Boekenbingo 2016: Bingo!

Bingo! Juf Sigrid uit Spijkenisse heeft alle 60 boeken van de boekenbingo 2016 gelezen. Wat een prestatie! Sigrid stuurde ons haar ervaringen:

Ergens in januari zag ik opeens een oproepje om mee te doen aan de Boekenbingo 2016. Voor mij een nieuw fenomeen, want de versie van 2015 was mij totaal ontgaan… Ik keek belangstellend naar wat filmpjes van de vorige versie en besloot om de lijst met titels uit te printen. Een aantal titels had ik ooit wel eens gelezen, maar ik zag ook een heleboel onbekende boeken voorbij komen. Ik ben eerst eens een avondje gaan zitten met de catalogus van de bibliotheek online voor mij en heb eerst eens even ontdekt, welke boeken in het bezit van de bibliotheek waren en waar ze dan staan. Ik kwam tot de ontdekking dat het best een zoektochtje zou worden. Sommige boeken staan op de prentenboeken afdeling. Andere boeken bij de informatie boeken. Een enkel boek op het Makkelijk Lezen Plein en dan heb je dus ook de B, C en Young Adult (D) boeken. Toen ik dat eenmaal wist, was het iets makkelijker zoeken en kon ik de eerste stapel in huis halen. Alleen jammer, dat net nu ik perfect de weg weet in de bibliotheek, de bibliotheek aan het verbouwen is….

bibliotheekThuis keken ze mij een beetje vreemd aan. ‘Best veel boeken, mama’, zei mijn zoon. Toch zag ik het wel zitten. Nog een zoektochtje in mijn eigen boekenkast en even rondneuzen op school en ik kon starten. Op school heb ik nog  reclame gemaakt om andere collega’s mee te laten lezen. Ik heb de hele lijst aan de binnenkant van de WC-deur van het personeel geplakt, dus iedereen was wel op de hoogte. Tijdens het voorlezen van mijn kinderen voor het naar bed gaan, mochten ze een boek uit de Boekenbingo kiezen. Waar ik tijdens het lezen achter kwam, is dat je denkt, dat je als juf onbevooroordeeld leest, maar toch merkte ik, dat ik bepaalde boeken altijd links laat liggen. Een SF-boek over de maan had ik nooit gepakt. Toch ben ik blij, dat ik ‘De maan-zaak’ gelezen heb. Boeken over dieren, spreken mij ook op de een of andere manier minder aan. Toch was ik heel verrast over het boek over de dierenambulance en ook het boek met weetjes over okapi’s was verrassend leuk en interessant. Ook het boek over Blijdorp in oorlogstijd vond ik reuze interessant.

bibliotheek2

Boeken, die ik als kind het leukste vond, probleemboeken á la Carry Slee en fantasieboeken, spreken mij nog steeds het meest aan. Geweldig, dat ik nu wat boeken van Anna Woltz heb gelezen en ook de boeken van Roald Dahl zijn nog steeds geweldig. Toch zijn er nog steeds veel meer ‘smaken’ die ik nu ontdekt heb. ‘Soldaten huilen niet ‘ was een grote verrassing en bij ‘Uitgespeeld’ heb ik echt een traantje gelaten. Wat helemaal een ‘winst’ is, is dat ik weer volop in gesprek ging over boeken en lezen in het algemeen. Collega’s vroegen regelmatig wat ik nu weer aan het lezen was en een lerares van een middelbare school (en ook schrijfster) kwam ik regelmatig tegen in de bibliotheek of op de school van mijn kinderen en zij leest nu ook veel boeken van de Bingolijst. Regelmatig vertelden wij elkaar ‘live’ of even via een berichtje op de telefoon, hoe het boek beviel. Erg leuk om een leesmaatje te hebben. Ik kwam erachter, dat ik lezen nog steeds verschrikkelijk leuk vind en dat ik er veel te weinig tijd voor vrij maak of eigenlijk vrij maakte. Dit gaat zeker veranderen.

Van een aantal boeken wil ik graag het vervolg lezen. Superhelden.nl bijvoorbeeld; ik moet weten, hoe het verder gaat. En de hond Sam, daar wil ik ook zeker deel 2 van lezen. Ik heb op school gevraagd of ik een keer tijdens een vergadering mag vertellen over de boeken, die ik gelezen heb. En ik ben met mijn groep nog bezig met de onderbouwboeken. Verder denk ik, dat het belangrijk is om af en toe een nieuw kinderboek te lezen. Wij, als leerkrachten, kunnen toch het verschil maken. Ik denk, dat je het beste een boek kunt promoten, als je het echt gelezen hebt. Ik wil zeker met het onderwerp Boekpromotie aan de slag gaan en zag onder andere al leuke tips op de site van Jacques Vriens.

Het is onmogelijk om een totale Top 3 te maken. Er zijn zoveel mooie boeken. Ik heb alle boeken kort beschreven en beoordeeld op Goodreads en voor nu 3 Toppen 3: één voor de onderbouw (OB), 1 voor de middenbouw (MB) en 1 voor de bovenbouw (BB).

Top 3 Boekenbingo OB:
1) Het hondje dat Nino niet had (zo origineel)
2) En de groeten van Haas (verrassende verhalenbundel)
3) Kikker en de vreemdeling (in 2016 nog steeds actueel)

Top 3 Boekenbingo MB:
1) Toen kwam Sam (je ziet het verhaal voor je)
2) Botje (geweldig spannend)
3) Heksen (een van mijn favorieten van vroeger)

Top 3 Boekenbingo BB:
1) Uitgespeeld (emotioneel verhaal, waar je echt even van bij moet komen)
2) De maan-zaak (SF-boek over leven op de maan)
3) Gips (prachtig geschreven zinnen)

Juf Sanne, bedankt voor de mooie lijst. Ik vond het super om mee te doen en ik ben er nog niet klaar mee, ook al zijn alle boeken gelezen….

Groetjes,

Sigrid Oliviersigrid