Boekenbingo 2016 interview: Janneke Schotveld

De boekenbingo is nu al een paar maanden onderweg en ik geniet met volle teugen van alle reacties via de mail of op social media. Er wordt goed gelezen, ook door de kinderen. Om de paar weken kun je interviews lezen met auteurs die hun medewerking aan de boekenbingo hebben verleend. Eén van die auteurs is Janneke Schotveld. Haar nieuwste boek ‘Superjuffie op kamp’ is net verschenen.

9789000348473_download

Naam: Janneke Schotveld

Korte bio: Kinderboekenschrijfster, bekend van onder andere Villa Fien, Hotel Kindervreugd, Superjuffie en Botje. Naast schrijven hou ik van lezen, bos-met-hond, yoga, chocola, goeie wijn, olijven en zon. Oja, en poezen. Die moesten eigenlijk vooraan:-)

Leeftijd: 42

Lievelingskinderboek: Ronja de Roversdochter en Minoes.

Hoezo dat?

Omdat ik vroeger beide wilde zijn. Nu nog eigenlijk.

Even over jouw top 3 voor de boekenbingo, waarom deze drie? (22 wezen, botje en alle dieren levend en vrij)

Nou, de eerste, ‘Botje’, omdat ik ook reclame voor mezelf mocht maken 😉 En Superjuffie kennen veel kinderen al.

’22 wezen’ is een heerlijk prentenboek met een geestig verhaal en mooie tekeningen waarin grapjes verborgen zitten. Zo zit bijvoorbeeld Pippi Lankous ook in het tehuis voor Gewezen-Wezen. Mijn kinderen hebben er vroeger veel en vaak van genoten. Toen ik ze vroeg, welk prentenboek zal ik noemen voor een boekenbingo, riepen ze allebei: 22 wezen! (en daarna Kippetje Tok, die is ook heel leuk)

‘Alle dieren levend en vrij’ van Mariken Jongman is een fijn boek dat, anders dan de titel misschien doet vermoeden, niet moralistisch is. Gijs en Dietie zijn twee heel verschillende kinderen, die gaandeweg steeds dichter bij elkaar komen. Dat levert mooie dialogen op. Het leest lekker, is spannend en grappig. En natuurlijk gaat het ook over dieren en over hoe wij mensen met ze omgaan. Een belangrijk onderwerp vind ik. Ik begrijp niet zo goed waarom niet elke dag op het Journaal is dat we nog steeds varkens in de bio-industrie stoppen en kippen in een kooi. En dan heb ik het nog niet eens gehad over stiertjes en, en, en … ik lijk een beetje op Dietie;-)

Wat is jouw favoriete karakter uit jouw eigen boeken?

Superjuffie. Ze lijkt erg op mij. Of ik op haar.

Superjuffie op kamp, waar gaat het boek over?

Superjuffie en haar klas gaan op een door meester Snor uitgezocht kamp: een oerkamp. Meester Snor gaat ook mee, en vooral hij heeft er erg veel zin in. Eenmaal daar gaat het al snel mis. En dit keer niet alleen met dieren. Ze gaan bijvoorbeeld leren boogschieten en juf Josje schiet per ongeluk … Nee, dat zeg ik niet. Lees zelf maar!

Kun jij jouw eigen kampervaring nog herinneren en had jij daar wat aan bij het schrijven van dit boek?

Heeeel lang geleden ben ik zelf een keer op zo’n prehistorie-kamp geweest, zo lang geleden dat ik veel details niet meer wist. Maar gelukkig was mijn nichtje Mara pas geleden op oerkamp geweest en kon ik haar altijd appen met vragen als: waren er borden? waar zaten jullie op? dat soort dingen. En ze gaf altijd meteen antwoord, ook onder schooltijd. Wat ik zelf nog wel heel goed weet is dat we een wc-gat moesten graven, brrrr …

Wat is het leukste dat een kind jou ooit gezegd heeft over Superjuffie?

Superjuffie maakt veel los bij kinderen. Ik krijg stapels tekeningen, mails en briefjes, superleuk! Ik weet eigenlijk zo gauw geen speciale anekdote. Wel weet ik de allerliefste tekening, die kwam van een jongetje uit groep drie. Hij had Superjuffie als koppoter getekend en er heel groot: Suupjuuf bij geschreven. Het was een soort oer-versie van Superjuffie:

superjuffiekp

Sowieso is dat iets wat ik heel leuk vind en niet vantevoren had gedacht: veel jongens zijn gek op Superjuffie.

Identificeer jij je met Superjuffie?

Ja. 🙂

Oké, iets meer uitleg: ik hou net als Superjuffie van dieren, ik hou net als Superjuffie niet van in de spotlight staan, (maar ik wil wel dat iedereen mijn boeken leest, wat soms een lastige combinatie is) en ik hou van gekleurde laarzen. Ik ben iets minder aardig en geduldig dan Superjuffie en ik ben ook minder volgzaam. Als ik meester Snor als baas had gehad, dan was ik al lang héél hard weggehold. (of gevlogen, als ik dat zou kunnen)

Wil je de boekenbingo’er nog een hart onder de riem steken?

Huh? Een hart onder de riem? Ze mogen toch heel veel leuke boeken lezen? Dat is alleen maar leuk! Ik wou dat ik mocht boekenbingoën!

Winactie:
Wil jij een exemplaar van het nieuwste boek ‘Superjuffie op kamp’ van Janneke Schotveld winnen? Geef dan antwoord op de volgende vraag:

Wie weten ‘het geheim’, de locatie van het kamp? Hint? Lees hier de eerste paar hoofdstukken uit het boek. Klik onder de afbeelding van het boek op ‘inkijkexemplaar‘.

Stuur je antwoord voor 24 mei 2016 naar sanne@jufsanne.com o.v.v. “Superjuffie op kamp” en vergeet daarbij niet jouw adres te vermelden. De winnaars worden 25 mei bekend gemaakt.