Boekenbingo 2016

60 kinderboeken voor onder-, midden- en bovenbouw binnen vijf maanden lezen, dat was de uitdaging in 2015. Op JufSanne.com startte de allereerste Boekenbingo. Het bleek een geweldig succes! Talloze leerkrachten en zelfs kinderen deden mee aan de Boekenbingo. De titels waren gebaseerd op de PABO tiplijst van Jacques Vriens. Natuurlijk moest er bewijs geleverd worden. Via Twitter kwamen de mooiste foto’s binnen van lezende leerkrachten én kinderen. Ik heb ervan genoten. Uiteindelijk won Helga Wolters de prijs: een grote doos met boeken ter waarde van €500,-. (Bekijk hier het filmpje van de bekendmaking).

Er werd om gevraagd, geroepen, getwitterd en zelfs om gesmeekt. Dus nu kondig ik met trots aan: de Boekenbingo 2016! Deze keer is de lijst samengesteld door 18 kinderboekenschrijvers en illustratoren! Mies van Hout, Annemarie Bon, Jan Paul Schutten, Edward van de Vendel, Anke Kranendonk, Jacques Vriens, Tosca Menten, Janneke Schotveld, Wieke van Oordt, Vivian den Hollander, Ted van Lieshout, Tjibbe Veldkamp, Bibi Dumon Tak, Marcel van Driel, Arend van Dam, Simon van der Geest, Jozua Douglas en Rian Visser noemden elk drie titels. Eén van die drie titels mocht er een uit eigen hand zijn. Zelf heb ik ook zes nieuwe titels aan de lijst toegevoegd omdat ik écht vind dat je deze gelezen moet hebben. Klik op de lijst om deze te downloaden. Er is ook een getypte overzichtslijst beschikbaar.

boekenbingo01_2016 boekenbingo02_2016

Ik roep leerkrachten op om ook hun groep mee te laten doen. Want ook voor kinderen is er dit jaar een prijs te winnen! Natuurlijk moet daarvoor ook bewijs geleverd worden dat ze een boek hebben gelezen. Ze kunnen daarvoor een verslagje schrijven of mailen waarbij vooral belangrijk is wat ze van het boek vonden. (Niet alle kinderen uit de groep hoeven mee te doen).

Vorig jaar gaven diverse leerkrachten aan dat participerende kinderen uit hun groep enorm vooruit waren gegaan en hogere CITO-resultaten hadden. Daarnaast hadden ze bijzonder veel leesplezier beleefd en daar is het mij om te doen.

De spelregels:

  • Deelnemers laten weten dat ze dit jaar participeren aan de boekenbingo 2016. Dit kan via mail, Twitter of Facebook.
  • Deelnemers leveren bewijs dat ze het boek hebben gelezen door middel van een foto (bijvoorbeeld op Twitter), recensie op Goodreads of Hebban. Kinderen kunnen de bingokaart laten aftekenen door de leerkracht als deze er zeker van is dat het boek gelezen is.
  • Deelnemers zorgen dat ze zoveel mogelijk titels hebben gelezen voor 21 juni 2016 en het bewijs hebben geleverd via de mail.

De prijzen:

  • De eerste prijs is een boekenpakket ter waarde van €600,-
  • De tweede prijs is een prentenboekenpakket ter waarde van €150,-
  • De derde prijs is een boekenbon van €25,-

Voor de kinderen is er per bouw een prijs. Het kind dat kan bewijzen de meeste boeken van de lijst te hebben gelezen, wint een spellenpakket ter waarde van €100,-.

Ik wens jullie allemaal bijzonder veel leesplezier en ben zeer benieuwd naar jouw top 3. Dat wordt nog lastig kiezen, geloof me!