Interview Jacques Vriens – deel 3 – De super dikke meester Jaap

Het Is Jacques Vriens-maand op JufSanne.com en dat is niet zomaar! Jacques Vriens viert dit jaar zijn veertigjarig schrijverschap. Dat kon ik niet ongemerkt voorbij laten gaan. Als kind, tiener, student, leerkracht en moeder ben ik met zijn verhalen opgegroeid en heb ik veel van zijn titels (voor)gelezen. Ik gun iedereen ook de ervaringen die ik had bij het lezen van de boeken van Jacques. Daarom besteed ik deze weken aandacht aan zijn titels. Iedere week is het boek te winnen dat hoort bij dat deel van het interview. Lees verder voor het derde deel, over zijn boek ‘De dikke meester Jaap’:

9789047516002_download

Jacques, op jouw website vertel je het volgende over meester Jaap:

“In 1993 stopte ik, na lang nadenken, als meester. Ik vond het nog steeds heel leuk, maar ik was ook directeur (mét nog een eigen klas). Eigenlijk was dat veel te veel, maar ik had geen zin om alleen maar directeur te zijn en de hele dag in een kantoortje te zitten. Daarom besloot ik te stoppen met school. Ik had toen al een paar dikke boeken over school geschreven, maar ik had (en heb!) nog heel veel ideeën, die niet in één dik boek passen. Toen bedacht ik Meester Jaap. Niet alles wat daarin staat, is echt zo gegaan. Maar vaak zit in elk verhaal wel een klein stukje dat echt waar is. Net als Jaap deelde ik spekkies uit; kon ik ook wel eens ontploffen en ik was een hark met gymnastiek …”

Er zijn vijf bundels over Meester Jaap verschenen. Heb je naar al die jaren en geweldige meester Jaap boeken nog steeds ‘echte’ verhalen waar je uit kunt putten?

Doordat ik nog vaak op scholen kom en met kinderen en juffen en meesters praat, hoor en zie ik nog steeds heel veel. Ik herken dan ook vaak dingen die ik zelf mee heb gemaakt en denk: daar zit een verhaal in. Ik heb dus al een aardig lijstje met ideeën voor nieuwe verhalen, dus wie weet, komt er nog eens een volgend deel van Meester Jaap.

Is Meester Jaap de beroemdste meester van Nederland? Wat zou hij daar zelf van zeggen?

Daar is hij heel trots op. Vooral in deze tijd waarin er volgens hem veel te veel getoetst en getest wordt. Daardoor vergeten juffen en meesters wel eens dat ze vooral naar kinderen moeten ‘kijken’. En dan bedoel ik: écht kijken en niet alleen naar de resultaten in hun laptop.

Bij Meester Jaap is de school veel en veel meer dan een ‘leerinstituut’. Natuurlijk vindt Jaap het belangrijk dat kinderen zinvolle kennis wordt bijgebracht. Maar de school is ook de wereld in het klein. Daar kun je leren hoe je op een aardige manier met elkaar omgaat, zonder dat je het altijd met elkaar eens hoeft te zijn. En dat vooroordelen berusten op onwetendheid.

En Jaap (en ik) vinden het ook belangrijk dat kinderen het naar hun zin hebben op school en er zich veilig voelen. Dat ze weten dat er altijd iemand is die voor hen opkomt.

Ik heb met plezier dit filmpje gekeken: https://www.youtube.com/watch?v=pZltYPnDoAg .

Acteren is een grote hobby van je. Als er eens een meester Jaap film gemaakt zou worden, zou je die rol dan zelf willen spelen?

Het liefste natuurlijk Meester Jaap zelf, maar ik denk dat ze daar een jongere acteur voor zullen vragen! Ik hoef dan ook maar een klein rolletje, zoals ik tot nu toe altijd heb gedaan in de films die van mijn boeken zijn gemaakt. Want het blijft hartstikke leuk om een paar dagen op de filmset rond te lopen en ook nog mee te mogen spelen.

Bedankt weer, Jacques. Tot volgende week! Dan praten we over ‘Baron 1898’.

De winnaar van het meester Jaap boek is: Eline van der Hulst.

Gefeliciteerd!

Win een exemplaar van het boek ‘De super dikke meester Jaap’ van Jacques Vriens. 

Geef aan waarom jij dit boek zou willen winnen. Stuur je antwoord voor 3 april naar 2016 naar sanne@jufsanne.com o.v.v. “Jacques Vriens week 3” en vergeet daarbij niet jouw adres te vermelden. De winnaar wordt 4 april bekend gemaakt.