Boekenbingo 2016 interview #2: Jozua Douglas

De boekenbingo is nu bijna vier weken onderweg en ik geniet met volle teugen van alle reacties via de mail of op social media. Er wordt goed gelezen, ook door de kinderen. Om de paar weken kun je interviews lezen met auteurs die hun medewerking aan de boekenbingo hebben verleend. Eén van die auteurs is Jozua Douglas, schrijver van o.a. ‘De vreselijke tweeling’ en ‘De verschrikkelijke badmeester’. Natuurlijk was ik benieuwd naar zijn leesgewoontes! Je kunt z’n laatste boek ‘De gruwelijke generaal’ zelfs winnen dus lees vooral verder.jozua_collage

Naam: Jozua Douglas

Korte bio: Jozua Douglas werd geboren in een piepklein, armoedig huisje bij de dijk. Dat is sneu als je bedenkt dat zijn voorvader een beroemde ridder was met een groot kasteel in Schotland. Jozua werd bekend met zijn jeugdboek ‘De verschrikkelijke badmeester’ waarmee hij ‘De Hotze de Roosprijs’ won, een prijs die jaarlijks aan een debuterende kinderboekenschrijver wordt uitgereikt. Zijn boeken zijn vertaald in elf talen en verkrijgbaar in veertien verschillende landen.

Beroep: kinderboekenschrijver

Leeftijd: 38

Lievelingskinderboek: Daantje de Wereldkampioen van Roald Dahl.

Hoezo dat?

Ik vind Roald Dahl de beste kinderboekenschrijver ooit. Eigenlijk zou ik al zijn titels aan kunnen wijzen als mijn favoriet. Als je een boek van deze schrijver openslaat en je begint zomaar ergens te lezen, dan zit je meteen midden in het verhaal en moet je oppassen dat je de tijd niet vergeet, ook al heb je het al acht keer gelezen. Zijn taalgebruik is geweldig, zijn fantasie aanstekelijk en zijn humor onovertroffen. Ik heb geen boeken van hem in mijn boekenbingo top 3 opgenomen omdat ze bekend genoeg zijn en er ook al titels van hem in deze en voorgaande lijsten staan.

Jozua, even over jouw top 3 voor de boekenbingo. Waarom heb je voor deze drie titels gekozen?

jozua_top_3

Ik heb voor Kikker en Pad van Arnold Lobel gekozen omdat dit de eerste boeken waren die ik als kind met veel plezier zelf heb gelezen. Ik vond ze grappig geschreven en erg mooi geïllustreerd. Na de verplichte Botjesboeken, waarmee ik leerde lezen, heb ik alles van Arnold Lobel gelezen.

Voor de middenbouw heb ik een boek van mezelf gekozen. De vreselijke tweeling is geschikt voor kinderen van 6 tot 12 en daarom leuk om voor te lezen aan groepen met uiteenlopende leeftijden. Er staan uiteraard handige tips in, zoals hoe je een goede 1-aprilgrap uithaalt.

Voor de bovenbouw koos ik oorspronkelijk voor Coraline, van Neil Gaiman. Ik vind dat deze bijzondere auteur ten onrechte weinig gelezen wordt in Nederland. Helaas was het boek dat ik koos niet verkrijgbaar en dus ga ik voor David Walliams. Gekke, absurde, Britse humor, waar ik mij helemaal in kan herkennen.

Wat is jouw favoriete karakter uit jouw eigen boeken?

Mevrouw De Leeuw uit De vreselijke tweeling, omdat ze, net als ik, bang is voor de meest ongelooflijke dingen, zoals bromvliegen die eitjes in je neus proberen te leggen en ratten die via de rioolbuizen je huis binnendringen. President Fernando uit De gruwelijke generaal vind ik ook leuk. Waarschijnlijk omdat ik een flink aantal levens terug een Romeinse keizer ben geweest.

Hoeveel titels van de boekenbingolijst heb je zelf gelezen en welke wil je nog graag lezen?

Ik heb er 13 gelezen. Ik ben niet van plan meer van deze boeken te lezen. Na De vreselijke tweeling ben ik gestopt met het lezen van kinderboeken. Ik vind het geweldig leuk om boeken van andere auteurs te lezen, maar op een gegeven moment ontdekte ik dat het mijn schrijfproces in de weg ging zitten. Ik zou misschien nog wel eens een boek van Anna Woltz willen lezen. Juist omdat dat wat verder van mijn eigen werk af staat.

Je bent schrijver, maar lees je ook veel?

Ik lees veel. Op dit moment vooral non-fictie. Biografieën over mensen als Roald Dahl, Bob Dylan en Steve Jobs. Maar ook boeken van Richard Dawkins en Steven Hawking. Op dit moment lees ik Tricks of the Mind van Derren Brown. Hij vertelt hoe je mensen kunt hypnotiseren. Dat is vooral inspiratie voor mijn nieuwe jeugdboek De ongelooflijke Ravi Ravioli.

Wat is het leukste dat een kind jou ooit gezegd heeft over jouw boeken?

Ik kreeg ooit het volgende mailtje van een meisje. Dit is precies de reden waarom ik schrijf.

“Normaal als ik wakker werd ging ik beneden met mijn zusje tv kijken. Maar toen ik dat boek had, las ik iedere morgen en ik nam het ook mee naar school voor het leeskwartiertje. Mijn zusje vond lezen saai en idioot, maar toen ik begon te lezen en ik haar voorlas, vond ze net als ik, lezen een van de mooiste dingen die er bestaat. (Ik ga trouwens met een vriend van school een boek schrijven en het gaat heten: zwervers in actie.) Heeeeeeeeeeel veel groetjes van je alleralleralleralleralleraller grootste fan ooit.”

Komen er nog nieuwe boeken uit van jouw hand komend jaar?

Op dit moment werk ik aan Costa Banana 2: De ongelooflijke Ravi Ravioli, een jeugdboek dat in september zal verschijnen. Verder liggen er nog vijf prentenboeken klaar. Een boek voor Zwijsen, waar ik nog niets over mag verklappen, twee Willewete titels: Het konijn en Bijzondere bouwsels (uitgeverij Clavis), een compleet nieuwe editie van mijn allereerste boek De kusjeskrokodil met nieuwe illustraties van Loes Riphagen (uitgeverij De Fontein) en een nieuw prentenboek met illustraties van Marieke Nelissen dat in februari van 2017 bij De Fontein verschijnt.

Heb je nog woorden van aanmoediging voor de deelnemers van de boekenbingo?

Ik vind boeken lezen zo geweldig omdat je even in een andere wereld bent, een ander leven leidt, andere dingen doet dan normaal, heel veel leert en ondertussen ook nog eens veel plezier beleeft. Als je van humor houdt, moet je zeker De heksen van Roald Dahl gaan lezen. Juffrouw Pots van Tosca Menten is ook erg leuk trouwens. En Ronja de Roversdochter is een erg spannend boek, dat ik ook zo op mijn lijstje had kunnen zetten.

Prijsvraag!

Je kunt het boek ‘De gruwelijke generaal’ winnen! Deze staat ook in de Boekenbingolijst! Wil jij kans maken op dit boek? Geef dan antwoord op de volgende vraag:

Aan welk boek werkt Jozua Douglas op dit moment?

generaal

Stuur je antwoord voor 21 februari 2016 naar sanne@jufsanne.com o.v.v. Jozua en vergeet daarbij niet jouw adresgegevens te vermelden.