Interview Jacques Vriens – deel 1 – Die rotschool met die fijne klas

Het Is Jacques Vriens-maand op JufSanne.com en dat is niet zomaar! Jacques Vriens viert dit jaar zijn veertigjarig schrijverschap. Dat kon ik niet ongemerkt voorbij laten gaan. Als kind, tiener, student, leerkracht en moeder ben ik met zijn verhalen opgegroeid en heb ik veel van zijn titels (voor)gelezen. Ik gun iedereen ook de ervaringen die ik had bij het lezen van de boeken van Jacques. Daarom besteed ik de komende vier weken aandacht aan zijn titels. Iedere week is het boek te winnen dat hoort bij dat deel van het interview. Lees verder voor het eerste deel, over zijn eerste boek ‘Die rotschool met die fijne klas’:

rotschool

 

Dit was jouw eerste boek. Kun je je nog herinneren waarom je het hebt geschreven?

In mijn eerste boek ‘Die rotschool met die fijne klas’ komen de schrijver en de schoolmeester voor het eerst samen. Ik stond nog niet zolang voor de klas (in Amsterdam Buitenveldert), toen ik al dacht: er gebeurt zoveel op school waar ik over wil vertellen. Over vriendschappen, ruzies, pesterijen, verliefdheden, elkaar helpen, fijne dingen en verdrietige dingen. Mijn eerste eigen klas stond dan ook model voor de kinderen in dit boek. En het verhaal van een vriend die ruzie had op zijn school met de directeur werd een belangrijk thema.

Wat waren de reacties die je ontving n.a.v. dit boek?

Ik was verrast over de enthousiaste reacties die ik kreeg. Er was toen nog géén landelijke Kinderjury, maar ik won wel de Kinderjury-prijs van Amsterdam en Rotterdam. Dat vond ik fantastisch. De kinderen van de Rotterdamse jury maakten een echte eend voor mij, omdat  in het boek de oude Deux Chevaux (‘Eendje’) van meester Jan een belangrijke rol speelt. Op zijn buik hadden ze de hoofdrolspelers geborduurd. Deze eend is de  eerste prijs die ik ooit heb gewonnen met een boek (zie foto). Natuurlijk heb ik hem nog steeds en bewaar ik hem heel goed. Hij is wel een beetje gehavend omdat mijn kinderen er nog een tijd mee gespeeld hebben.

jacques_eend

Zijn de onderwerpen uit ‘Die rotschool met die fijne klas’ volgens jou nog steeds actueel?

Er verschijnt een feestelijke uitgave van ‘Die rotschool met die fijne klas’ en ik ben er nog eens kritisch doorheen gegaan. Borden met krijtjes heb ik vervangen door digiborden en kinderen sturen elkaar af en toe berichtjes. Soms heb ik wat zinnen geschrapt. Ik merkte dat ik veertig jaar geleden de neiging had om iets nog eens extra uit te leggen. Dat is nu echt niet meer nodig. Maar aan de manier waarop kinderen met elkaar omgaan, hoefde ik nauwelijks iets te veranderen. En meester Jan Brinkman was toen al een vooruitstrevende meester en dat is hij nog steeds!

Bedankt voor nu, Jacques. Tot volgende week! Dan praten we over ‘Nog één nachtje slapen’. Jouw meest populaire bundel die veelvuldig gebruikt wordt in kleutergroepen.

 

Win de gouden gesigneerde editie van het boek ‘Die rotschool met die fijne klas’ van Jacques Vriens. jacques_goud

Gefeliciteerd Carla Hillekens! Jij wint het gesigneerde exemplaar van Jacques Vriens van ‘Die rotschool met die fijne klas’.

Lees het inkijkexemplaar en geef antwoord op de volgende vraag:

Op welke bladzijde wordt de ‘Eend’ van meester Jan Brinkman het eerst genoemd?

Stuur je antwoord voor 21 maart 2016 naar sanne@jufsanne.com o.v.v. “Jacques Vriens week 1” en vergeet daarbij niet jouw adres te vermelden. De winnaar wordt 21 maart bekend gemaakt.