sanne zegt:

Lucas is helemaal in de ban van het Guinness World Records-boek. Hij heeft een grote droom: zelf een wereldrecord vestigen. Het boek is geschreven vanuit Lucas, in de ik vorm dus. Lucas beschrijft zijn familie: zijn ouders, vijf zussen en een jonger broertje dat eenvoudig gezegd nogal een lastpak is. Om aan zijn broertje te ontkomen slaapt Lucas buiten in zijn eigen tent. Zijn beste vriend Lenny en nieuwe klasgenoot Pippa helpen hem met het verzinnen en uitvoeren van allerlei pogingen om een record te vestigen. En dan, zo maar ineens is het er … Grappig boek met humor, geschreven in korte stukjes achter elkaar met veel weetjes. De kleine tekeningen in zwart wit zijn grappig en versterken de tekst.

 

De mysterieuze controller – David Baddiel – Veltman uitgevers – ISBN 9789048311132

mysterieuze-controller

Het verhaal:

De elfjarige tweeling Finn en Ella zijn allebei nerds, maar ze zijn niet identiek. Ella is super goed in videogames, Finn is fantastisch in …  nou ja, niets eigenlijk. Dan ontdekken ze op een dag een wel heel bijzondere controller, waarmee ze niet het spel besturen maar … elkaar!

Team juf Sanne zegt:

Wat een gaaf boek, het is wel een dik boek maar het leest geweldig vlot en het verhaal is om van te smullen. De tweeling Finn en Ella hebben iets aan hun moeder (tv verslaafd) en hun vader (veel te dik). Gelukkig voelen ze zich gelijk en hebben ze dezelfde interesses, onder andere gamen. Als vader op de controller van Ella gaat zitten gaan ze op internet zoeken naar een andere. Ze vinden een mysterieuze man en als ze thuiskomen is de controller er al met een bijpassende armband. Al snel komen Ella en Finn er achter dat degene die de armband draagt bestuurd kan worden door de controller. Nu kunnen ze aan de slag want alles kan! Heerlijk boek, zonder clichés, met korte hoofdstukken en lekker veel tekeningen. In het boek zijn de nodige levenslessen gestopt, heel mooi gevonden. Een aanrader!