Boekenblog april 2016

Samen met Karin Stolk bekijk ik de leukste en meest bruikbare boeken voor het onderwijs. Deze maand hebben we deze titels voor je geselecteerd:

Boer Boris en de eieren – Ted van Lieshout & Philip Hopman – Uitgeverij Gottmer – ISBN 9789025762520

boerborisendeeieren

Het verhaal:

‘Boer Boris en de eieren’ is het zevende prentenboek in de succesvolle reeks van Ted van Lieshout en Philip Hopman. In dit deel hebben de kippen van Boer Boris wel héél kleurrijke eieren gelegd. Help, zijn de kippen soms ziek? Welnee: het is Pasen! De kleurrijke eieren van Boer Boris ‘Boer Boris en de eieren’ is een perfect prentenboek voor Pasen. De kippen hebben extra hun best gedaan om vrolijke, gekleurde eieren te leggen. Boris laadt ze op de trekker om ze te verstoppen door het héle land en de kippen gaan gezellig mee. Maar na een bijna-botsing met de paashaas zijn alle eitjes stuk. Van schrik leggen de kippen opnieuw een ei, maar niet zo mooi gekleurd helaas. Er moet gauw iets gebeuren – hoe komen ze aan kleuren? De Boer Boris-serie van Ted van Lieshout en Philip Hopman is al vaak in de prijzen gevallen. Zo werd ‘Boer Boris in de sneeuw’ bekroond met een Vlag & Wimpel en werd ‘Boer Boris gaat naar zee’ gekozen tot Prentenboek van het Jaar 2015!

Team juf Sanne zegt:

Prachtig boek op rijm met platen in mooie zachte kleuren, dit boek boeit alle lezers meteen. Boer Boris is inmiddels een bekend figuur en het is de makers weer gelukt om dit avontuur weer heel goed over te brengen. Het verhaal leest erg lekker voor, in de platen zitten zo veel details dat je er naar kunt blijven kijken. De zoekopdrachten zijn zo mooi geïntegreerd dat ze de kinderen prikkelen en uitdagen om nog beter te kijken.

Kortom: Boer Boris en de eieren is weer genieten, een feest om voor te lezen!

Joke wil spoken – Jeroen Schipper & Cindy van de Ven – Uitgeverij C. de Vries Brouwers – ISBN 9789053415559

jokewilspoken

Het verhaal:

Joke is een rondzwevende geest. Maar voor rondzwevende geesten valt er weinig te beleven. Om je dood te vervelen! Dus Joke wil iets anders: Joke wil spoken! Ze zoekt een goed laken om iedereen bang mee te maken. Maar dat valt toch niet mee. Jij kunt haar vast helpen!

Team juf Sanne zegt:

Geweldig boek! Joke, een rondzwevende geest, gaat op zoek naar een kledingstuk om van haar onzichtbare ik een spook te maken. Joke wil alleen geen wit … en gaat op zoek naar een ander doek. Heerlijk herkenbare stoffen kleden komen voorbij, herkenbaar voor ons allemaal, maar die maken Joke helaas geen spook. Wordt het dan toch dat witte laken? Aan het einde van het boek zit een leuke verwerkingsopdracht waar de kinderen mee aan de slag kunnen. Uitdaging genoeg om mee aan de slag te gaan!

 

Karel Appel uit de kapperszaak in de Dapperstraat – Imme Dros & Harrie Geelen – Uitgeverij Leopold – ISBN 9789025868703

karelappel

Het verhaal:

Jan Appel, kapper in de Dapperstraat
die scheert, knipt en kapt van vroeg tot laat.
Hij heeft een zoon Karel die als hij ooit sterft
de kapperszaak in de Dapperstraat erft!

Zijn kleine Kareltje veegt het haar
voor pappa Jan Appel bij elkaar.
Hij schikt de kleuren zo op de grond
dat er een kat ligt, een muis of een hond.

Samen met zijn oom trekt Karel eropuit om te schilderen. En als hij eindelijk zijn eigen schilderskist heeft, weet hij het zeker: hij wil naar de kunstacademie. Geen vader die hem daarvan afhoudt! Karel Appel gaat naar de kunstacademie en ontwikkelt gaandeweg een steeds expressievere stijl. Zijn wilde schilderen riep aanvankelijk verontwaardiging op. Maar samen met vrienden Corneille en Constant zocht Appel toenadering tot gelijkgestemde abstracte kunstenaars uit België en Denemarken. Zo ontstond COBRA, een afkorting van Copenhagen, Brussel en Amsterdam. Van de Dapperstraat tot ateliers in New York, Monaco en Toscane: Karel Appel wordt internationaal gezien als een van Nederlands beroemdste en meest geliefde moderne schilders. Een schilder die zich tot het einde van zijn ven bleef vernieuwen.

Team juf Sanne zegt:

Wat een ontzettend mooi boek! Met een hele goede woordkeuze, geheel op rijm wordt het levensverhaal van Karel Appel verteld. Het verhaal is herkenbaar voor volwassenen, duidelijk voor kinderen en het lijkt net of de illustraties van de hand van Karel Appel zelf komen.

Het boek geeft ons allemaal de boodschap mee om niet te doen wat van je verwacht wordt maar je droom achterna te gaan, zoals Karel deed. Doe wat je gelukkig maakt. Ik word gelukkig van dit boek. Een aanrader voor elke school, niet alleen voor de doelgroep van 4-8 jaar maar ook voor oudere kinderen te gebruiken. Het kan een mooie start zijn voor een lessenserie over kunst maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Lees het boek en laat je eigen fantasie op de vrije loop, er komt vast een heel mooi idee boven drijven.

 

Kuikens op de Dierderij – Lida Dijkstra & Alice Hoogstad – uitgeverij Luitingh-Sijthof – ISBN 9789024569564

kuikensopdedierderij

Het verhaal:

Kuikens op de Dierderij is een heerlijk telboek op rijm, voor de liefhebbers van de versjes van Annie M.G. Schmidt. De tekst is van Lida Dijkstra en de illustraties zijn gemaakt door Alice Hoogstad, die in 2015 een Gouden Penseel kreeg voor Het Monsterboek. Hendrik Haan runt samen met de andere dieren de Dierderij. Op een dag heeft hij groot nieuws: hij wordt vader. Niet van tien, niet van twintig, maar van dertig kuikens! Maar hoe houd je al die kleine gele kuikens uit elkaar? En hoe voorkom je dat ze de Dierderij afbreken?

Team juf Sanne zegt:

Heerlijk boek, met een knipoog naar Annie M.G. Schmidt, dat gaat over een trotse haan die vader wordt van maar liefst 30 kuikens tegelijk. Vader Hendrik neemt zijn taak als opvoeder serieus en gaat er mee aan de slag. Gelukkig krijgt hij hulp van de dieren op de boerderij om zijn kuikens bij en uit elkaar te houden. Hierdoor krijgt het boek een geweldige functie als telboek met de telrij tot dertig.

De lieve maar ondeugende kuikens spreken tot de verbeelding van elk kind, echt een goed bruikbaar boek in vrolijke kleuren.

 

Is het een appel? – Shinsuke Yoshitake – uitgeverij van Goor – ISBN 9789000348862

isheteenappel

Het verhaal:

Prikkelend prentenboek voor nieuwsgierige kinderen. Een jongen krijgt van zijn moeder een appel. Hij vraagt zich af of het wel echt een appel is en bedenkt wat het allemaal zou kunnen zijn. Hij krijgt de meest fantastische ideeën. Is het misschien een vis die zich vermomd heeft? Of een planeet die uit de lucht gevallen is? Is het een appel? is een geweldig, fantasievol verhaal dat kinderen stimuleert om na te denken over wat ze in hun omgeving tegenkomen.

Team juf Sanne zegt:

Wat ontzettend knap dat je op basis van één voorwerp, een appel, met een paar kleuren en de tussenliggende tinten zo’n gaaf boek kunt maken.

De uitgever noemt het een prikkelend boek, en dat klopt ook zeker. Is wat je ziet ook wel wat je denkt dat het is? Het boek nodigt kinderen uit om na te denken, hun fantasie op de vrije loop te laten en eens goed te kijken naar de dingen die ze dagelijks gebruiken. Heerlijk om voor te lezen, maar ook zeer geschikt als opstap om te gaan filosoferen.

 

Van wie is dat huis? – Joukje Akveld & Annemarie van Haeringen – uitgeverij Gottmer – ISBN 9789025759674

vanwieisdathuis

Het verhaal:

‘Van wie is dat huis?’ is het tweede deel van een nieuwe serie peuterboekjes van Joukje Akveld. In elk deel wordt steeds de vraag gesteld: wie of wat hoort hierbij? De illustraties van dit deel zijn van Annemarie van Haeringen. Van wie is dat huis? Links een kasteel, rechts vier figuurtjes: een ridder, een kabouter, een hond en een boer. Van wie is dat kasteel? Als de keuze is gemaakt, volgt een prachtige tekening: natuurlijk woont de ridder in het kasteel! Elk deel wordt door een andere bekende illustrator geïllustreerd, zodat ook de jongste peuters kennis kunnen maken met hun veelzijdige werk. De illustraties van dit tweede deel zijn gemaakt door Gouden Penseelwinnares Annemarie van Haeringen: van een prachtige paddenstoel tot een wel héél comfortabel hondenhok …

Team juf Sanne zegt:

Mooi stevig blokboek voor peuters, herkenbaar en met duidelijke en vrolijke illustraties. De kinderen zullen er van genieten en het elke keer weer willen bekijken en lezen. De tekst is eenvoudig, herhalend en daardoor voor de kinderen heel prettig. Na een aantal keer voorlezen kunnen ze het boekje vast ook ‘zelf lezen’, maar samen lezen blijft natuurlijk het allerleukste wat er is.

 

De wondere wereld, dit is Nederland – Mack – uitgeverij Clavis – ISBN 9789044826463

ditisnederland

Het verhaal:

Nederland staat bekend als het land van klompen, tulpen en molens. Van rivieren en grachten. Van fietsen en bootjes. Maar hoe vieren Nederlanders de verjaardag van de koning? Waarom krijgen ze de kriebels als de temperatuur onder het vriespunt daalt? En welke heerlijkheden vind je nergens anders op de wereld? In dit kleurrijke boek over Nederland kom je het allemaal te weten! Een informatief boek boordevol leuke weetjes en bijzondere verhalen over Nederland, met prachtige foto’s en grappige tekeningen. Voor alle kinderen vanaf 5 jaar.

Team juf Sanne zegt:

Mooi speels vormgegeven boek vol informatie over Nederland. De vierkante pagina’s zijn gevuld met foto’s, weetjes, feiten en vragen. De informatieve teksten zijn geschikt om (voor) te lezen aan oudere kinderen, de vragen die er naast staan zijn meer geschikt voor jongere kinderen. Het boek is ingedeeld in vijf hoofdstukken en geeft ons een verzameling bekende en minder bekende over Nederland. Leuk om te bekijken en te lezen voor jong en oud!

 

Alfons, Nee! Dat is niet oké! – Daisy Hirst – uitgeverij Lemniscaat – ISBN 9789047707127

alfonsnee

Het verhaal:

Zo’n vervelend broertje zou je soms iets aan willen doen … of toch niet? Eerst was Natalie er. Toen kwam Alfons erbij. Normaal gesproken vond Natalie het niet erg dat Alfons er was. Natalie vindt het over het algemeen best dat ze een monsterbroertje heeft. Ze kunnen zelfs leuk samen spelen. Maar als Alfons op de dingen gaat tekenen die Natalie maakt, begint het al vervelend te worden. En als hij haar lievelingsboek opeet, is de maat vol. Woedend tekent Natalie wat er wat haar betreft allemaal met Alfons mag gebeuren. Maar als ze in bad zit, hoort ze vreselijke geluiden. Zou haar wens uitkomen? Dat was echt niet de bedoeling!

In kleurige, knallende tekeningen zet Daisy Hirst het verhaal over de twee monstertjes neer. Een feest van herkenning voor iedere oudere broer of zus.

Team juf Sanne zegt:

Vrolijk boek over Natalie die een broertje Alfons krijgt. Het is gezellig en ze kunnen het prima vinden, totdat … erg herkenbaar voor kinderen die een broertje of zusje krijgen. Ze kunnen heel lief zijn, maar soms gaan ze echt te ver en hoe ga je er dan mee om?

Leuk verhaal met eenvoudige illustraties in primaire kleuren die de kern van het verhaal heel duidelijk weergeven. Heerlijk boek om van te genieten met kinderen die er ongetwijfeld veel in zullen herkennen maar ook om over in gesprek te gaan. Want hoe ga je om met een brusje (of de medeleerling) dat iets doet dat niet oké is?