De Prentenboeken top 10 van 2017

De CPNB heeft de prentenboeken top 10 van 2017 bekend gemaakt. Lees hier welke titels dat zijn!

De winnende titel is ‘De kleine Walvis’ van Benji Davies van Uitgeverij Luitingh Sijthoff.

De kleine walvis – Benji Davies – Uitgeverij Luitingh Sijthoff

kleine_walvis

Het verhaal:
Boy woont met zijn vader en zes katten in een klein vissershuisje. Na een stormachtige nacht vindt hij een jonge walvis op het strand. Dat is het begin van een bijzondere vriendschap…

Berre is bijna jarig – Annemarie Berebroucx – De Eenhoorn

berre_is_bijna_jarig

Het verhaal:
Vierde verhaal in de reeks over Berre de beer en Fleur de eend. Berre is morgen jarig. Fleur wil hem verrassen met een feest. Ze heeft veel werk. Ze moet uitnodigingen maken, taart bestellen bij de bakker, het huis versieren … En natuurlijk wil Fleur een cadeau voor Berre kopen. Maar Fleur heeft het zo druk, dat ze net dat uit het oog verliest …

 

Buurman Brombeer – Ciara Flood – Uitgeverij de Fontein

buurman_brombeer

Het verhaal:

Boze beer wordt beste buur. Beer woont alleen, ver van de bewoonde wereld, en dat bevalt hem uitstekend. Maar dan krijgt hij buren… Deze vriendelijke konijnenfamilie wil graag contact met haar buurman, maar die reageert steeds norser. Toch lukt het de konijnen deze brombeer voor zich te winnen. Een warm verhaal over vriendschap.

Hé, wie zit er op de wc? – Harmen van Straaten – Uitgeverij Leopold

wieziteropdewc

Beer moet heel nodig. Hij loopt naar de wc.
Maar de deur is op slot. Wat moet hij daar nu mee?

Raad je mee?

 

Het boek zonder tekeningen – BJ Novak – Terra Lannoo

zondertekeningen

Het verhaal:
Het eerste prentenboek zonder prenten is uniek, eigenzinnig en hilarisch.
Als je dacht dat een boek saai is als er geen tekeningen in staan, dan heb je dat mis. Want dit boek met niks dan woorden is NIET saai. Vraag maar of iemand dit voorleest. Maar pas op: elk woord moet luidop gelezen worden. Ook een woord als BLORK of BLURF. Zelfs als er staat: ‘Ik ben een aap.’ En dat vinden vooral kinderen maar al te leuk. Wie dit boek voorleest, wordt op slag een komiek. Je publiek komt niet meer bij van het lachen. Wees dus gewaarschuwd! ‘Het boek zonder tekeningen’ werd in het Nederlandse actualiteitsprogramma ‘De wereld draait door’ besproken door het boekenpanel.

 

Kleine blauwe truck – Alice Schertle & Jill McElmurry – Gottmer uitgevers

kleine blauwe truck

Het verhaal:
Kleine blauwe truck is de vriendelijkste wagen van de boerderij. Hij is bevriend met alle dieren en staat altijd voor iedereen klaar. Zélfs de knorrige kiepwagen, die altijd hard langs hem heen rijdt, helpt hij uit de brand. Of eigenlijk: uit de modder. Maar dan komt kleine blauwe truck zelf vast te zitten… Gelukkig heeft hij een hoop vrienden die hem graag een duwtje komen geven!

 

Kom uit die kraan! — Tjibbe Veldkamp en Alice Hoogstad – Lemniscaat uitgevers

9789047707271

Het verhaal:

Kinderen mogen niet op de bouw komen, dat weet Bart best. Op een dag kruipt hij toch onder het hek door en bestuurt de wals, de cementwagen en de hijskraan. Waarom doet hij dat?

 

Klein geitje kan alles – Yvonne Jagtenberg – Leopold uitgevers

klein_geitje

Het verhaal:
Klein Geitje is het kleinste geitje van allemaal. Maar dat maakt niks uit, want Klein Geitje kan alles al. Klimmen, bijten, blèren, eten… Een kleine geit in de grote wereld. Net zo eigenwijs als een peuter!

 

Lente, zomer, herfst en winter – Britta Teckentrup – Veltman Uitgevers

lente_zomer_herfst_winter_britta

Het verhaal:
Een tijdloos verhaal over een nieuw begin… Kijk door de gaatjes in de boom en zie wat de natuur allemaal doet in vier jaargetijden met regen, zonneschijn, wind en sneeuw.
Elk seizoen wordt tot leven gebracht door de prachtige illustraties van Britta Teckentrup.

 

Van wie is die hoed? – Joukje Akveld & Thé Tjong-Khing – Gottmer uitgevers

vanwieisdiehoed

Het verhaal:
Van wie is die hoed? is het eerste deel van een nieuwe serie peuterboekjes van Joukje Akveld. In elk deel wordt steeds de vraag gesteld: wie of wat hoort hierbij? De illustraties zijn van Thé Tjong-Khing.
Links een hoge hoed, rechts vier figuurtjes: een sporter, een vrouw in een strandjurk, een sneeuwman en Sinterklaas. Van wie is die hoed? Als de keuze is gemaakt, volgt een prachtige tekening: natuurlijk is het de sneeuwman met zijn hoge hoed!