Lesmateriaal review en winactie: Mep

Mep is een spel ontworpen en gemaakt door leerlingen uit groep 6,7 en 8 van een basisschool die hebben meegedaan aan een rekenspelwedstrijd. Juf Els probeerde het spel in haar klas uit en schreef een gastrecensie:

mep1

Wat is het?

Mep bestaat uit een 12 kantige dobbelsteen waarop de getallen 1 t/m 12 staan en 108 speelkaarten (9 sets van 12 kaarten). Op deze kaarten staan hoeveelheden en aantallen afgebeeld van 1 t/m 12 en lopen ook min of meer op in moeilijkheidsgraad. Zo kan er op verschillende niveaus met de kaarten worden gespeeld .

Set A: dobbelstenen met dobbelsteenpatronen
Set B: vingers met vijfstructuur
Set C: kralen met kleuren in een vijfstructuur
Set D: smileys, geordend in een dubbelstructuur
Set E: getallen
Set F: turfstreepjes met vijfstructuur
Set G: euro’s in vijf- en tienstructuur
Set H: klok, de wijzers geven de hele uren aan
Set I: getallenlijn, met streepjes en de aanduiding 5 en 10

Doel van het spel

De kinderen leren om vlot hoeveelheden te herkennen. Hierbij maken ze gebruik van structuren die ze krijgen aangeboden om tot verkort tellen te komen.

Aan de slag …

Voor aanvang van het spel kiezen de kinderen vier sets kaarten. Deze schudden ze en leggen ze op een stapel met de afbeeldingen naar beneden. Hierna draaien ze vijf kaarten om en leggen die naast elkaar op tafel. Eén van de kinderen mag beginnen, hij gooit met de 12-kantige dobbelsteen. Alle spelers kijken wat er gegooid is en proberen zo snel mogelijk een kaart te vinden met een afbeelding die precies het gegooide aantal laat zien. Het kind slaat met zijn hand op deze kaart en roept “mep!”. Degene die dat als eerste doet, krijgt deze kaart wanneer het antwoord goed is. Wanneer het antwoord fout is, mogen de andere kinderen verder zoeken. Het kind dat een fout antwoord gaf, wacht even tot de volgende beurt.

mep2

Wanneer er twee kaarten liggen met een een gelijke hoeveelheid, kan er op beide kaarten geslagen worden en kunnen twee kinderen een kaart krijgen.

Het kan ook zijn dat er geen enkele kaart met een juiste afbeelding ligt. Dan mag één van de kinderen een extra kaart omdraaien. Er wordt weer gekeken …Is er nog geen kaart, dan komt er weer een extra kaart bij, net zo lang tot er een kaart goed is. Alle kaarten mogen blijven liggen en een volgend kind mag met de dobbelsteen gooien. Voordat er gegooid wordt, liggen er altijd vijf kaarten open in het midden. Het spel gaat door tot alle kaarten van de stapel op zijn. Er wordt nog één keer gegooid en dan is het spel afgelopen. Om de winnaar te bepalen worden van alle kinderen de kaarten geteld. Wie de meeste kaarten heeft bemachtigd, is winnaar.

In de praktijk

Ik heb dit spel veelvuldig  met mijn kleuters gespeeld. Ze begrepen de spelregels snel en het ziet er aantrekkelijk uit. Er werd fanatiek gespeeld! Ze vinden het prachtig om als eerste “mep!” te roepen en op een kaart te slaan. Zeer bevordelijk voor de concentratie, want als je niet oplet, kan het zo maar gebeurd zijn. Het spel stimuleert de kinderen om een structuur te zoeken en zo te komen tot verkort tellen. Het duurt immers langer wanneer je de hoeveelheden één voor één gaat tellen.

mep3

De opbouw in moeilijkheidsgraad biedt veel mogelijkheden. Diverse aspecten van het tellen komen aan bod en er kan op verschillende manieren geoefend worden. Wanneer je het spel met hele jonge kinderen wilt spelen, kun je het beste alleen set A t/m D gebruiken. Een andere mogelijkheid is om een 6-kantige dobbelsteen te gebruiken en alleen met de kaarten te spelen waarop afbeeldingen staan afgebeeld van 1 t/m 6.

Tot slot

De kinderen vragen nu elke dag of ze ‘Mep’ mogen spelen. Ze zijn enthousiast en na elke gegooide worp blijft het spannend wie als eerste op een kaart slaat! Het spel is leerzaam. De kinderen leren sneller tellen, ze zoeken naar een structuur en vertellen elkaar hun strategie. Zo leren ze van elkaar, komen ze tot verkort tellen, krijgen een goed inzicht in getalstructuren én … creëren ze gaandeweg meer zelfvertrouwen! MEP is een hit bij ons in de kleuterklas.

Juf Sanne zegt:

Ook ik heb Mep uitgeprobeerd en ben, net als juf Els, zeer enthousiast. Het spel is simpel qua opzet en brengt veel leuke spanning met zich mee. Kinderen zijn erg gebrand om een kaart binnen te halen en daardoor is de concentratie hoog. Vanwege het wedstrijdelement merk je dat ze razendsnel strategieën aanboren en met liefde uitleggen hoe zij dit zo snel voor elkaar hebben gekregen. Dit zorgt voor zeer leerzame situaties. De variaties in sets maakt dat het spel ook nog in hogere groepen inzetbaar is en er zijn zelfs nog vele andere spellen met de kaarten te verzinnen. MEP is leerzaam, verslavend en ontzettend leuk voor zowel thuis als op school. Fanatisme komt geregeld voor, dus pas op waar je mept!

Winactie

De winnaar is Karen de Wit! Gefeliciteerd, het spel komt naar je toe!

Wil jij het spel ‘MEP’ winnen? Geef dan antwoord op de volgende vragen. (Hint? Kijk hier eens.)

  1. Wat kost het spel?
  2. Hoeveel sets worden er in het spel aangeboden?

Stuur jouw antwoord voor 10 april 2016 naar sanne@jufsanne.com o.v.v. MEP en vergeet daarbij niet jouw adres te vermelden.