Boekenblog december 2015

Samen met Karin Stolk bekijk ik de leukste en meest bruikbare boeken voor het onderwijs. Deze maand hebben we deze titels voor je geselecteerd:

Haas in de stad – Annemarie Bon & Gertie Jaquet – Moon Uitgevers – ISBN: 9789048828371
Haas in de stad

Het verhaal:

Haas ontvangt een leuke brief: hij heeft een reisje naar de grote stad gewonnen! Haas blijkt niet de enige uit het bos te zijn, ook zijn vrienden Rat, Stinkie, Kip, Raaf en Big hebben de prijs gewonnen.
De dieren uit het bos vertrekken met zijn allen naar de stad, maar waarom is het daar zo druk en wat nu elk dier iets anders wil doen? Als iedereen maar op tijd terug is voordat de bus weer naar het bos vertrekt …

Juf Sanne zegt:

Ik werd verliefd op Haas toen ik het boek ‘En de groeten van Haas‘ voorlas. Haas beleeft een ongepland avontuur en verandert van een bange Haas in een durfal. Mijn zoontje (toen 5) vond het vooral geweldig om te lezen omdat hij zelf ook nogal angstig in de wereld stond. Hij vond de herkenning fijn, voelde zich verbonden met Haas en leefde intens met hem mee.
In dit nieuwe boek ‘Haas in de stad‘ beleeft niet alleen Haas een avontuur. Samen met zijn vrienden is hij voornemens een prijs te innen in de grote stad. Achteraf blijkt dat ze niets hebben gewonnen en vergeten zijn de kleine lettertjes te lezen. Komisch op zich, maar ook goed. Niet alles wat je leest, is waar. Dat krijgen kinderen ook maar weer eens mee. Haas en zijn vrienden besluiten in de stad te blijven en proberen gezamenlijk te bedenken waar ze naartoe kunnen gaan. Ze komen er niet uit, iedereen heeft andere wensen. En daarom besluiten ze elk hun eigen weg te gaan. En zo beleeft de lezer steeds opnieuw een avontuur met één van de vrienden, in het museum, de bibliotheek, de supermarkt, het warenhuis en het postkantoor. Het is een geweldig leuk boek en zeer geschikt om voor te lezen van groep 1 tot en met groep 4 en om zelf te lezen in groep 5. De prachtige spreads van Gertie Jaquet completeren het boek geweldig en zijn een verhaal op zich. Je kunt gerust een spread bekijken en daar met een kind over praten. De metrospread is fantastisch. Zo kun dit concept bijzonder goed uitleggen. Ook de spread van het warenhuis geeft veel gespreksstof en zeker in combinatie met het verhaal. Een kind gaat dan bewust op zoek naar het stukje dat in het verhaal is voorgekomen. Kortom, ‘Haas in de stad’ is een absolute aanrader, een meer-dan-leuk-boek die een tien van deze juf krijgt!

Op de site ‘Hier is Haas‘ vind je veel leuke extra’s voor thuis en op school.

haasindestad_groteplaat

Lees verder voor meer recensies.

Koning varken – Koos Meinderts & Stern Nijland – Lemniscaat – ISBN 9789047705086

Koning varken

Het verhaal:

Een verhaal met een staartje … een heerlijke parabel in verrassende kleuren. Er was eens een koning die dol was op varkensvlees. Alles aan een varken vond de koning even lekker, van de roze oren tot het puntje van de krulstaart en alles ertussenin. De koningin vindt het maar niks dat haar man zoveel varkens eet. Ze waarschuwt: ‘Als je niet uitkijkt, ga je nog op een varken lijken.’ ‘Leuk toch,’ antwoordde de koning. ‘Hangt mijn staartje eindelijk aan de goeie kant en zit er nog een mooie krul in ook.’ De koninklijke varkens vinden het een eer om voor de koning te sterven – tot een van de varkens, een biggetje nog, besluit zich niet te schikken in zijn lot. Op een wel heel bijzondere manier weet hij te ontsnappen. Eind goed, al goed? Dat is de vraag. Want het verhaal heeft een staartje (zonder krul) …

Met een bijzondere techniek – linosneden die op iedere pagina in twee andere kleuren zijn afgedrukt – brengt Stern Nijland het verrassende verhaal van Koning Varken tot leven.

Team juf Sanne zegt:

Een prachtig verhaal, een echte parabel, over eten en gegeten worden. De grote vraag in het boek is de zin van het leven. Zo heb je weer een mooie opstap tot filosoferen met kinderen. Ook de personages zijn goed doordacht. De koning die zijn eigen zin doet, het slimme varken en de domme koningin die niet eens ziet dat er echt een varken naast haar in bed ligt! Het boek heeft een einde, maar daar komt het staartje pas… lees en geniet! Dit boek is in maar een paar kleuren uitgevoerd, eenvoudig maar heel sterk.

 

Nee – Marta Altés – Lemniscaat – ISBN 9789047706274

Nee

Het verhaal:

Een boek dat zelfs hondenhaters in hun hart zullen sluiten. Een hondje is buitengewoon gelukkig in het gezin waar hij woont. Hij houdt vreselijk veel van zijn baasjes en de kinderen, en hij weet zeker dat ze ook héél veel van hem houden. Ze roepen immers altijd zijn naam: ‘Nee!’:

Als hij hun eten voorproeft.
Als hij hun kranten opruimt.
Als hij hun bed opwarmt.
Als hij schatten opgraaft in de tuin.

Maar toch is er één ding dat hij niet begrijpt … Een boek waar kinderen én volwassenen absoluut vrolijk van worden, of je nou van hondjes houdt of niet!

Team juf Sanne zegt:

Wat is dit een leuk boek! Het heeft weinig tekst, eenvoudige tekeningen en is vanuit de gedachten van een hond geschreven. Mijn klas kon er erg om lachen!

De hond denkt van zichzelf dat hij heel erg braaf is. Zijn familie roept steeds ‘Nee!’ als hij iets doet dat in zijn ogen erg lief en behulpzaam is. Je begrijpt meteen waarom de hond denkt dat zijn naam Nee is. Aan het einde van het boek ontstaat voor Nee nog wel een grote vraag. Kunnen de kinderen het oplossen?

Bij dit boek heeft Kleuteruniversiteit een gratis lespakket gemaakt!

 

Er zit een beer op mijn stoel – Ross Collins – Gottmer – ISBN 9789025760717

Er zit een beer op mijn stoel

Het verhaal:

‘Er zit een beer op mijn stoel’ is een grappig prentenboek van Ross Collins, met een knappe vertaling van Bette Westera – alle versjes rijmen op ‘beer’!
Muis heeft één fijne stoel in huis staan. Daar past hij precies op. Maar er is een probleem: er zit een beer op. En het is ook nog eens een hele dikke, die niet van plan is ervanaf te gaan. Wat Muis ook roept, de beer blijft lekker zitten. Ten einde raad geeft Muis het op. Maar zodra Muis weg is, heeft Beer eigenlijk wel genoeg van de stoel. Langzaam sjokt hij terug naar huis en daar vindt hij … een muis in zijn bed.

Dit aanstekelijk grappige verhaal van prentenboektalent Ross Collins werd vertaald door Bette Westera, die bekend is van haar veelvuldig bekroonde eigen (prenten)boeken en als vertaler van de boeken van Dr. Seuss. Extra bijzonder is dat alle versjes op ‘beer’ rijmen. Meer, tekeer, peer, probeer, neer, alweer: niet alleen jonge kinderen, maar ook hun voorlezers zullen genieten van dit krachtige, herhalende rijm.

Team juf Sanne zegt:

Prachtig boek over een kleine muis en een grote beer. Vlot geschreven en daardoor prima voor te lezen. Mooie eenvoudige tekeningen maken het boek compleet. De frustratie van de kleine muis is voelbaar in het boek, mooi thema om over door te praten met een groep kinderen.

 

De maanlicht draak – Annette Swoboda & Cornelia Funke – De Vier Windstreken – ISBN 9789051164299

De maanlicht draak (klein)

Het verhaal:

Flip gelooft zijn ogen niet: er springt een kleine draak uit zijn boek, achtervolgd door een ridder in een wit harnas! Hij wil de arme draak te hulp schieten, maar wat begin je tegen een woeste ridder als je plotseling zo klein bent als een duim? Om zijn leven en dat van de draak te redden, moet Flip snel een plan bedenken.

Team juf Sanne zegt:

Een magisch boek! De maan schijnt in de kamer van Flip en zachtjes komt het boek, dat naast het bed van Flip ligt, tot leven. Uit het boek komt een draak tevoorschijn en even later een ridder. De ridder jaagt op de vriendelijke draak en Flip besluit om de draak te helpen. Flip pakt stoer de ridder van zijn paard maar zodra hij hem aanraakt begint Flip te krimpen! Hij moet rennen voor zijn leven en samen met de draak verschuilt hij zich in zijn speelgoed kasteel. De ridder geeft zich uiteraard niet zomaar gewonnen. Door het slimme plan van Flip loopt dit leuke avontuur gelukkig goed af.

 

Lucas en de ziekte die kanker heet – Stefan Boonen, Ilse Vanhoutte, Pauline Oud – Clavis – ISBN 9789044820584

Lucas en de ziekte die kanker heet

Het verhaal:

Die avond vertelde mama over het knobbeltje in haar borst. Ze had kanker. Ik schrok en mijn zus Els begon te huilen. Papa legde uit dat kanker een ziek stukje in je lichaam is. Soms maar heel klein, maar wel gevaarlijk. ‘Van kanker genezen is niet makkelijk,’ zei mama, ‘maar heel vaak komt het weer goed.’ Een gevoelig prentenboek over een mama die ziek wordt. Met achter in het boek nuttige informatie voor ouders en leerkrachten om kanker te bespreken met kinderen.

Team juf Sanne zegt:

Prachtig boek over een heel moeilijk onderwerp. We krijgen helaas allemaal wel eens te maken met deze ziekte, de een wat verder weg dan de ander. Maar hoe leg je het uit aan kinderen?

Dit boek vertelt het verhaal van Lucas, die van zijn moeder te horen krijgt dat ze een knobbeltje in haar borst heeft gevonden. De onrust, het verdriet, de onzekerheid, alle onderzoeken, de operatie, het herstel, de chemo, het bestralen en de gevolgen van alles worden allemaal duidelijk en helder beschreven. Het boek gaat heel eerlijk met de materie om (‘Van kanker genezen is niet makkelijk,’ zegt mama. ‘Maar heel vaak komt het weer goed.’). Ook aan het dubbele gevoel dat Lucas heeft (ik maak plezier terwijl mama daar helemaal geen zin in heeft) wordt aandacht besteed.

Wat geweldig dat er over dit moeilijke onderwerp een boek is geschreven. Het boek is duidelijk, informatief en achterin zit een bijsluiter waar ouders, leerkrachten en hulpverleners nog meer nuttige informatie kunnen vinden. Dit boek is heel goed te gebruiken in een thuissituatie maar zeker ook op school.

 

Geluk is … – Marcus PfisterDe Vier Windstreken – ISBN 9789051163988

Geluk is. (klein)

Het verhaal:

De beste vriendjes Zoë en Luuk denken na over wat geluk is. Samen bedenken ze een heleboel momenten waarop ze geluk ervaren: als je een stukje kaas onder in je zak vindt, als je de pluizen van een paardenbloem blaast, als je door een dikke laag herfstbladeren schuifelt …

Team juf Sanne zegt:

Geluk is … tsja, wat is dat eigenlijk? Geluk is het belangrijkste wat er is, zegt Zoë, een van de muisjes in het boek. Zoë kan al heel veel geluksmomenten opnoemen, maar haar vriendje Luuk moet er nog heel hard over nadenke. Samen bedenken ze heel veel momenten waarop ze geluk voelen tot ze samen bij het allerbelangrijkste gevoel van geluk komen. Ik vind dit een heel mooi boek dat goed te gebruiken is om met kinderen in gesprek te gaan.

 

Nog even achter mijn oortjes kriebelen – Jörg MühleGottmer – ISBN 9789025760472

Nog even achter mijn oortjes kriebelen

Het verhaal:

Nog even achter mijn oortjes kriebelen is een lief peuterboek van de Duitse kinderboekenschrijver Jorg Mühle. Dit boekje over slapengaan is ideaal voor de jonge iPad-generatie.

Klein Konijn is bijna klaar om naar bed te gaan. Zijn tandjes zijn gepoetst en zijn pyjamaatje ligt al klaar. Maar voor Klein Konijn kan gaan slapen, moet de lezer hem eerst even helpen. Dus tik hem maar op zijn schouder, dan draait hij zich misschien wel om.

In dit lieve voorleesboekje wordt het slaapritueel een interactief spel. Peuters kunnen zelf het konijntje naar bed brengen: ze mogen in de handen klappen, het kussen opschudden, nog even achter de oortjes kriebelen en natuurlijk een nachtzoen geven. En op de allerlaatste pagina mogen ze het licht uitdoen. Welterusten, Klein Konijn!

Nog even achter mijn oortjes kriebelen is het perfecte boekje voor kinderen die graag op de iPad spelen: net als op de tablet kun je ’tappen’ en ‘swipen’, maar dan in een papieren boek!

Team juf Sanne zegt:

Mooi boekje, stevige kartonnen bladzijden en een lief konijn. Leuk om met een kind op schoot voor te lezen en alle opdrachten die de schrijver van het boek je geeft mee te doen.

Het ritueel is ook erg leuk om na te spelen, zodat de kinderen op dezelfde wijze als konijn naar hun bed kunnen gaan. Kunnen ze net zo snel als konijn hun pyjama aantrekken?

 

De minibibliotheek – Eric CarleGottmer – ISBN 9789025760052

De minibibliotheek

Het verhaal:

In deze mooie, stevige doos bevinden zich maar liefst vier complete prentenboeken van Eric Carle in een handzaam voorleesformaat: Een zaadje in de wind, Het pannenkoekenboek, Ko de Kreeft versiert zijn huis, en Eén haan gaat op wereldreis. De perfecte kennismaking met al dat andere moois dat de maker van Rupsje Nooitgenoeg heeft geschreven en getekend!

Team juf Sanne zegt:

Gaaf dat deze vier prachtige boeken nu in een verzameldoos zijn verschenen. Ze mogen echt niet ontbreken aan je boekenkast en dan is dit wel een hele mooie uitgave. Eén haan gaat op wereldreis  is een telboek. Het verhaal gaat over een haan die besluit op reis te gaan. Onderweg sluiten steeds meer dieren zich bij hem aan.

Een zaadje in de wind gaat over de seizoenen. Een bloemzaadje waait met de wind mee en moet de nodige gevaren doorstaan voordat het op een goede plek uit kan groeien. Het blijkt een rode reuzenbloem, die vervolgens zijn zaadjes ook weer met de wind mee laat waaien.

Ko de Kreeft versiert zijn huis gaat over kreeft Ko, die als kluizenaar op de bodem van de zee woont. Hij gaat op zoek naar een grotere schelp en komt  daarbij komt hij allerlei zeedieren tegen.

Het pannenkoekenboek gaat over Floris, die graag pannenkoeken wil eten. Maar wat is er allemaal nodig om een pannenkoek te bakken? Hij verzamelt alles op de plaats waar het vandaan komt.

 

Hoe groot is een olifant? – Rosanne BossùDe Vier Windstreken – ISBN 9789051164312

Hoe groot is een olifant

Het verhaal:

Wist je dat er in een olifant zeven ijsberen passen? Dat een ijsbeer net zo groot is als vier leeuwen? En dat een leeuw kan worden opgevuld met drie krokodillen? Maar… hoeveel dieren passen er dan in een walvis?Een prentenboek over getallen, verhoudingen en het vergelijken van groot en klein.

Team juf Sanne zegt:

Vrolijk, vierkant prentenboek met korte maar duidelijke teksten. Het is helemaal geschreven in blokletters, de cijfers zijn allemaal in kleur afgedrukt. Prachtig hoe de schrijver de verschillende dieren heeft gebruikt om aan kinderen verhoudingen duidelijk te maken. Door de dieren op de tekeningen in andere dieren te plaatsen wordt het ook zichtbaar gemaakt. Kinderen zullen hier zeker van genieten!

 

Kipper’s feest – Mick Inkpen – Aerial – ISBN 9789402600254

Kipper's feest

Het verhaal:

Hoera! Kipper geeft morgen een feest, zijn verjaardagsfeest. Hij is druk bezig met het schrijven van de uitnodigingen. Met een groot penseel verft hij: ‘Morgu is mijn ferjaardagfees. Om 12 uur. Kome jullie ook? Maar nie te lat’. Hij bakt ook een taart. Hij pakt een grote kom en doet er krenten en eieren in. En bloem en krenten en suiker en nog meer krenten. De volgende dag is het zo ver. Kipper wacht op zijn vriendjes. En hij wacht … maar er komt niemand. Zelfs zijn beste vriend Tijger niet. En de taart ruikt zo heerlijk. Waarom komen zijn vrienden niet naar zijn feest? Kipper is het liefste hondje van de hele wereld. Hij is vrolijk, nieuwsgierig, grappig en ondeugend. Hij betovert alle kinderen en ouders die eenmaal begonnen zijn met lezen van zijn verhalen. Kipper’s boeken zijn wereldwijd miljoenen keren gelezen en voorgelezen.

Team juf Sanne zegt:

Lief boek dat prima aansluit bij de belevingswereld van peuters en kleuters. Kinderen zullen zich ongetwijfeld herkennen in de ongeduldige Kipper. Wachten duurt ook zo lang, en de taart ruikt ook zo lekker… waar blijven zijn vrienden? Een hapje proeven kan toch wel? In het boek spelen de begrippen van tijd een hele belangrijke rol. Maar of Kipper ze begrijpt? Het is in ieder geval aan het einde van het boek feest voor Kipper, Hoera!