Totally Fit Kidz op school

“Mam! Ik kom op tv!” Mijn dochter komt de school uitgerend en is zo blij als een jong hondje. Natuurlijk vraag ik haar welk programma het is, en wanneer het wordt uitgezonden. “Het heet ‘Totally Fit Kidz‘ en het is elke dag om 15:35 op RTL 8-Telekids” vertelt ze mij. Wanneer de aflevering is, dat weet ze niet precies. Dus zitten we nu dagelijks aan de buis gekluisterd totdat we mijn dochter en haar klas in beeld zien komen. Ik had ik het programma nog niet eerder gezien. Het leek mij een goed idee om het eens te bespreken op JufSanne.com zodat meer leerkrachten er voordeel mee kunnen doen in hun groep.

Fit-Kidz

Totally Fit Kidz is iedere werkdag te zien bij Telekids op RTL 8 en gratis terug te kijken op rtlxl.nl. Het is een snel en informatief programma voor kinderen in de basisschoolleeftijd. In Totally Fit Kidz komen gezonde traktaties, gezonde lunch mee naar school en leuke sporten voor kinderen aan bod met als doel de kinderen bewust te maken om gezond te leven. De kok Mathijs maakt samen met een leerling een gezonde traktatie voor de hele klas en op het schoolplein geven kinderen leuke buitenspeelsuggesties. Een item dat regelmatig terugkomt, is “Pimp my lunchbox”. Tijdens deze broodtrommelinspectie bekijken Mathijs en Ingrid de broodtrommels van de kinderen. Ze geven complimenten of juist suggesties hoe het beter zou kunnen en wat een gezonde optie is. Ik denk zeker dat het helpt om de kinderen bewuster te laten nadenken over de keuzes die ze maken. Vervolgens worden er twee kinderen uitgekozen van wie de lunchtrommel wordt “gepimpt”. In de volgende aflevering maken ze een alternatieve lunch. Dit doen ze aan de hand van de schijf van vijf. Tekstbalken met weetjes informeren de kinderen over de voedingswaarde en functie voor het lichaam van het gekozen voedsel.
totallyfitkidzHet programma is zeer divers. Zo wordt er een kind geïnterviewd bij het uitvoeren van zijn sport. Dit kind bepleit waarom hij vindt dat meer kinderen deze sport zouden moeten beoefenen. Proefsessies met blinddoeken, jonge kinderen krijgen een groente voor geschoteld en geven antwoord op de vraag: ‘wat is dit?’. Daarna neemt Ingrid ons mee naar een boerderij zodat we kunnen zien waar de groente vandaan komt. Totally Fit Kidz is een afwisselend, vlot en vooral zeer informatief programma op een speelse en leuke manier. Omdat een uitzending maar tien minuten duurt is het absoluut een aanrader om het in te passen in het rooster. Er zijn 25 afleveringen en ik kan je van harte aanraden om ze in de klas te bekijken. Het geeft zeker gespreksstof en wellicht is het een idee om eens een eigen “Pimp my lunchbox” te organiseren!

TotallyfitKidzFB