Boekenbingo 2016 interview #1: Tjibbe Veldkamp

2016 is uitgeroepen tot ‘Het jaar van het boek’. Wat mij betreft is het elk jaar ‘Het jaar van het boek’, maar dat terzijde. Op JufSanne.com besteed ik regelmatig aandacht aan boeken, voornamelijk om je te informeren, te inspireren en de bruikbaarheid van de titels in de klas aan te geven. Daarmee probeer ik op mijn manier ook een steentje bij te dragen aan leespromotie. Ook de Boekenbingo is bedoeld om titels onder de aandacht van leerkrachten, ouders en kinderen te brengen en te zorgen voor een stukje leesplezier.

Kinderboekenschrijver Tjibbe Veldkamp heeft al bijzonder veel (prachtige) titels op zijn naam staan. Hij is de geestelijk vader van o.a. Agent en Boef, een serie boeken die hij samen met Kees de Boer heeft gemaakt. Hij is één van de auteurs die zijn top 3 gaf voor de boekenbingo en daarom vroeg ik hem of hij zelf ook veel leest, wat hij nog zou willen lezen van de boekenbingolijst en waarom hij door zijn collega’s maar liefst vier keer in de lijst gezet is. Alle antwoorden op deze vragen lees je in dit interview. En wie doorleest, maakt ook nog kans op Tjibbe zijn nieuwste boek ‘Kom uit die kraan’,  geïllustreerd door Alice Hoogstad. tjibbe_collage01

Naam: Tjibbe Veldkamp

Bio: Tjibbe Veldkamp las weinig en schreef niks tot hij op zijn 28e bekeerd werd door een boek. Nu verdient hij zijn geld met lezen en schrijven.

Beroep: Kinderboekenschrijver

Leeftijd: 53

Favoriete boek: ‘How Tom Beat Captain Najork and his hired sportsmen’ van Russell Hoban en Quentin Blake.

Hoezo dat? Het boek is grappig, wijs, idioot en prachtig en leerde mij alles wat ik weet over interactie tussen tekst en beeld.

najork

Tjibbe, even over jouw top drie voor de boekenbingo. Waarom heb je voor deze boeken gekozen?

Ssst, we hebben een plan’ is een ‘action comedy’ voor driejarigen, een lastig genre. Prachtig gestileerd geïllustreerd. ‘Toen kwam Sam’ en ‘Gips’ raakten mij beide in het hart. Edward van de Vendel en Anna Woltz laten je intens meeleven met Kix en Fitz, de hoofdpersonen. Hartverwarmende literatuur.

Je hebt zelf geen eigen titel ingebracht en toch sta je vier keer in de boekenbingolijst. Dat is bijzonder! Heb je een verklaring waarom jouw collega’s jouw titels aanbevelen?
Steekpenningen, ben ik bang. Omkoping. Dat is natuurlijk niet goed. Maar mijn boeken staan nu dus wel in de boekenbingo! Echt heel fijn.

Je bent schrijver. Maar lees je ook veel?
Ja, veel en van alles, niet alleen kinderboeken.

Welk boek van de boekenbingolijst wil je zelf nog eens lezen?
De Superheldenserie van Marcel van Driel staat op mijn verlanglijst. En ‘De rover Hoepsika’ ga ik herlezen, want ik ben dol op Paul Biegel.

Komen er nog nieuwe boeken van jou uit dit jaar?
Op dit moment werkt Kees de Boer aan een nieuw boek van ons samen ‘Agent en Boef en de gladde grapjes’. (Kees, als je dit leest: ga alsjeblieft weer aan het werk …)

Heb je nog woorden van aanmoediging voor de deelnemers van de boekenbingo?
Nee joh, dat hebben de mensen toch helemaal niet nodig? Zulke mooie boeken!

Tjibbe, bedankt voor het beantwoorden van de vragen! We wensen je veel succes met schrijven en veel plezier met lezen.

Prijsvraag!

Uitgeverij Lemniscaat stelt een exemplaar beschikbaar van ‘Kom uit die kraan!!’ geschreven door Tjibbe en geïllustreerd door Alice Hoogstad. Dit boek staat ook in de Boekenbingolijst! Wil jij kans maken op dit boek? Geef dan antwoord op de volgende vragen:

Hoeveel boeken van Tjibbe Veldkamp staan in de boekenbingo lijst en welke titels zijn dit?

Stuur je antwoord voor 5 februari 2016 naar sanne@jufsanne.com o.v.v. Tjibbe en vergeet niet jouw adresgegevens.

De winnaar is: Corine Schemkes! Gefeliciteerd!

 

kraan