Interview Jacques Vriens – deel 2 – Nog één nachtje slapen

Het Is Jacques Vriens-maand op JufSanne.com en dat is niet zomaar! Jacques Vriens viert dit jaar zijn veertigjarig schrijverschap. Dat kon ik niet ongemerkt voorbij laten gaan. Als kind, tiener, student, leerkracht en moeder ben ik met zijn verhalen opgegroeid en heb ik veel van zijn titels (voor)gelezen. Ik gun iedereen ook de ervaringen die ik had bij het lezen van de boeken van Jacques. Daarom besteed ik de komende vier weken aandacht aan zijn titels. Iedere week is het boek te winnen dat hoort bij dat deel van het interview. Lees verder voor het tweede deel, over zijn boek ‘Nog één nachtje slapen’:

9789000341290_download

Deze bundel staat bij veel kleuterleerkrachten op de plank vanwege de bruikbaarheid bij feestelijke gebeurtenissen! Hoe is de bundel tot stand gekomen?

Het begon ooit met het Sinterklaasverhaal ‘Dag Sinterklaasje…’. Mijn uitgever vond de bestaande verhalen nogal oubollig en wilde iets anders. Toen ze mij vroeg, had ik er eerst niet zo’n zin in. Tot ik mij ineens herinnerde dat er een jaar was waarin mijn eigen kinderen 3 en 5 jaar oud waren. Boris, de oudste, was heel serieus bezig met het feest en alle rituelen, terwijl Casper het nog niet helemaal snapte en de verkeerde dingen deed (vooral volgens zijn ‘grote’ broer). Dat vond ik wel een mooie vorm. In het boek is Mieke de serieuze en Wouter saboteert vaak (onbewust) het feest. Daardoor neem je de kinderen die geloven serieus, maar er valt ook wat te lachen. Dat haalt veel spanning weg rondom het feest.

Het boek sloeg goed aan en mijn uitgever stelde voor ook Wouter-en-Mieke-verhalen te maken rondom de andere feesten van het jaar. Dat werd uiteindelijk een dikke bundel.

Komen er nog wel eens verhalen over Wouter en Mieke in je op?

Ik zou nog wel eens verhalen willen maken rondom bijvoorbeeld het Islamitische Suikerfeest of het Hindoestaanse Lichtjesfeest. In mijn Meester Jaap boeken heb ik dat  al gedaan, maar voor jongere kinderen nog niet.

Wat is jouw favoriete Wouter en Mieke verhaal?

De scènes waarin kleine Wouter tot groot ongenoegen van opa Bos zijn hondje Flip ‘worsthond’ noemt en Wouter het later voor elkaar krijgt om, als enige uit de hele buurt, het tóch te mogen zeggen van opa (maar wel heel zachtjes…).

Bedankt weer, Jacques. Tot volgende week! Dan praten we over ‘De dikke meester Jaap’.

Jacques Vriens 40

Win een exemplaar van het boek ‘Nog één nachtje slapen’ van Jacques Vriens.  Geef antwoord op de volgende vraag:

Op welke bladzijde zingt Wouter een liedje voor hond Flip? (Hint? Volg de link).

Stuur je antwoord voor 27 maart 2016 naar sanne@jufsanne.com o.v.v. “Jacques Vriens week 2” en vergeet daarbij niet jouw adres te vermelden. De winnaar wordt 28 maart bekend gemaakt.

De winnaar is ….. Lisa Reniers! Van harte gefeliciteerd, Lisa. Het boek komt naar je toe.